Kamp: economie sterk genoeg

De Nederlandse economie is sterk genoeg om de vermindering van de aardgasinkomsten te dragen. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag naar aanleiding van de nieuwste CPB-cijfers.

Het CPB voorziet voor volgend jaar een economische groei van 2,1 procent, na een plus van 2 procent dit jaar. "Het gaat de goede kant op, daar moeten we blij mee zijn", aldus de bewindsman. "Maar we houden het niet vanzelf vast."

"We zullen in de toekomst dingen moeten doen om het vast te houden. We moeten het met name hebben van de groei van de arbeidsproductiviteit. Daarvoor is het nodig dat we voorop lopen op het punt van de innovatie."

Scholing
Hij wees er verder op dat het goed gaat met de binnenlandse vraag. "De mensen moeten weer ruimte hebben om te consumeren." Daarom is de lastenverlichting van 5 miljard euro uit het nieuwe belastingplan zo belangrijk, aldus Kamp.

Vakbond CNV gaf in een reactie aan dat de economische groei moet worden gebruikt om de positie van werknemers op de arbeidsmarkt te verbeteren. "Dit is het moment om meer te investeren in scholing", zei CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Waar de technologische vooruitgang niet te stuiten is en de economie steeds meer globaliseert, kan de Nederlandse arbeidsmarkt alleen maar groeien als we inzetten op scholing."

Kamp: economie sterk genoeg
Kamp: economie sterk genoeg (Foto: ANP)