Federer en Murray moeizaam naar laatste vier Wimbledon

Roger Federer, Andy Murray, Milos Raonic en Tomas Berdych vormen de laatste vier in het mannentoernooi van Wimbledon. Voor de twee topfavorieten Federer en Murray verliepen hun kwartfinales op het heilige gras verre van makkelijk.

Federer (ATP-3) had zijn handen vol aan Marin Cilic (ATP-13). Na een 2-0 achterstand in sets wist de Zwitser matchpoints te overleven en alsnog in een vijfsetter aan het langste eind te trekken: 6-7(4), 4-6, 6-3, 7-6(9) en 6-3. In de eerste set kreeg Federer de kans om de set in de tiende game naar zich toe te trekken, maar nadat Cilic de breakpoint weggeslagen had sloeg de Kroaat toe in de tiebreak.

In de derde game van de tweede set plaatste Cilic een break en won ook deze set. Ook in de derde set had de Kroaat volop mogelijkheden om Federer de genadeslag te geven, maar de Zwitser pakte alsnog een break en hield hiermee zijn kansen in leven. In het vierde bedrijf overleefde de Zwitser zelfs twee wedstrijdpunten en wist uiteindelijk alsnog de tiebreak te winnen. In de laatste set was de meervoudig winnaar op Wimbledon duidelijk de beste en sloeg hij zichzelf de recordboeken in. Hij verbrak het record van meeste zeges op een Grand Slam dat op 306 van Martina Navratilova stond en evenaarde het Wimbledonrecord van 84 overwinningen van Jimmy Connors.

In de volgende ronde speelt Federer tegen Raonic (ATP-6). De Canadees maakte in een Noord-Amerikaans onderonsje een einde aan het sprookje van de Amerikaan Sam Querrey (ATP-41) die eerder dit toernooi stuntte door Novak Djokovic uit te schakelen. Zowel Raonic als Querrey leunden op hun service, waarbij de breaks telkens aan het einde van iedere set vielen. Daarin bleek Raonic de meest efficiënte te zijn: 6-4, 7-5, 5-7 en 6-4.

Thuisspeler Murray (ATP-2) had zijn handen vol aan Jo-Wilfried Tsonga (ATP-12): 7-6 (10), 6-1, 3-6, 4-6 en 6-1. Na een lange tiebreak in de eerste set en een eenvoudige setwinst in de tweede set leek de wedstrijd snel voorbij te zijn. Tsonga knokte zich echter goed terug en pakte de derde en vierde set. Daarna pakte Murray het initiatief over en won de wedstrijd alsnog eenvoudig.

Berdych (ATP-9) had weinig moeite met de 22-jarige Fransman Lucas Pouille (ATP-30). Het werd 7-6(4), 6-3 en 6-2 voor de komende tegenstander van Murray.

Murray naar laatste vier op Wimbledon (Pro Shots / Action Images)