Japanner (75) door ziek paard niet de oudste olympiër ooit

De Japanse dressuurruiter Hiroshi Hoketsu heeft zijn droom om zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te plaatsen opgegeven. Brioni W, het paard van Hoketsu, is al een tijdje ziek en de ruiter wil het dier niet teveel pushen. 

Deelname aan de Spelen zou ervoor gezorgd hebben dat Hoketsu geschiedenis schreef. Hij is namelijk 75 jaar oud en zou daarmee de oudste olympiër ooit worden. Die titel blijft nu in handen van de Zweedse schutter Oscar Swahn, die in 1920 in Antwerpen op zijn 72e zelfs nog zilver pakte - nadat hij in 1908 en 1912 bij elkaar al drie keer goud en twee keer brons won. 

"Ik wil mijn paard niet over de limiet duwen, dus heb ik het maar opgegeven", zegt Hoketsu tegenover Japanse media. Hij traint al geruime tijd vooral in Nederland en Duitsland, maar vanwege de ziekte van zijn paard kon hij niet meedoen aan wedstrijden. "Over de toekomst heb ik nog niks besloten, mijn eerste prioriteit ligt bij de gezondheid van mijn paard."

Het is al even geleden sinds Hoketsu zijn debuut maakte op de Olympische Spelen. Dat was in eigen land in Tokyo, meer dan een halve eeuw geleden: in 1964 deed hij mee als springruiter. Om aan te geven dat het best wel een tijd geleden is: Anton Geesink won er zijn gouden medaille en Erica Terpstra zwom in de estafettes naar zilver en brons. 

Hoketsu verscheen decennialang niet meer op de Spelen, maar in 2008 was hij er op 67-jarige leeftijd en inmiddels als dressuurruiter ineens weer bij als oudste deelnemer in Beijing. Met zijn 71 jaar was hij vier jaar geleden in Londen ook de oudste van alle olympiërs. Overigens zou het een briljant staaltje geschiedenis zijn als Hoketsu over vier jaar wél mee kan doen. Dan worden de Spelen namelijk wéér in Tokyo gehouden, 56 jaar nadat hij in die stad zijn debuut maakte. 

Hoketsu tijdens de Spelen van 2012 (Foto: Getty)