Bournemouth zo goed als zeker van promotie naar Premier League

Het is nog niet voor honderd procent zeker, maar AFC Bournemouth speelt volgend seizoen in de Premier League. De club won maandagavond op eigen veld met 3-0 van Bolton Wanderers en verzekerde zich zo goed een plek voor rechtstreekse promotie. Bournemouth heeft nu drie punten meer en veel beter doelsaldo (+50 om +31) dan nummer drie Middlesbrough. Nog nooit eerder speelde The Cherries op het hoogste niveau in Engeland. 

Marc Pugh en Matt Ritchie scoorden namens Bournemouth vlak voor rust de 1-0 en 2-0 tegen Bolton. In de tweede helft kwamen de gasten met een man minder te staan na rood Dorian Dervite en maakte Callum Wilson zelfs nog de 3-0. Met nog één speelronde te gaan kan Bournemouth alleen nog onder zeer speciale omstandigheden de promotie mislopen. Voor Middelsbrough wacht de play-offs. 

Bournemouth stond er een aantal jaar geleden heel slecht voor. Voorafgaand aan het seizoen 2008/09 kreeg de club zeventien strafpunten opgelegd voor financiële wanorde en bleef het ternauwernood in League Two, het vierde profniveau in Engeland. Na dat seizoen werd de club overgenomen door een consortium van een aantal mensen. Dit leverde direct succes op de club werd tweede en promoveerde naar League One. 

Bournemouth werd achtereenvolgens zesde, elfde en tweede in League One en promoveerde in 2013 na drie seizoenen naar de Championship. Na een seizoen in de middenmoot, vorig seizoen, ging het deze jaargang fantastisch met de club die zijn wedstrijden speelt voor 12.000 man op Dean Court. Onder leiding van de 37-jarige manager Eddie Howe draaide de club dit hele seizoen bovenin mee in de Championsip. 

Veel is ook te danken aan Maxim Demin, de Russische eigenaar van The Cherries. Hij werd eerst in 2011 mede-eigenaar van Bournemouth en betaalde toen naar schatting ruim een miljoen euro voor zijn deel van de aandelen. Demin heeft zijn geld verdiend in de petrochemie. In 2013 kreeg hij alle aandelen van de club in handen.