Eigenaar pleit voor pensioen Totilas

De man die in 2010 het wonderpaard Totilas voor meer dan 10 miljoen euro wegkocht uit Nederland, vindt dat de dressuurhengst na diens nieuwe blessure toe is aan pensioen. "Ik ben op dit moment van mening dat het niet goed zou zijn als hij terugkeert in de topsport. Een comeback wordt steeds moeilijker en hem terugbrengen voor slechts een vijfde plaats, heeft geen zin", zegt de Duitser Paul Schockemöhle maandag in Bild.

Trainer Sjef Janssen liet zaterdag bij de EK paardensport in Aken al doorschemeren dat het wel eens voorbij kon zijn met de topsportloopbaan van het paard. Totilas liep bij het toernooi een botontsteking op en is vier tot vijf maanden uitgeschakeld.

Totilas beleefde de gouden jaren 2009 en 2010 aan de hand van Edward Gal. Die leidde het dier naar twee Europese- en drie wereldtitels. De Duitsers hadden bij aankoop de verwachting dat de hengst nog jaren zou domineren, maar aanhoudende blessureperikelen wierpen het paard ver terug en zijn berijder Matthias Rath won de afgelopen jaren geen enkele internationale titel meer.

Eigenaar pleit voor pensioen Totilas
Eigenaar pleit voor pensioen Totilas (Foto: ANP)