'Investeerders uit VS en Qatar willen Formule 1 overnemen'

Een consortium van investeerders uit de Verenigde Staten en Qatar willen het belang van CVC Capital in de Formule 1 overnemen, zo bericht de Financial Times. Het Amerikaanse RSE Ventures en Qatar Sports zouden hun zinnen hebben gezet op de 35,5 procent van de aandelen die CVC momenteel in handen heeft.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in een eerder stadium al aangegeven zijn aandelen ook van de hand te willen doen als CVC tot verkoop overgaat. De Brit bezit vijf procent van de aandelen, waardoor de totale transactie uit kan komen tussen de 6,2 en 7,1 miljard euro. Ecclestone zou aan mogen blijven van RSE en Qatar Sports die met de verwerving van veertig procent van de aandelen de zeggenschap over de F1 krijgen, omdat CVC bij een eerdere verkoop van aandelen deze rechten behouden heeft. Op termijn zouden de investeerders ook de rest van de aandelen over willen nemen.

Zowel RSE als Qatar Sports is al in de sport vertegenwoordigd. Zo is laatstgenoemde eigenaar van voetbalclub Paris Saint-Germain en bezit RSE het American Football-team de Miami Dolphins.

Het lijkt erop dat RSE de aandacht voor de Formule 1 in de Verenigde Staten wil vergroten. Er is op dit moment maar één race in het land en met de toetreding van Gene Haas in de sport acht RSE de tijd rijp om meer grands prix in de VS te organiseren. Qatar zou ook een race op eigen bodem willen houden. Momenteel wordt er wel in buurlanden Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten gereden, maar nog niet in Qatar.