Cricketers naar WK Twenty20 na spannende ontknoping tegen Namibië

De Nederlandse cricketers hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap Twenty20 cricket volgend jaar in India. In de play-offs van het kwalificatietoernooi werd Namibië verslagen met vier wickets. Het was een zeer spannende wedstijd waarbij Mudassar Bukhari vier ballen voor het einde de beslissende bal uit het veld sloeg. 

Bukhari kwam vers het veld in nadat Roelof van der Merwe net uit was gegaan. Zijn eerste en laatste bal van de wedstrijd was direct een vier en bracht de zege binnen.

Namibië won de toss en koos ervoor om de batten. Ze kwamen tot een score van 135 runs met het verlies van zes wickets. Craig Williams leverde met 43 runs de belangrijkste bijdrage. Hij werd op de voet gevolgd door Nicolaas Scholtz (37 runs) en Sarel Burger (27 runs, not out). De eerste twee wickets vielen snel, maar daarna duurde het zeven overs voordat het nieuwe wicket viel. Na zestien overs had Namibië pas 95 runs binnen. In het slot van de inning werden nog drie zessen en twee vieren geslagen. 

Nederland wist was het te doen stond. De Nederlandse inning begon wat later vanwege een kleine regenbui.  Dit was echter niet goed voor Wesley Barresi, want hij kon na één bal weer gaan zitten. Barresi raakte de bal niet goed en wicketkeeper Gerrie Snyman ving de bal direct. Stephen Myburgh (31 runs) en Ben Cooper (18 runs) zorgen daarna samen wel direct voor 45 runs in vijf overs. Myburgh ging uit en Michael Swart kwam het veld in. Hij bleek uiteindelijk goed voor 28 runs uit 27 ballen. 

Halverwege de inning waren er al 76 runs binnen en leek er niets aan de hand. Het scoren ging was trager en na zestien overs stond de teller op 108/5. Met elf runs in over 17 kwam er wat meer ruimte en konden Max O'Dowd (19 runs, not out) en Van der Merwe (18 runs) gewoon runs sprokkelen. Van der Merwe ging nog uit, waarna Bukhari de beslissende vier binnen sloeg. 

Nederland zal voor de derde keer aan het WK T20 deelnemen. Twee jaar geleden deed Oranje ook mee haalde de ploeg de Super Ten-fase. Nederland wist toen opnieuw te stunten tegen Engeland.