Compleet elftal ontslagen na 0-10 tegen jeugdteam

Het zit het Zwitserse FC Grenchen dit seizoen niet echt mee. De club uit de Zwitserse 1. Liga Classic, drie niveau's onder de Super League, had na dertien wedstrijden een keer met 1-0 gewonnen en een keer met 1-1 en 0-0 gelijkgespeeld. De rest ging allemaal verloren en vaak niet met de minste cijfers: Er vielen onder meer scores van 8-0, 9-0, 10-1 en nog eens 9-0 te noteren.

Na een nieuwe nederlaag is de sportief directeur van de club het echter zat. Renato Brun zag hoe zijn Grenchen thuis met liefst 0-10 onderuit ging tegen het jeugdteam van FC Luzern en besloot vervolgens om alle elf in actie gekomen spelers te ontslaan. "Gelooft u nou echt dat dit team goed genoeg is voor deze competitie?", foeterde Brun. "Ik ben iemand die niet veel praat, maar wel handelt."

Brun zei dat de spelers niet alleen om sportieve redenen ontslagen werden, maar ook vanwege 'karaktereigenschappen', zonder daar nader op in te gaan. "Ik bepaal de sportieve gang van zaken binnen deze club en als het niet goed loopt is het aan mij om er iets aan te doen. Dat heb ik nu gedaan." Trainer Patrick Bösch, die de dans ontsprong, kan wel leven met de beslissing. "Als het werkt, werkt het. Anderen zouden in mijn situatie al lang de handdoek in de ring gegooid hebben."

Niet geheel verrassend zijn de getroffen spelers minder gelukkig met de beslissing. Zo klaagt de Albanees-Zwitserse verdediger Dedaj Dugagjin over de manier van communicatie: "Er werd gewoon een lijst met onze namen opgehangen bij het trainingsveld, met de mededeling dat we onze spullen konden pakken." Dugagjin gaat verder: "Ik weet hoe de club ervoor stond, maar toch ben ik naar Grenchen gekomen. Als je dan met 0-10 verliest hebben echt niet alleen de spelers daar schuld aan", uit hij kritiek op trainer Bösch en sportief directeur Brun.

Brun houdt vol dat het bij het ontslag van een aantal spelers ook om het karakter gaat, zoals goalgetter Fitim Sadriji: "Hij is een goede speler. Het is echter niet de bedoeling om constant tegen de trainer uit te vallen als hij zegt dat je de bal ook wel eens een keertje af zou kunnen geven", zegt Brun over de Kosovaar die zeven van de tien treffers van Grenchen maakte dit seizoen.

Het lijkt erop dat Brun en Bösch de volledige steun hebben van het bestuur van de club. Gevraagd naar de situatie kwam bestuurslid en sponsor Rolf Probst met een duidelijk antwoord: "Het management van de club is fantastisch bezig. Wij mengen ons niet in sportieve zaken."

Grenchen is overigens geen club met een volledig succesloos verleden. Zo werd tussen 1938 en 1942 drie keer de tweede plek behaald in de hoogste Zwitserse competitie, iets wat men in 1959 herhaalde. In datzelfde jaar pakte Grenchen ook de grootste prijs uit de clubhistorie: De Zwitserse beker.