'30 procent autobelasting terug naar automobilist'

Ongeveer dertig procent van de belastingen die de Nederlandse overheid binnenkrijgt van automobilisten, vloeit ook weer terug naar het wegverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de ANWB, waarover De Telegraaf dinsdag schrijft.

De Nederlandse overheid haalt volgens Ecorys dit jaar twintig miljard euro op aan inkomsten via accijns, de bpm en de motorrijtuigenbelasting. De overheid geeft tegelijkertijd volgens de onderzoekers acht miljard uit aan het wegverkeer.

Het onderzoek is voor de ANWB en collegabrancheorganisaties Bovag en RAI aanleiding om een brandbrief te schrijven aan de Tweede Kamer, schrijft de krant, vanwege het alsmaar 'uitknijpen van de automobilist'. Het komende jaar nemen de wegverkeerlasten met 1,3 miljard euro toe, als alle plannen van het kabinet doorgaan.

"Deze nieuwe maatregelen zetten het broze consumentenvertrouwen onder druk en zijn slecht voor de werkgelegenheid", schrijven de ondertekenaars aan de Tweede Kamer. "De economische schade van accijnsverhoging is al bij herhaling onder uw aandacht gebracht en onze zorgen daarover zijn onverminderd groot."