Blok opent informatiepunt restschulden

Consumenten kunnen op een speciale website terecht met hun vragen over restschulden. Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft de website van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag geopend.

Op de website hopen de banken consumenten inzicht te bieden in de mogelijkheden die er zijn om hun restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Ook kunnen ze met een scan meer inzicht krijgen in hun situatie en extra vragen stellen aan banken. "Met het informatiepunt willen banken consumenten informatie bieden om een goede afweging te kunnen maken over de aankoop van een nieuw huis", schrijft de NVB in een toelichting.

Vorig jaar is ruim een op de vijf woningen met verlies verkocht, meldde de NOS vorige week op basis van gegevens van het Kadaster. Bij twintig procent leed de eigenaar een verlies van meer dan veertigduizend euro.

Het informatiepunt over restschulden was in november al aangekondigd. De banken willen met de site consumenten ervan overtuigen dat ze wel wat doen aan de restschulden van klanten. "De beleving bij veel mensen is dat banken niet thuis geven als het gaat om het afsluiten van een hypotheek als sprake is van restschuld", zei voorzitter van de NVB Chris Buijnk destijds. "Aan die beleving willen de banken wat doen."