Uitslag MotoGP Grand Prix van Nederland

Valentino Rossi heeft op het TT Circuit Assen de Dutch TT gewonnen, de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Italiaanse Yamaharijder won voor het eerst sinds 2009 weer een grand prix vanaf poleposition en breidde zijn leiding in het wereldkampioenschap uit.

Tot vreugde van het publiek kende Valentino Rossi vanaf poleposition de beste start. Achter Il Dottore behielden Aleix Espargaro en Marc Marquez hun tweede en derde plek, maar Espargaro werd al snel ingehaald door zijn landgenoot. Binnen een paar bochten werd Espargaro ook ingehaald door broer Pol, Jorge Lorenzo en Andrea Iannone. Nog voor het einde van de eerste ronde kwam Lorenzo ook voorbij Pol Espargaro, waardoor de als achtste vertrokken Lorenzo al op plek drie lag.

Al na drie á vier ronden was duidelijk dat de strijd om de overwinning geen open gevecht zou worden. Rossi, Marquez en Lorenzo waren al duidelijk los van de rest, aangevoerd door Iannone. De drie bleven rondenlang bij elkaar in de buurt, tot Lorenzo af moest haken en in het niemandsland op plek drie terechtkwam. Tien ronden voor het einde deed Marquez dan een eerste poging om Rossi te pakken, maar dat bleef zonder succes.

Zeven ronden voor het einde volgde nog een aanval van Marquez, die er in de Haarbocht dit keer wel voorbij kwam. Rossi leek zich vervolgens op te maken voor een aanval in de slotfase en drie ronden voor de finish bleek dat ook zo te zijn: met een briljante actie ging hij Marquez weer voorbij en pareerde hij diens tegenaanval buitenom de bocht. 

Marquez gaf zich niet gewonnen en deed in de allerlaatste ronde nog een alles-of-niets-poging in de GT-bocht, de laatste bocht van het circuit. Hij tikte Rossi aan, die daardoor door het grind moest, maar de Italiaan wist zijn Spaanse rivaal toch nog voor te blijven. Achter het vechtende duo completeerde Lorenzo het podium.

Valentino Rossi klopt Marc Marquez na spannende finale in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)
Valentino Rossi klopt Marc Marquez na spannende finale in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)