'Onterechte uitkeringen arbeidsongeschikten'

Verzekeringsartsen van het UWV zeggen dat zo'n 150.000 mensen ten onrechte een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid ontvangen. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving in Trouw. De belangrijkste oorzaak is een groot gebrek aan herkeuringen.

Veel arbeidsongeschikten zouden jarenlang, soms wel tien jaar, geen verzekeringsarts zien nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Een deel van deze arbeidsongeschikten is in die periode wel degelijk hersteld en heeft dus eigenlijk geen recht meer op een uitkering.

Het UWV voert dit jaar 32.000 herkeuringen uit. Volgens verzekeringsartsen is dat veel te weinig. Ze denken dat zeker één op de vijf arbeidsongeschikten weer aan het werk kan. In Nederland krijgen ruim 800.000 mensen een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.

Sinds 2004 bestaan er twee regelingen. De IVA is voor mensen die definitief en volledig arbeidsondergeschikt zijn. De WGA is voor mensen die tijdelijk niet kunnen werken. Mensen met een WGA-uitkering gaan echter maar mondjesmaat weer aan het werk.