Slechte kwalificatie Bendsneyder in Moto3, Marquez op pole MotoGP

Motorcoureur Bo Bendsneyder kende zaterdagavond Nederlandse tijd geen goede kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Moto3. Op het Circuit of the Americas in Austin was de baan bij het begin van de kwalificatie nog wat nat van de regen, maar toch gingen een aantal rijders al vroeg op droogweerbanden naar buiten.

Daaronder onder meer de Duitser Philipp Öttl, de Spanjaard Jorge Navarro en de Italiaan Enea Bastianini. Dat bleek zijn vruchten af te werpen, want halverwege de kwalificatie begon het weer licht te regenen. In de laatste minuten probeerde men nog voor snelle tijden te gaan, maar de baan was daar te nat voor en dus pakte Öttl verrassend de poleposition. Bendsneyder kwam niet verder dan de 23e plek, nadat hij zaterdagochtend in de vrije training nog tot de vijfde tijd kwam. 

In de MotoGP is de pole voor de Spaanse Honda-rijder Marc Marquez, die alle trainingen al domineerde. Jorge Lorenzo kwam op zijn Yamaha wel verrassend dichtbij: hij kwam 0,069 seconden tekort voor de eerste plek. Wel staat hij samen met teamgenoot Valentino Rossi naast Marquez op de eerste rij. Andrea Iannone zette zijn Ducati op plek vier neer, Maverick Viñales parkeerde zijn Suzuki knap op de vijfde plaats en Cal Crutchlow zorgde met positie zes op zijn Honda voor een mooie verrassing. In de Moto2 vertrekt Alex Rins vanaf de pole.

De race in de Moto3 start zondag om 18.00 uur Nederlandse tijd, gevolgd door de Moto2 om 19.20 uur en de MotoGP om 21.00. Alle drie de races zullen live op Eurosport te zien zijn.