Belastingdienst moet opener zijn over fouten

De Belastingdienst moet transparanter zijn over de fouten die worden gemaakt. Dat zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) donderdag tijdens een debat over de fiscus.

Wiebes wil bijvoorbeeld dat gedupeerden bij fouten met toeslagen eerst netjes worden geïnformeerd. Daarna moet de dienst de fout melden op de website. "Precies over deze dingen moet de Belastingdienst transparanter zijn, zodat iedereen kan zien wat wel goed gaat en wat niet goed gaat."

Een kleine 'procesverstoring' met de toeslagen treft al gauw zo'n dertigduizend mensen. Maar Wiebes is niet van plan om over elke fout een brief naar de Tweede Kamer te sturen. Hij pleitte ervoor om op een genormaliseerde manier om te gaan met fouten. "Fouten zullen er altijd zijn. Een zeker niveau van fouten is normaal."

Iets anders is het als er buitensporige dingen gebeuren en de fiscus opeens miljarden niet meer binnenkrijgt. "Dan past het dat u daar als eerste van hoort", beloofde Wiebes de Kamer.

Het afgelopen jaar kwam de Belastingdienst veelvuldig negatief in het nieuws vanwege de fraude met toeslagen door Bulgaren. Wiebes is hard bezig met de nasleep hiervan. "Ik ben inmiddels kind aan huis bij het Bulgaarse kabinet", zei hij. "Bij sommige ministers heb ik mijn eigen mok als ik op bezoek kom."

Wiebes voorganger Frans Weekers (VVD) kreeg het verwijt dat hij niet snel genoeg naar Bulgarije is afgereisd vanwege de fraude.