68 tegengoals in twee duels voor Micronesische voetballers

Voor de doorgewinterde voetbalfan zal het geen verrassing zijn dat Micronesië niet tot de sterkste teams ter wereld hoort. Tijdens de Pacifische Spelen in Port Moresby, de hoofdstad van Papoa Nieuw Guinea, gaat het echter wel heel erg moeizaam voor de Micronesiërs. In hun eerste twee duels kregen ze in totaal liefs 68 tegengoals te verwerken.

Het begon afgelopen vrijdag al met een lastige wedstrijd tegen Tahiti, op papier de sterkste ploeg in de groep met verder Vanuatu en Fiji. In het Bisini Sports Complex stond het halverwege al 10-0, onder meer dankzij een hattrick van Tevairoa Tehuritaua. Toch verdween niet elke kans in het Micronesische doel: keeper Walter Pengelbew vierde elke redding alsof hij zijn land zojuist naar de wereldtitel had geholpen.

De Tahitiaanse machine ratelde ook in de tweede helft door, met uiteindelijk als resultaat dat zeven spelers een hattrick scoorde - waaronder een dubbele hattrick van Fred Tissot - en dat er 30-0 op het scorebord stond. Makkelijk was het echter niet, aldus de Tahitiaanse bondscoach Patrice Flaccadori: "Een openingswedstrijd van zo'n toernooi is nooit makkelijk, maar toch konden we wat tactische dingen proberen die ik in mijn hoofd had zitten. We wilden vooral goed verdedigen, goed reageren bij balverlies en een aantal goals scoren", legt hij de geslaagde doelstelling uit. Zoals hieronder te zien is is het begrijpelijk dat Micronesië wat lood in de benen had: ze kregen voor de wedstrijd een angstaanjagende haka te verwerken van de Tahitianen.

Zondag stonden de amateurs uit Micronesië tegenover Fiji, een sterkere tegenstander dan ze gewend zijn: bij gebrek aan georganiseerd voetbal in het eilandenstaatje bestaan de oefenwedstrijden meestal uit partijtjes tegen 'spelers' van toevallig bezoekende schepen. Het duurde ongeveer een minuut voor Fiji dankzij Chris Wasala op voorsprong kwam, kort daarop gevolgd door de 2-0. Opvallend genoeg schoot Fiji binnen een paar seconden drie keer op de paal, maar zes minuten later stond het dan toch 7-0.

Na een kwartiertje spelen mocht Micronesië warempel een heuse corner nemen, maar een treffer leverde het niet op. De goal werd tien minuten schoongehouden door keeper Pengelbew, maar nog voor de drinkpauze na een half uur noteerde Wasala zijn vijfde van de dag: 14-0. Dat Pengelbew de regels nog even door moet nemen werd pijnlijk duidelijk toen hij met de bal in zijn handen zijn strafschopgebied uitliep, met een vrije trap als gevolg. Die belandde op de lat, maar Wasala maakte zijn dubbele hattrick compleet met de rebound. Vier goals in vier minuten blessuretijd betekenden een ruststand van 21-0.

Kort na het begin van de tweede helft, het stond inmiddels al 22-0, werd keeper Pengelbew verrassend vervangen door middenvelder en aanvoerder Dominic Gadad. Deze op het oog briljante tactische zet pakte niet verkeerd uit, want Fiji wist slechts twee keer te scoren in de volgende tien minuten. Toch moest ook Gadad zijn keeperscursus nog even opfrissen, want net als Pengelbew eerder wandelde hij met de bal in de hand buiten de lijnen, met een vrije trap - en weinig verrassend, een goal - als gevolg.

Na 79 minuten en weer een drinkpauze zorgde kersvers invaller Manasa Nawakula voor de historische 32-0: hiermee werd het de grootste zege ooit in het wereldwijde interlandvoetbal. Scheidsrechter Hillary Ani uit Papoa Nieuw Guinea vond zes minuten blessuretijd gepast en kon in die tijd nog zes treffers noteren: 38-0. De zege gaat echter niet de geschiedenisboeken in als officieel grootste zege ooit in een interland. Op de Pacifische Spelen wordt gespeeld met teams met spelers tot 23 jaar, omdat het toernooi ook dienstdoet als kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Daarvoor lijkt Nieuw-Zeeland de favoriet, dat in hun groep met 2-0 en 1-0 won van respectievelijk de Salomonseilanden en Papoa Nieuw Guinea.