Wiebes: Belastingdienst lijkt op Noord-Zuidlijn

De situatie bij de Belastingdienst lijkt op die van de door tegenslagen geplaagde Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De overeenkomsten zijn 'bijna schokkend' zegt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zaterdag in NRC Handelsblad.

Net als de metrolijn lijdt de Belastingdienst volgens Wiebes onder onmogelijke politieke opdrachten, onrealistische verwachtingen en de illusie dat alle fouten te voorkomen zijn. De problemen met het uitbetalen van toeslagen bij de Belastingdienst waren de reden dat Frans Weekers (VVD) zich gedwongen zag op te stappen. Wiebes volgde hem een halfjaar geleden op, daarvoor was hij als wethouder van Amsterdam verantwoordelijk voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Herstel van vertrouwen in de Belastingdienst is volgens Wiebes alleen mogelijk als de dienst totale openheid geeft over de eigen werkwijze en tekortkomingen niet probeert weg te moffelen. De Belastingdienst functioneert volgens hem heel goed. Mensen zouden het best accepteren als fouten worden gemaakt, zolang die maar worden gemeld. "Als de NS een keer een vertraagde trein heeft, heeft ze toch ook niet meteen gefaald?"

Het is niet de eerste keer dat Wiebes een vergelijking met de NS maakt. In een debat met de Tweede Kamer wees hij er vorige maand nog op dat het daar onbestaanbaar zou zijn als verstoringen niet worden gemeld. Tegelijk zou op het spoor worden gedroomd over zo'n laag foutenpercentage als bij de Belastingdienst.

Het kan volgens Wiebes wel een jaar duren voordat de Belastingdienst deze omslag maakt. "Ik ben ook door mijn ambtenaren gewaarschuwd. Als je alles vertelt, zeiden ze, ben je kwetsbaar, omdat mensen zien dat je fouten maakt." De staatssecretaris zegt dat dit precies is wat hij wil. Hij verwacht dat een cultuurverandering ook het wantrouwen in de Tweede Kamer jegens de Belastingdienst wegneemt.