Chaos bij herstartprocedure Moto2, ongelooflijk duel om zege

De Grand Prix van Italië in de Moto2 is uitgelopen op een complete wanvertoning van de organisatie. De race moest door een rode vlag stilgelegd worden, wat een lange tijd van chaos en onduidelijkheid inluidde. Uiteindelijk was het Johann Zarco, de regerend wereldkampioen, die na de herstart naar de zege kon rijden. 

De race ging van start met flink wat chaotische inhaalacties in de eerste bochten, waarna Takaaki Nakagami de leiding pakte voor polesitter Sam Lowes. Vanaf plek zeven kende Thomas Lühti een prima start, terwijl ook Lorenzo Baldassarri en Axel Pons goed voorin meededen. Lowes nam al snel de leiding over en leek wat weg te rijden, tot de race na vijf ronden door een rode vlag stilgelegd werd: Xavi Vierge crashte en zag zijn motor de 'airbags' langs het circuit lek slaan, waardoor de race tijdelijk stilgelegd moest worden.

Dat leverde nogal wat chaos en problemen op. De bedoeling was dat iedereen weer op de startgrid zou komen te staan, waarna men vrij snel de race kon hervatten. De ene na de andere rijder werd vanwege het door rood rijden in de pitstraat echter van de grid gestuurd, waarna men onder meer door 'kokende' motoren maar besloot om alles weer opnieuw te beginnen. Ook dat ging verre van soepel, met onder meer de Belg Xavier Simeon die nota bene in de ronde richting de grid onderuit ging. Al met al duurde de quick-start procedure al gauw een kleine drie kwartier.

Bij de herstart voor de race over tien ronden vertrok vooral Lowes erg matig: van de eerste plaats viel hij terug naar plek zes. Lühti kende een geweldige start en ging aan de leiding, maar dat moest hij snel afstaan aan Baldassarri. Ook Johann Zarco profiteerde van de chaos en was plotseling op de tweede plaats terug te vinden, voor Lühti, de verrassende Hafizh Syahrin en Lowes.

Wat zich vervolgens ontspon was een duel van epische proporties tussen Zarco en Baldassarri, die bijna elke bocht van leiding wisselden. De Fransman en de Italiaan leken op het punt te staan om elkaar onderuit te rijden, maar niks was minder waar. Baldassarri deed in de slotronde nog een ultieme poging, maar kon Zarco net niet van de zege houden. Lowes kon zich ondanks oudere banden dan de rest nog met pijn en moeite het podium op vechten, voor Syahrin en Axel Pons.