Sterftecijfers 11 ziekenhuizen niet openbaar

Elf ziekenhuizen weigeren vooralsnog hun sterftecijfers openbaar te maken. Dat meldt NRC Handelsblad zondag op basis van eigen onderzoek. Een aantal ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam, wil de gegevens om principiële redenen niet publiceren. Ze vinden een gemiddeld sterftecijfer nietszeggend en onvergelijkbaar.

Ook veel ziekenhuizen die hun sterftecijfer wel publiceren hebben forse kritiek op de rekenmethode die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert, stelt NRC. Zaterdag liep de deadline af voor ziekenhuizen om de gegevens openbaar te maken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) had daar om gevraagd.

De NZa liet vorige week al weten vanaf maandag te handhaven op eventuele weigeraars. De ziekenhuizen kunnen vermoedelijk snel een boete verwachten.

Volgens NRC is het gemiddelde sterftecijfer van de 77 ziekenhuizen die wel op tijd hun gegevens leverden in het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen het hoogst met een sterftescore van 123. Het Martini Ziekenhuis in Groningen scoort met 62 het laagst.