Van der Poel: "Mathieu krijgt kansen genoeg."

Adrie van der Poel koestert het grote talent van zijn zoon Mathieu. De oud-wereldkampioen veldrijden wil koste wat kost voorkomen dat de 19-jarige renner zich over de kop rijdt. Hij ziet het daarom niet zitten dat zijn jongste telg bij de komende wereldtitelstrijd in Tabor bij de profs gaat meedoen.

"Een wereldkampioenschap bij de elite is heel wat anders dan bij de beloften. Ik heb het zelf ook meegemaakt", vertelt Van der Poel senior. "De druk zal enorm zijn en er komt veel meer stress bij kijken. Mathieu zal het mentaal wel aankunnen. Maar hij moet toch vooral zichzelf blijven. Hij moet dat speelse en zijn onbevangenheid behouden. Ik ben bang dat hij dit te snel gaat verliezen. In Nederland zal het wel meevallen, maar wij wonen in België. Er zal zoveel op hem afkomen. We moeten daar echt voorzichtig mee omgaan. Hij krijgt nog kansen genoeg."

Hoewel Mathieu veel steun krijgt van zijn vader, die bij de wedstrijden als mecanicien fungeert, blijkt het oordeel van Van der Poel senior niet altijd doorslaggevend. Mathieu van der Poel besloot afgelopen zondag bij de nationale titelstrijd al bij de elite te gaan rijden hoewel zijn vader liever had gezien dat zijn zoon in zijn eigen categorie was gestart. "Mathieu hoort thuis bij de beloften. Dat is zijn categorie en dan moet hij daar ook rijden. Zo zie ik het en dat geldt ook voor het WK. Maar ik fiets niet hè. Hij moet het de komende dagen maar eens op zijn gemak gaan bekijken, want hij gaat met zijn ploeg op trainingskamp in Spanje en daarna zullen we het nog wel bespreken. Hij moet ook nog toestemming krijgen van de UCI, dus het is niet zomaar geregeld."

Van der Poel junior kreeg in Veldhoven zijn gelijk door onbedreigd naar de titel te fietsen. Zijn broer David maakte het succes voor de familie compleet door de zilveren medaille te pakken. "Het is vooral heel mooi dat ze allebei weer een stap vooruit hebben gemaakt. Al zat alles wel mee. Het parcours was in het voordeel van Mathieu. Maar hij heeft hier goed van geprofiteerd. Hopelijk kan hij zijn vorm nu nog een paar weken vasthouden", aldus Van der Poel.