Synchroonvalpartij beslist MotoGP-podium Le Mans

Jorge Lorenzo heeft de Grand Prix van Frankrijk in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was oppermachtig op het circuit van Le Mans en reed van start tot finish aan de leiding. De 'strijd' om de zege was geen enkel moment spannend, maar daarachter gebeurde flink veel.  

Polesitter Lorenzo kende veruit de beste start en sloeg gelijk een klein gaatje. Achter hem namen de Ducati's van Andrea Dovizioso en Andrea Iannone positie in, gevolgd door een met Pol Espargaro knokkende Marc Marquez en Valentino Rossi. Langzaam maar zeker nam Lorenzo meer afstand, waarna achter hem het duel tussen de Ducatirijders weer eens oplaaide. Iannone viel Dovizioso aan en dit keer ging het verrassend genoeg wél goed. Althans, voor even, want krap een ronde later schoof Iannone alsnog tegen het asfalt vanaf de tweede plek.

Na een ronde of tien was Lorenzo al aan de horizon verdwenen, terwijl Marquez zijn kenmerkende mislukte start goed probeerde te maken. De Spanjaard kwam alsmaar dichter in de buurt van Dovizioso, terwijl Rossi hem op een seconde of twee volgde. Maverick Viñales had inmiddels de vijfde plek in handen, maar reed al ver achter Rossi. 

Il Dottore kreeg het gat naar Marquez vrij snel dicht, waarna hij de Spanjaard zonder veel tegenstrubbelen in kon halen. Ook Dovizioso moest er gelijk aan geloven en dus was het voor Marquez toch zaak om zich ook maar langs de Ducatirijder zien te rijden. Twaalf ronden voor het einde ging het ineens echter op bizarre wijze fout. Dovizioso en Marquez schoven als aan een touwtje op exact hetzelfde moment onderuit, terwijl er toch echt de nodige meters ruimte tussen de twee aanwezig waren. 

Voor Viñales was het een perfecte situatie, want de Suzukirijder stond virtueel ineens op het podium. De val van Dovizioso en Marquez was spectaculair, maar het beetje spanning wat nog in de race zat werd er wel direct door afgesloten. Lorenzo reed ver op kop en Rossi hoefde absoluut niet bang te zijn voor Viñales. 

Voor de fans was het een kwestie van wachten tot de finish, terwijl de rijders alleen nog enkele ronden overeind moesten blijven. Dat was geen probleem voor Lorenzo, die de zege pakte voor teamgenoot Rossi. Viñales kwam als derde over de streep en dat was zijn eerste MotoGP-podium ooit. Dani Pedrosa reed als vierde over de finish, gevolgd door de broers Pol en Aleix Espargaro. Danilo Petrucci luisterde zijn rentree met een nog altijd flink geblesseerde rechterhand op met een geweldige zevende plaats, onder meer door Hector Barbera in de slotronde nog in een hard duel van zich af te houden.