[Dakar] De Rooy grijpt naast eindzege

Gerard de Rooy is er niet in geslaagd om net als in 2012 de Dakar Rally te winnen. De Nederlandse trucker maakte in de dertiende en laatste etappe nog wel wat tijd goed op Andrey Karginov, maar niet genoeg om de Rus van de eerste plaats in het klassement te stoten. Het 157 kilometer lange sluitstuk met finish in het Chileense Valparaiso werd gewonnen door de Tsjech Ales Loprais.

De Rooy kwam ruim voor Karginov over de streep en mocht daardoor zelfs even hopen op de eindzege. De Rus bleek in zijn Kamaz echter onderweg een gekantelde auto overeind te hebben geholpen en dat tijdsverlies werd hem door de organisatie kwijtgescholden. Het verschil tussen De Rooy en Karginov in het klassement bedraagt uiteindelijk 3.11 minuten.

Bij de auto's werd de rally door Zuid-Amerika gewonnen door Nani Roma. De Spanjaard eindigde 5.38 minuten voor zijn ervaren Franse teamgenoot bij Mini Stéphane Peterhansel. Met Nasser Al-Attiyah uit Qatar belandde er nog een Mini-coureur op het podium.

Waar de slotetappe bij de auto's werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers, boekte bij de motoren Cyril Despres uit Frankrijk het laatste dagsucces. De Spanjaard Marc Coma van KTM is eindwinnaar, met een voorsprong van bijna twee uur op zijn landgenoot Jordi Viladoms.

Bij de quads greep Sebastian Husseini net naast de ritzege. De Nederlander kwam in Valparaiso 54 seconden achter Ignacio Casale over de streep. De Chileen boekte bovendien de eindzege, Husseini eindigt in het klassement als derde.