Minder vrachtvervoer over de weg

Nederlandse transporteurs vervoerden in 2012 een stuk minder goederen over de weg dan in 2005. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met 2005 werd dertien procent minder vervoerd.

Europees gezien is Nederland met 538 miljoen ton het zevende land wat goederenvervoer over de weg betreft. In totaal werd 12,2 miljard ton aan goederen over de weg vervoerd in Europa. Dat is een daling van 23 procent ten opzichte van 2005. Nagenoeg alle landen zagen het aantal ton dalen. Polen was een uitzondering: daar steeg het goederenvervoer met 44 procent.

Het CBS constateert dat sinds 2005 minder wegvervoer van en naar Nederland plaatsvond. In 2012 werd 156 miljoen ton vervoerd. Bijna zestig procent hiervan werd door Nederlandse bedrijven vervoerd. Zestien procent was Duits, 7,4 procent Pools. Van het wegvervoer dat volledig binnen Nederland bleef, werd 99 procent door Nederlandse vervoerders uitgevoerd.

Geen land in Europa was zo op het buitenland gericht als Nederland. 22 procent van het wegvervoer was bestemd voor de internationale markt. Bij nummer twee Polen was dat dertien procent.