'Bouw windmolens op zee kost 3000 banen'

Door de bouw van windmolenparken voor de Nederlandse kust verdwijnen er zo'n drieduizend banen in de toeristische sector. Die verwachting uitte Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, woensdag tegenover de NOS. Ook loopt de toeristische sector jaarlijks zo'n honderd miljoen euro mis als de molens worden gebouwd.

De branchevereniging baseert zich daarbij op een onderzoek van Buck Consultants International. Recron stelt dat de windmolens het uitzicht van toeristen verpesten, wanneer ze te dicht bij de kust worden gebouwd. "Toeristen willen een mooi landschap, lekker uitzicht, weidse vergezichten en geen windmolen voor de deur of in de achtertuin of zee", aldus Marike Rosier van Recron tegen de omroep.

De branchevereniging pleit er daarom voor om de windmolens ver van de kustlijn te plaatsen. Ook kustgemeenten Zandvoort en Noordwijk zetten zich af tegen de komst van een windmolenpark nabij de kust en zijn een petitie begonnen. De burgemeesters van de Waddeneilanden hebben een brandbrief geschreven aan het ministerie van Economische Zaken.

Het ministerie laat momenteel onderzoek doen naar de aanleg van windmolens binnen een zone van 22 kilometer van de kust. De aanleg van windmolens is het gevolg van het Nationale Energieakkoord. Daarin is afgesproken dat over tien jaar zestien procent van de Nederlandse energie duurzaam moet worden opgewekt.