Skateboarden, surfen op Olympische Spelen 2020

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag haar definitieve goedkeuring gegeven voor het toevoegen van vijf sporten op het programma van de Olympische Spelen van 2020. In Tokyo gaat gestreden worden om de medailles in het karate, honkbal - softbal bij de vrouwen - sportklimmen, skateboarden en surfen.

Tijdens de vergadering werd flinke kritiek geuit richting de nodige sporten, met name honkbal. Zo opende het Noord-Koreaanse IOC-lid Ung Chang de aanval op het nog altijd ontbreken van overeenkomsten met de Amerikaanse profcompetitie MLB: "Bij de toevoeging van golf kregen we de belofte dat Tiger Woods in Rio mee zou doen...", doelt de Noord-Koreaan op het terugtrekken van vele wereldtoppers in het golf.

Honkbal lijkt gespeeld te gaan worden door slechts zes teams, waardoor een parodie op een echt toernooi dreigt. Het IOC heeft al toegegeven nog altijd geen deal te hebben met de MLB, maar mogelijk wel met andere profcompetities. Karate zal per geslacht drie gewichtsklassen kennen, naast de zogenaamde kata, waarin stijlvormen getoond moeten worden. Sportklimmen wordt waarschijnlijk een combinatie van de onderdelen lead, speed en boulder, iets wat in gewone competitie nooit gecombineerd wordt. 

Surfen kan uiteraard problemen opleveren bij een gebrek aan golven, maar ook daar is aan gedacht: "Dat plannen we gewoon zo dat er wél golven zijn", aldus het weinig overtuigende antwoord. Vreemd genoeg konden de IOC-leden alleen stemmen op het volledige pakket, dus slechts één of twee van de vijf voorgestelde sporten goedkeuren was niet mogelijk.