Honderden banen weg bij verzekeraar Vivat

Verzekeraar Vivat, het vroegere Reaal, schrapt de komende drie jaar tussen de 900 en 1200 arbeidsplaatsen, op een totaal van 3500. Dat maakte het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door de Chinese branchegenoot Anbang, maandag bekend.

Vivat wil de organisatie minder complex maken en sterker inzetten op digitalisering. De banen verdwijnen verspreid over de hele onderneming. De ingreep is bedoeld om de verzekeraar wendbaarder te maken met het oog op de toekomst.

Probleem bij Vivat is dat de kosten circa 30 procent hoger liggen dan bij de concurrentie. Op meerdere afdelingen wordt nu hetzelfde werk gedaan voor verschillende merken. Bij Vivat horen onder meer pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal en pechhulpservice Route Mobiel.

Kapitaalinjectie
De nieuwe Chinese eigenaar heeft na de overname de verzwakte balans versterkt met een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro. Het was hard nodig de buffers waarmee de verzekeraar financiële tegenvallers kan opvangen, te verhogen. Daardoor is de onderneming 'in rustiger vaarwater' beland en kan zij toekomstplannen gaan maken.

Klanten regelen hun verzekeringszaken tegenwoordig steeds meer online. Anbang loopt volgens een woordvoerster voor op dat gebied. Bij Anbang is het bijvoorbeeld al mogelijk om schades te melden via berichtendienst WhatsApp.

Anbang nam Vivat vorig jaar voor 1 euro over van de Nederlandse overheid. Die had het verzekeringsbedrijf in handen toen zij zich begin 2013 genoodzaakt zag SNS Reaal te nationaliseren. De bank en verzekeraar was door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoeddivisie in grote financiële moeilijkheden geraakt.

Honderden banen weg bij verzekeraar Vivat
Honderden banen weg bij verzekeraar Vivat (Foto: ANP)