EK88: Gouden wissels helpen Italië langs stugge Denen

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Na twee ontluisterende wedstrijden van Denenmarken had de ploeg zich voorgenomen om niet ook door Italië weggespeeld te worden. Met in hun gedachte de Deense fans op de tribune die vanuit het noorden waren afgereisd, ging de spelers er nog één keer helemaal voor. Het zorgde ervoor dat de Italianen, met de onmachtige spitsen Roberto Mancini en Gianluca Vialli voorin, geen vuist konden maken.

In de 66e minuut greep de Italiaanse bondscoach Azeglio Vicini in, hij bracht Inter Milan-spits Alessandro Altobelli binnen de lijnen voor de falende Mancini. De 32-jarige aanvaller had maar dertig seconden nodig om het gelijk van de trainer aan te tonen. Op aangeven van Vialli jaagde de oude Italiaan de bal hoog in het doel achter de Deense keeper Peter Schmeichel.

Altobelli  viert zijn goal uitbundig met Maldini (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Altobelli viert zijn goal uitbundig met Maldini (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Daar eindigde de gelukkige hand van Vicini niet. In de 85e minuut maakte Luigi di Agostini zijn opwachting en nog geen twee minuten later trof ook hij doel na een voorzet van Giuseppe Bergomi.

Met een 2-0 overwinning legden de Italianen beslag op een mooie tweede plaats in de poule en de nummer één uit de andere poule zal de tegenstander worden. Guiseppe Giannini en Carlo Ancelotti spraken na de wedstrijd hun voorkeur voor de Sovjet-Unie uit.

Vicini maakte na de wedstrijd meteen duidelijk dat Altobelli zich geen illusies hoefde te maken, Italië zou in de halve finale gewoon met het vaste spitsenduo starten. "Dat doelpunt zal niets veranderen", zo oordeelde de bondscoach hard.

De doelpunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)