'Beursdrempel veel hoger door hoge controlekosten'

De drempel voor bedrijven om de beurs op te gaan of obligaties uit te geven, wordt mogelijk fors hoger. Bedrijven die obligaties of aandelen willen uitgeven moeten de controle van de prospectus vanaf volgend jaar zelf betalen, schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Tot op heden wordt die controle deels vergoed door de overheid.

De Tweede Kamer behandelt deze week een wetsvoorstel van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waarin de regels worden gewijzigd. Voor aandelen kost de toetsing van de prospectus door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) volgend jaar 45 duizend euro, ruim vier keer meer dan nu het geval is. Voor obligaties stijgt het tarief van vierduizend naar vijftienduizend euro.

Veel mkb'ers zullen door de kostenstijging van een beursgang afzien, vrezen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. "Dit staat haaks op het streven om bedrijven minder afhankelijk van bankfinanciering te maken", reageert secretaris van beide organisaties Rob Wolthuis in de zakenkrant. Veel bedrijven hebben moeite om krediet los te weken van banken, nu die veel minder makkelijk leningen verstrekken dan voor de crisis. Een gang naar de beurs kan daarom als alternatieve financieringsbron dienen.