Rutte: 'grote-dikke-ik'-toespraak wordt geen beleid

Het kabinet ziet niets in een afzonderlijk waarden- en normenbeleid. Dat zou "geen recht doen aan het uitgangspunt dat individuele mensen in hun sociale verbanden de eerste en belangrijkste dragers zijn van de waarden die ons binden". Wel heeft de overheid een taak als 'uitvoerder' van het publieke normbesef.

Premier Mark Rutte schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een toespraak die hij in mei hield op een VVD-congres. Daar sprak hij over de 'grote-dikke-ik-mentaliteit' die volgens hem in de samenleving rondwaart.

Hij doelde op mensen die hun eigen belang boven alles stellen, zoals bankiers met forse bonussen en mensen die harder achter een uitkering dan een baan aan zitten. Collectieve waarden en verworvenheden komen daardoor in het gedrang, schrijft Rutte nu.

Dikke-ik
Zijn opmerkingen werden kritisch ontvangen in de Kamer. Op verzoek van de ChristenUnie komt donderdag een debat over de dikke-ik.

Volgens Rutte draagt de overheid als onderdeel van de samenleving ook verantwoordelijkheid. Als waarden in het gedrang dreigen te komen of de grondrechten en vrijheden zeker gesteld moeten worden, moet de overheid zorgen voor handhaving, beleid en eventueel nieuwe regels. De premier verwijst naar het salarisplafond dat is ingesteld voor topinkomens en aandacht voor integriteit in de publieke sector.

Kabinet: geen apart waarden- en normenbeleid
Rutte: 'grote-dikke-ik'-toespraak wordt geen beleid (Foto: ANP)