Koe verandert in vliegtuig

De Zwitserse overheid heeft voor haar militaire luchthavens een nieuwe radar aangeschaft om vijandelijke vliegtuigen waar te nemen. Het probleem is alleen dat dit systeem ook rondgrazende koeien registreert als zijnde een inkomende invasie.

Het radarsysteem van Duitse makelij werkte bij eerdere tests in een vlak landschap vlekkeloos. Er was alleen geen rekening gehouden met het feit dat Zwitserland nogal heuvelachtig is. Hierdoor worden koeien die een stukje de berg oplopen om van het verse gras te genieten gezien als vliegtuigen.

De minister van Defensie Ulie Maurer verklaarde dat het systeem nog niet goed werkt. Het federaal agentschap Armasuisse voegt hier aan toe dat het radarsysteem pas in 2016 klaar hoeft te zijn en op zijn vroegst in 2020 inzetbaar zal zijn. Zwitserland telde voor de nieuwe radar een bedrag af van 296 miljoen Zwitserse Frank.

Voorlopig wordt er dus nog met het oude systeem gewerkt waarop geen vliegende koeien te zien zijn. Of is er stiekem een koe-invasie aanstaande die ze proberen te verzwijgen, alleen de tijd zal het leren ...