[Dakar] Kees Koolen schrijft historie

Kees Koolen heeft een nieuw hoofdstuk aan de historie van de Dakar Rally toegevoegd. De Nederlander is de eerste deelnemer die de wedstrijd op zowel de motor, quads, met de auto als met een vrachtwagen uitgereden heeft.

Koolen reed de wedstrijd in 2009 uit met de motorfiets, in 2012 met een buggy en vorig jaar met de quad. Dat hij het dit jaar met de vrachtwagen moest proberen kwam door navigator Jurgen van den Goorbergh die hierover enkele jaren geleden grapte toen hij en Koolen de wedstrijd na de derde poging met de buggy uit wisten te rijden.

Rijden met de vrachtwagen was volgens Koolen het makkelijkste. "In ieder geval fysiek. Je hebt er weinig van te lijden, je hoeft niet superfit te zijn, tenzij je voor de topklasseringen gaat, en je komt overal vrij gemakkelijk doorheen. Het is mij heel erg meegevallen, terwijl dit toch echt een zware Dakar was. Ik zal ongetwijfeld mensen beledigen, maar ik vind het met de truck een vakantieritje."

Toch was het niet zo eenvoudig als geschetst, want de equipe van Koolen kreeg in de oude servicewagen van Edwin van Ginkel regelmatig te maken met pech. Zo waren de problemen in de tweede en tiende etappe groot, maar van opgeven wilden ze niet weten. Uiteindelijk finishte het team van Koolen met Van den Goorberg en monteur Gijs van Uden op een 37e positie in het klassement en was het geschiedenis schrijven een feit. Wat Koolen in 2015 gaat doen is nog niet bekend. Van den Goorbergh aast in ieder geval op het deelnemen als kistrijder in het motorenklassement.