'Oranje heeft Robben, Wales rekent op Bale'

Als assistent van de inmiddels op tragische wijze overleden bondscoach Gary Speed beleefde Raymond Verheijen de eerste etappes van de indrukwekkende opmars van de nationale voetbalploeg van Wales. "Het is voor mij geen verrassing dat zij er op het EK bij zijn", zegt hij. "Ons doel was al plaatsing voor het WK in Brazilië. We zagen dat er een mooie lichting aan zat te komen."

Speed vroeg Verheijen als assistent op een moment dat Gareth Bale nog in een rijtje werd genoemd met Ryan Giggs, Jari Litmanen en George Weah, wereldvoetballers die steevast op grote toernooien ontbraken. Het was januari 2011 en de nationale ploeg van Wales was de nummer 112 van de wereld. "We hebben toen eerst een stappenplan gemaakt", vertelt de Nederlandse inspanningsfysioloog die met bondscoaches als Guus Hiddink en Dick Advocaat de laatste acht EK's en WK's meemaakte.

"Wales sliep toen nog in een hotel waar je nauwelijks telefonisch bereik had. Je moest gaan lopen als je een paar streepjes op je telefoon wilde krijgen. Stafleden zaten soms dronken aan de bar, dat schoot niet op. Dan kan je ook geen eisen aan spelers stellen. Daarom hebben we eerst alles buiten het veld geperfectioneerd. Dat kostte ruim een half jaar en toen zijn we gaan presteren. We klommen in een paar maanden van plaats nummer 120 naar 40 op de wereldranglijst. Nog nooit was een ploeg zo snel gestegen. Daar kregen we een award voor."

Na de dood van Speed en het vertrek van Verheijen vond de bond van Wales begin 2012 in Chris Coleman een opvolger. "Hij heeft prima gepresteerd", doelt de Nederlandse bewegingswetenschapper op de geslaagde EK-kwalificatie en huidige vijftiende plaats op de wereldranglijst. "Wales is er volgend jaar voor het eerst bij op een EK. Dat is knap. Maar Speed was aanhanger van het Nederlandse ?totaal-voetbal.? Dat zag je ook aan de uitslagen. Niet steeds 1-0 en 2-1 en zo."

"Coleman heeft een beetje gegokt en gewonnen door juist heel verdedigend te spelen. Wales speelde in de kwalificatie voor het EK zoals Nederland op het laatste WK. Oranje spijkerde het dicht en gokte op Robben. Bij hen moeten Bale en Ramsey steeds het verschil maken. Dat is mooi maar je hebt wel vaak een probleem als ze er niet bij zijn. Dat zien we misschien vrijdag als Wales tegen Oranje speelt, want Bale en Ramsey doen dan niet mee."

'Oranje heeft Robben, Wales rekent op Bale'
'Oranje heeft Robben, Wales rekent op Bale' (Foto: ANP)