Pastors-criticus moet wethouder integratie worden

Orhan KayaEén van de grootste critici van de voormalige Rotterdamse wethouder Marco Pastors is door zijn partij voorgedragen als nieuwe wethouder voor integratie en cultuur in Rotterdam. De 32-jarige Orhan Kaya, die namens GroenLinks sinds 2002 in de gemeenteraad zit, diende afgelopen najaar de motie in die Pastors uiteindelijk tot aftreden dwong.

Voor velen komt het voordragen van de fractievoorzitter als een verrassing. Er circuleerden diverse namen van kandidaten die momenteel niet in de gemeenteraad zitten. Een ledenraad van GroenLinks bevestigde echter de kandidatuur van Kaya, met 37 stemmen voor en 12 tegen. De voormalige arts wordt hiermee waarschijnlijk de eerste Rotterdamse bestuurder van Turkse afkomst. Als wethouder van integratie is hij de opvolger van CDA'er Leonard Geluk.

Andere wethouderskandidaten zijn nog niet bekend. Afgelopen week werd wel bekend dat er een wethouder Jeugdzaken komt, een noviteit in de havenstad. Het college zal de komende jaren worden gevormd door PvdA, CDA, VVD en GroenLinks. Rotterdam is, bijna twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen, één van de weinige gemeenten waar nog geen nieuw bestuur is benoemd. Naar verwachting zal dat tijdens de gemeenteraadsvergadering op 18 mei gebeuren.