Zelfrijdende auto en sekstoys op CES 2015

Mercedes-Benz heeft een prototype van een luxe zelfrijdende auto onthuld. Sony komt met een nieuwe camera, bedoeld voor het op beeld zetten van extreme sporten. En sekspeeltjesfabrikant Ohmibod heeft een slimme vibrator ontwikkeld die aangestuurd kan worden met een smartwatch.

In Las Vegas is deze week de CES 2015 aan de gang, een grote technologiebeurs waarop bekende fabrikanten jaarlijks hun nieuwste gadgets en toepassingen laten zien. Ook dit jaar zijn er weer veel grote namen vertegenwoordigd. Amerikaanse media staan al vol met foto's van elektronische rolschaatsen, een gasfornuis dat in verbinding staat met het internet en Sleepphones: apparaatjes die eruit zien als haarband en mensen beter laten slapen.

Samsung liet het beurspubliek weten dat het bedrijf rond 2017 alleen nog maar producten verkoopt die op de een of andere manier online kunnen gaan. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant presenteerde ook diverse grote gebogen televisies die binnenkort op de markt moeten komen.

Niet alleen bedrijven en consumenten vinden de beurs interessant, maar ook politici. Zo is de Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, naar Las Vegas gekomen om buitenlandse investeerders te vinden voor innovatieve start-ups in Frankrijk.

Kazuo Hirai, de topman van Sony, uitte op de beurs een persoonlijk dankwoord naar alle kijkers van de controversiële bioscoopfilm The Interview. Sony trok de film over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un enkele weken voor de release nog in, na een grote computerhack waarbij ook gedreigd werd met terreuraanslagen. Maar inmiddels is de film online en in diverse bioscopen een grote hit. Hirai wees in zijn commentaar onder meer op het belang van de vrijheid van meningsuiting.

De Consumer Electronics Show (CES) wordt al gehouden sinds 1967. Vorig jaar waren er meer dan 3600 bedrijven actief aanwezig en telde de beurs ruim 160 duizend bezoekers. Het evenement trekt ook veel celebrities. Dit jaar zijn onder meer dj Tiësto, Dr. Phil en rapper 50 Cent te zien op de CES.