Doellijntechnologie op EK stap dichterbij

De kans is groot dat volgend jaar tijdens het EK voetbal gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Het uitvoerend comité neemt daar volgende maand een beslissing over. Tijdens de UEFA-vergadering van vrijdag in Parijs kwam het onderwerp al uitgebreid ter sprake.

"We hebben hier uitvoerig over gepraat", zei secretaris-generaal Gianni Infantino op een persconferentie. "Veel mensen staan er positief tegenover. Als we voor doellijntechnologie gaan, zal dat komend seizoen in onze toptoernooien worden ingevoerd. We hebben dan nog wel wat logistieke en praktische uitdagingen voor de boeg."

De momenteel geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zich altijd fel uitgesproken tegen gebruik van technische hulpmiddelen. De Fransman ziet meer baat bij extra scheidsrechters langs de lijnen, de zogeheten vijfde en zesde officials, die de achterlijnen in de gaten houden.

Duur systeem

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt wel gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Ook bij het WK van vorig jaar in Brazilië hielden camera's tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was. In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van dat dure systeem. Tot de winterstop hangen de camera's in de Amsterdam ArenA, in de tweede seizoenshelft verhuist het systeem naar De Kuip.

De UEFA neemt in januari een definitief besluit. Doellijntechnologie wordt dan gebruikt tijdens het komende EK en volgend seizoen in de Champions League en Europa League.

Doellijntechnologie op EK stap dichterbij
Doellijntechnologie op EK stap dichterbij (Foto: ANP)