Nieuw-Zeeland klaagt over uitsluiting OS

Als het aan Nieuw-Zeeland ligt, is het laatste woord nog niet gesproken over de vertegenwoordiging van Oceanië op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het land werd uitgesloten uit de finale van het kwalificatietoernooi, waarna Fiji won en zich plaatste voor de spelen van 2016. Maar Nieuw-Zeeland gaat tegen de diskwalificatie van het nationale team onder 23 in beroep.

Nieuw-Zeeland mocht eigenlijk de finale spelen, maar werd enkele uren voor de wedstrijd gediskwalificeerd. Deklan Wynne, een Zuid-Afrikaan van geboorte die bij de Nieuw-Zeelanders meespeelde in de halve finale tegen Vanuatu, bleek niet speelgerechtigd. Daardoor kwam Vanuatu in de finale, maar zij verloren van voetbaldwerg Fiji.

Volgens Nieuw-Zeeland is er echter vooraf aan de Oceanische voetbalbond gevraagd of alle spelers speelgerechtigd waren. "We hadden verwacht dat als er problemen waren, die eerder waren aangekaart", zei Andy Martin, de directeur van de Nieuw-Zeelandse voetbalbond. Bovendien vindt hij het verwerpelijk dat de uitsluiting pas uren voor de finale werd meegedeeld.