Cricketers verslaan Canada en pakken laatste strohalm

De Nederlandse cricketers hebben hun laatste strohalm gepakt om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap Twenty20 in India. In de voorlaatste groepswedstrijd werd Canada met zes wickets verslagen. Canada zette als eerste 172 runs neer, Nederland wist na 17.4 overs deze score te passeren. 

Nederland won de toss en koos ervoor om eerst te fielden. Canada kwam tot een knappe score van 172 runs tegenover het verlies van acht wickets. De Nederlandse inning wers goed begonnen door het openingspaar Stephan Myburgh (67 runs uit 30 ballen) en Wesley Barresi (33 uit 15). Het duo kwam tot 65 runs voordat Barresi uit ging (over 4.4). Myburgh ging zelf uit op 109 na 8.2 overs; op dat moment scoorde Nederland twee runs per bal.

Michael Swart (not out, 34 runs uit 31 ballen) en Ben Cooper (19 runs uit 21 ballen) waren slagmannen drie en vier. Uiteindelijk was het Roelof van de Merwe die met een vier de wedstrijd beëindigde. Het was de enige bal die hij ontving.

Een zeer nodige overwinning voor Nederland, dat daarmee weer in punten op gelijke hoogte kwam met Schotland.  De Schotten hebben echter een veel hogere net run rate, waardoor ze het voordeel hebben. Nederland zal zaterdag van Kenia moeten winnen om bij de eerste drie in groep B te eindigen.

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummers twee, drie en vier plaatsen zich voor de play-offs. De nummer twee zal spelen tegen de nummer drie van de andere groep om een WK-ticket. De verliezer van dat duel zal dan aantreden tegen de nummer vier voor nog het laatste ticket. 

Afghanistan, Kenia en Oman hebben na vijf wedstrijden zeven punten. Schotland en Nederland volgen met zes. De Verenigde Arabische Emiraten hebben drie punten en Canada is puntloos.