'Veel Nederlanders herkennen beroerte niet'

Veel mensen die een beroerte hebben gehad gaan pas uren later naar een ziekenhuis. Dat komt onder meer doordat ruim twee derde van de Nederlanders de meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkent. Dat meldt de Hartstichting dinsdag, die Intomart GfK onderzoek liet doen onder ruim duizend mensen.

Slechts 31 procent van de respondenten zei spontaan een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen en een verlamming van een arm. Wel weet vrijwel iedereen (88 procent) dat bij een vermoeden van een beroerte direct het alarmnummer moet worden gebeld.

Doordat mensen signalen niet herkennen, zouden ze vaak te lang wachten met het inschakelen van hulp. "Door niet direct 112 te bellen, komen slachtoffers gemiddeld pas na 7 uur in het ziekenhuis, terwijl snelle behandeling cruciaal is om hersenbeschadiging te voorkomen", meldde de stichting.

Campagne
Dagelijks worden 125 mensen getroffen door een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Een op de vijf personen overleeft een beroerte niet. "Dat zijn jaarlijks meer dan 9000 mensen", aldus de Hartstichting.

Momenteel zouden 175.000 Nederlanders leven met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Zij kampen in sommige gevallen met verlammingsverschijnselen of hebben problemen met praten of lopen. De Hartstichting begint dinsdag een campagne om mensen te wijzen op de drie meest voorkomende signalen van een beroerte.

'Veel Nederlanders herkennen beroerte niet'
'Veel Nederlanders herkennen beroerte niet' (Foto: ANP)