Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien

De FIFA-hervormingscommissie van Francois Carrard wil het bestuur van FIFA grondig op de schop gooien. Dat bleek dinsdag uit een set voorlopige aanbevelingen van de commissie waar de Zwitser de voorzitter van is.

Die wil het uitvoerend comité, nu het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond, veel macht ontnemen. Die macht moet komen bij de al bestaande afzonderlijke comités binnen de FIFA. Het bestuur moet zich vooral bezig houden met het bedenken van beleid en manieren om geld te verdienen, niet met het uitvoeren van het beleid. "Om die functie duidelijk te maken, zou de naam van het uitvoerend comité veranderd moeten worden in 'FIFA-raad'."

Verder wil Carrard dat het aantal afzonderlijke comitées dat het beleid uitvoert wordt bekeken, zodat er efficiënter gewerkt kan worden.

Adviezen
Het comité adviseert verder dat een FIFA-bestuurder - en dus ook de voorzitter - maximaal twaalf jaar mag aanblijven en maximaal 74 jaar oud mag zijn. De vergoedingen van deze bestuurders moeten openbaar worden gemaakt en getoetst door een speciaal comité. Bovendien moeten vrouwen meer te zeggen krijgen in de FIFA-raad: elke confederatie moet minstens één vrouw afvaardigen. Ook bij bondsbesturen en de confederaties zelf moeten vrouwen meer te zeggen krijgen, vindt Carrard.

Met deze adviezen schaart Carrard zich achter Domenico Scala, die een tweede hervormingscomité leidt. Die gaf soortgelijke adviezen in september, al wil Scala het hele dagelijks bestuur afschaffen en vervangen door een onafhankelijk bestuurscomité. Het komt voor Scala goed uit dat Carrard op zijn minst gekeken lijkt te hebben naar zijn aanbevelingen. Scala kan zijn plannen namelijk niet doorvoeren of zelfs maar op agenda zetten van het ledencongres.

Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien
Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien (Foto: ANP)