EK Vandaag - Donderdag 7 juli

Vanavond wordt de tweede finalist van het EK voetbal bekend. Duitsland en Frankrijk zullen uitmaken wie er zondag om 21.00 uur in Parijs tegen Portugal mag gaan strijden om de titel.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Halve Finale Duitsland Frankrijk Marseille

Duitsland

Duitsland is, hoe goed of slecht het al speelt, altijd een favoriet op een eindtoernooi en dat maakt het nu ook weer waar. Wel wordt het een gepuzzel voor Joachim Löw, die enkele spelers mogelijk niet kan inzetten. Mario Goméz, Sami Khedira en Bastian Schweinsteiger zijn (mogelijk) niet inzetbaar door blessures. Mats Hummels is sowieso niet inzetbaar; hij kreeg twee keer geel tijdens het toernooi en moet hopen dat de Duitsers de finale halen om nog in actie te komen tijdens dit toernooi. 

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep F Oekraïne 2-0
Groep F Polen 0-0
Groep F Noord-Ierland 1-0
Achtste finale Slowakije 3-0
Kwartfinale Italië 1-1 (penalties 5-4)

Duitsland kwam vrij eenvoudig de groepsfase door. Zeges op Oekraïne en Noord-Ierland waren genoeg om als groepshoofd de achtste finale te halen, waarin Slowakije eveneens met gemak opzij werd gezet. De kwartfinale was een andere koek. De wedstrijd tegen Italië ging gelijk op en eindigde in 1-1 na de verlenging. De strafschoppenserie was dramatisch van beide kanten, maar uiteindelijk bleken de Duitsers na achttien genomen strafschoppen de minst slechte van de stip. 

Frankrijk

Het thuisland presteert goed in eigen land. Het is vooral scorend goed op dreef met 11 doelpunten in de 5 duels die het speelde. Griezman (4) is op weg op topscorer te worden van het toernooi, terwijl Giroud en Payet met drie doelpunten hem op de voet volgen. Echte zware tegenstand hebben de Fransen nog niet gehad, dus het is afwachten hoe ze kunnen presteren tegen Duitsland.

Ronde Tegenstander Uitslag
Groep A Roemenië 2-1
Groep A Albanië 2-0
Groep A Zwitserland 0-0
Achtste finale Ierland 2-1
Kwartfinale IJsland 5-2

Frankrijk had geen moeilijke groepsfase, maar overtuigend was het ook niet wat de Fransen lieten zien. Tegen zowel Roemenië als Albanië werd de zege pas in de slotminuten veiliggesteld, De achtste finale tegen Ierland begon dramatisch, met een snel tegendoelpunt, maar Griezzman hielp de Fransen naar de zege. In de kwartfinale trof het thuisland het verrassende IJsland, waar de pijp een beetje leeg van leek te zijn. Het werd een eenvoudige 5-2 zege na een 4-0 ruststand.

Historie

Het wordt de 28e ontmoeting tussen de beide naties, waarbij Frankrijk de overhand heeft met twaalf zeges. Duitsland won tot nu toe negen keer. Nog nooit werd er tegen elkaar gespeeld op een EK voetbal, terwijl op het WK het duel al vier keer werd afgewerkt. Daarbij won Duitsland twee keer en Frankrijk één keer. 

De landen troffen elkaar de laatste twee jaar ook nog twee keer. Duitsland won daarbij de belangrijkste ontmoeting; die op het WK van 2014 toen ze met 1-0 wonnen in de kwartfinale na een doelpunt van Mats Hummels. De laatste ontmoeting werd met 2-0 gewonnen door de Fransen. Helaas werd die avond overschaduwd door de laffe terroristische aanslagen in Parijs, waar het duel werd gespeeld. Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf rond het stadion op en ook verderop in de stad vonden er aanslagen plaats. Uiteindelijk lieten 130 mensen het leven.

Wedstrijd van toen

Goed, toen kwamen we erachter dat er op 7 juli nog nooit is gespeeld tijdens een EK voetbal. We hebben wel een indrukwekkende statistiek; Duitsland komt vanavond voor de tiende keer sinds 1976 tegen een gastland uit op een EK of WK. Sinds 1976 wisten ze al deze confrontaties (4 EK, 5 WK) winnend af te sluiten. Meest opvallende resultaat daarin was het duel in en tegen Brazilië in 2014. Op 8 juli, dat rekenen we vandaag goed, wonnen de Duitsers met liefst 7-1 na een 5-0 ruststand.