Woningmarkt VS die crisis inluidde herstelt traag

De Amerikaanse huizenmarkt zal voorlopig slechts langzaam verder herstellen. Dat zei topman John Stumpf van Wells Fargo, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, zondag in een interview met televisiezender Fox News.

Stumpf zei dat de woningmarkt in 's wereld grootste economie weliswaar blijft groeien, zowel in aantal transacties als in woningwaarde, maar dat een uitbundige groei er voorlopig niet in zit. Hij wees de stagnerende loonontwikkeling aan als hoofdschuldige.

De woningmarkt in de Verenigde Staten heeft zich de afgelopen jaren gestaag hersteld van de diepe crisis in de jaren na 2006. Die vormde de inleiding tot de financiële en economische crisis van 2008-2009 die ook in elders in de wereld diepe sporen heeft nagelaten.

Verder herstel wordt volgens Stumpf evenwel bemoeilijkt doordat het weer moeilijker wordt voor gezinnen om aan financiering te komen voor een woning. Daarbij speelt mee dat de stijging van de werkgelegenheid nog altijd niet gepaard gaat met hogere lonen.

'Langzaam herstel Amerikaanse woningmarkt'
Woningmarkt VS die crisis inluidde herstelt traag (Foto: ANP)