Wall Street voor derde dag op rij lager gesloten

Wall Street is dinsdag lager gesloten in navolging van een uitgesproken negatief beurssentiment in Europa. Na een dag zonder veel richtinggevend nieuws koersten de Amerikaanse beurzen voor de derde achtereenvolgende handelsdag lager.

De S&P 500 index daalde 0,6 procent naar 1.982,84 punten terwijl de Dow Jones index 0,7 procent prijs gaf op 17.058,37 punten. Techneurs Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 4.508,69 punten.

Beleggers richten zich bij gebrek aan bedrijfsnieuws op de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië en strenge uitspraken van de Amerikaanse overheid tegen bedrijven die buitenlandse overnames doen met de bedoeling minder belastingen te moeten betalen. De Amerikaanse minister van Financiën Jacob J. Lew kondigde maandag na een vergadering in Australië aan dat de regering Obama werkt aan maatregelen om te voorkomen dat ondernemingen hun belastingdruk verlagen door het verplaatsen van hun hoofdkantoor.

Op macrovlak bleek de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september in een vergelijkbaar hoog tempo te zijn gegroeid als in de maand augustus. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam opnieuw uit op 57,9, de hoogste stand in ruim vier jaar tijd.

De Amerikaanse FHFA huizenprijsindex bleek daarnaast in juli op maandbasis met 0,1 procent te zijn gestegen. Op jaarbasis namen de huizenprijzen in juli met 4,4 procent toe.

Aan het einde van de handelsweek krijgen beleggers nieuwe cijfers over de Amerikaanse economische groei over het tweede kwartaal te verwerken, samen met het consumentenvertrouwen door de Universiteit van Michigan. Aluminiumproducent Alcoa trapt op 8 oktober het Amerikaanse cijferseizoen af.