FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 oktober 2013

Turkije heft verbod op hoofddoek deels op

In Turkije mogen vrouwen in overheidsdienst sinds dinsdag een hoofddoek dragen. De hoofddoek was bijna 90 jaar lang verboden in publieke functies, waardoor weinig vrouwen een overheidsfunctie hadden. De nieuwe regel, die overigens niet geldt voor het rechtsapparaat of het leger, is dinsdag gepubliceerd in de Turkse staatscourant.

Tegenstanders zien afschaffing van het verbod als een manier van de regering om de islam meer invloed te geven. De nieuwe regel is onderdeel van de democratische hervormingen die premier Recep Tayyip Erdogan voor zijn land had aangekondigd.

Kerkhove naar tweede ronde in Frankrijk

Tennisster Lesley Kerkhove heeft dinsdag de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Franse Joué-lès-Tours bereikt. De Zierikzeese was met 6-4 en 6-2 te sterk voor Stéphanie Dubois uit Canada. Kerkhove, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, treft in de volgende ronde de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni (3).

Naast Kerkhove doet ook Michaëlla Krajicek namens Nederland mee in de buitenwijk van Tours. Ook zij is een qualifier. Woensdag neemt ze het op tegen de als eerste geplaatste Kazachse Yulia Putintseva.

Zelfmoord huisarts na euthansieonderzoek

Een huisarts uit Tuitjenhorn die door het Openbaar Ministerie werd onderzocht in verband met twijfels bij een euthanasiegeval, heeft maandagnacht zelfmoord gepleegd. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn advocaat dinsdag na berichtgeving van RTV Noord-Holland.

Of de dood van de 58-jarige arts het gevolg is van het ingestelde onderzoek is niet bekend. "Dat kan ik nu nog niets over zeggen, maar het ligt wel voor de hand", aldus de woordvoerder. Hij spreekt van een 'trieste gebeurtenis'.

Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meldden vorige week dat de arts zijn werk voorlopig niet meer mocht uitoefenen. De arts had mogelijk niet goed gehandeld bij het beëindigen van het leven van een terminaal zieke patiënt.

Het OM wilde onder meer onderzoeken of de man de regels wel had gevolgd en of bij de patiënt überhaupt wel sprake was van een uitdrukkelijke wens om uit het leven te stappen.

Justitie wil inhoudelijk niet op de zaak reageren. Wel bevestigt een woordvoerder dat het onderzoek naar aanleiding van de dood van de man is stopgezet.

Toedeloe met je 2theloo!

Bij het afrekenen van een volle tank naast de A2 werd ik geholpen door een Shell-mevrouw van middelbare leeftijd met dor, stekelig haar. Zonder me aan te kijken wenste ze mij op verveelde toon een goedemiddag. "Pomp drie!" antwoordde iken pleurde mijn aankopen onder haar neus. Vijftig liter en vier Magnums rijker vervolgde ik mijn weg naar het toilet, alwaar ik met een onaangename verrassing werd geconfronteerd. De toegang tot het toilet was afgezet met een roadblock. Niet zomaar één. Hij liet je slechts door, nadat je er vijftig cent in had gedonderd.

Snooki had anorexia op middelbare school

Snooki had anorexia toen ze op de middelbare school zat. De realityster was zo bang haar plekje bij de cheerleaders kwijt te raken aan slankere meisjes, dat ze steeds minder ging eten. Dat zei ze maandag in het Dancing With the Stars, waaraan de voormalige Jersey Shore-ster deelneemt.

"Ik at per dag alleen maar een salade, dat werd een cracker per dag en dat werd alleen een druif per dag", onthulde de nu 25-jarige Snooki. "Uiteindelijk at ik drie dagen achter elkaar helemaal niets. Het was een hele vervelende tijd voor me."

Brands trots op international-rijk PSV

Liefst zeventien spelers van PSV zijn opgeroepen voor een nationaal team. Technisch manager Marcel Brands is trots op dat aantal. "Volgens mij is dat behoorlijk uniek."

"Alleen keeper Przemyslaw Tyton en enkele geblesseerden kregen geen oproep. Volgens mij is dat behoorlijk uniek. Het is een goed teken, wij als club zijn er erg blij mee", zegt Brands tegen Voetbal International.

Elvio van Overbeek en Mohamed Rayhi werden opgeroepen voor Oranje onder-20. Als je het jonge duo meetelt, levert PSV deze periode zelfs negentien internationals. Bondscoach Louis van Gaal riep vijf PSV'ers op voor Oranje. Jetro Willems, Jeffrey Bruma en Memphis Depay meldden zich daadwerkelijk in Noordwijk. Stijn Schaars en Jeroen Zoet moesten door blessures verstek laten gaan.

Naast de Nederlanders werden ook Santiago Arias (Colombia), Zakaria Bakkali (België), Stanislav Manolev (Bulgarije), Tim Matavz (Slovenië) en Ola Toivonen (Zweden) opgeroepen voor de elftallen van hun vaderland. Zes andere PSV'ers werden uitgenodigd voor jeugdteams.

Huntelaar bijna terug bij Schalke

De rentree van Klaas-Jan Huntelaar bij Schalke 04 is aanstaande. De spits is al weken geblesseerd, maar voor hem is er nu licht aan het einde van de tunnel. Nog even en Huntelaar mag eindelijk weer op doelpunten azen.

De spits staat al een week of zeven aan de kant met een knieblessure, waardoor hij ook de WK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal mist, maar kan na de interlandweek waarschijnlijk weer in actie komen.

Schalke treft op zaterdag 19 oktober Eintracht Braunschweig en Huntelaar is er dan vermoedelijk weer bij. De oud-Ajacied hoopt, zo meldt Kicker, deze week weer volledig met de selectie mee te trainen. Huntelaar kwam dit seizoen pas twee competitieduels binnen de lijnen. Ook scoorde hij al tweemaal.

De Nederlander beleefde vorig seizoen een minder jaar bij Schalke. In 26 competitiewedstrijden produceerde hij tien treffers voor de ploeg uit Gelsenkirchen. Wel verlengde hij zijn contract, terwijl hij in het begin van vorig seizoen nog aasde op een vertrek.

Hengelo stelt beslissing FBK Games uit

De gemeenteraad van Hengelo heeft nog geen beslissing genomen over het voortbestaan van de FBK Games. Een motie van GroenLinks en de PvdA om de optie tot behoud van het atletiekevenement verder uit te werken en op 5 november nogmaals aan de raad te overleggen werd met ruime meerderheid aangenomen.

De gemeente Hengelo heeft besloten dat er fors bezuinigd moet worden op de FBK Games, een jaarlijkse internationale atletiekmeeting. Een optie om het stadion waarin het toernooi wordt gehouden rendabel te maken is het binnenhalen van Jong FC Twente en de vrouwen van FC Twente als bespelers. Dat zou echter betekenen dat er geen plaats meer is voor de atletiekbaan.

De Stichting FBK Games diende een alternatief plan in en haalde een hoofdsponsor binnen. De naam van die geldschieter wordt in december bekendgemaakt. Directeur Hans Kloosterman van de atletiekwedstrijd vindt het een gemiste kans dat de gemeenteraad geen steun voor de FBK Games heeft uitgesproken, liet hij op Twitter weten.

Tsonga neemt deel aan ABN Amro WTT

Jo-Wilfried Tsonga zal in 2014 deelnemen aan het ABN Amro World Tennis Tournament. Dit heeft toernooidirecteur Richard Krajicek vandaag bekend gemaakt.

Het is voor Tsonga, op dit moment de nummer negen van de wereld, de vierde keer dat hij in Rotterdam te zien zal zijn. Zijn beste resultaat was in 2011, toen hij de finale verloor van Robin Söderling. Dit jaar van. Igor Sijsling in de eerste ronde te sterk. krajicek toonde zich tevreden met de deelname van de Fransman: "Jo-Wilfried is een prachtige toevoeging aan het spelersveld. Een publiekslieveling, die geweldig uit de voeten kan op hardcourt. Dat bewijzen zijn tien titels op de ATP World Tour, die hij allemaal op die ondergrond behaalde."

Eerder was al bekend gemaakt dat ook Juan Martin De Potro aanwezig zal zijn op het toernooi dat tussen 10 en 16 februari wordt gehouden. 

Volgend jaar drie NFL-duels op Wembley

In 2014 worden er drie NFL-wedstrijden gespeeld op Wembley. Dat is een duel meer dan dit jaar. Dat heeft de NFL, de Noord-Amerikaanse american-footballcompetitie, dinsdag bekendgemaakt. Jacksonville Jaguars, Atlanta Falcons en Oakland Raiders spelen thuiswedstrijden in het Londense stadion.

Na het einde van de NFL Europe is de NFL een nieuwe weg ingeslagen om Europese fans te bereiken. Sinds 2007 wordt er daarom een NFL-wedstrijd per seizoen op Wembley gespeeld. Dit jaar waren dat er voor het eerst twee, waarvan de tweede nog gespeeld moet worden.

"Onze fans in het Verenigd Koninkrijk hebben steeds laten zien dat ze van american football houden en er meer van willen", verklaarde NFL-baas Roger Goodell de snelle uitbreiding. "Allebei de wedstrijden in Londen van dit jaar waren snel uitverkocht. Het enthousiasme van de fans voor onze sport blijft groeien."

Vorige maand liet Wembley weten op termijn een eigen NFL-team wel te zien zitten. Ook heeft de Londense voetbaltempel wel oren naar het organiseren van de Superbowl.

Doodsbedreigingen groep 8 via Instagram

Groep 8b van de Vlissingse school De Wissel heeft vorige week "doodsbedreigingen en schokkende foto's" ontvangen via het sociale netwerk Instagram. Dat meldde de politie dinsdagavond. Zeker 20 leerlingen kregen de berichten, waarin ook concrete namen van achtstegroepers werden genoemd.

Op Instagram worden voornamelijk afbeeldingen gepost, maar er kunnen ook teksten worden verstuurd. De dreigingen werden vrijdag bekend in de klas, waarna de school dit weekend besloot aangifte te doen. Het deurbeleid van De Wissel is inmiddels aangepast. "Voorlopig blijft er 's ochtends maaréén hek en alleen de voordeur open en ook die wordt op een gegeven moment afgesloten", liet een politiewoordvoerder weten.

Politie en justitie beschouwen dit als een "serieuze zaak", stelt de zegsman. "Het zou uiteraard altijd een misplaatste grap van een leeftijdsgenoot kunnen zijn, maar dat weet je natuurlijk pas achteraf. Het lijkt er nu toch op dat iemand echt heel erg boos is op deze klas."

Meer dan 200 ouders van leerlingen van de hele school, uit beide schoollocaties, zijn dinsdagavond bijgepraat in een nabijgelegen kerk. Ook burgemeester Letty Demmers, het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp en de GGD woonden de avond bij. Hoewel de dreiging met name specifiek aan het adres van groep 8b was gericht, wilde De Wissel "omwille van de identiteit en eenheid van de school" toch alle ouders informeren, aldus de politie.

Gay Games 2018 in Parijs

Parijs wordt de gaststad van de Gay Games in 2018. De Franse hoofdstad won dinsdag de rechten om het sporttoernooi voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te organiseren. Volgend jaar wordt het vierjaarlijkse toernooi met meer dan vijftienduizend deelnemers in de Amerikaanse steden Cleveland en Akron gehouden.

In Frankrijk is afgelopen jaar een diepe verdeeldheid over homorechten duidelijk geworden. Terwijl het homohuwelijk in de wet werd opgenomen werd er driftig gedemonstreerd door tegenstanders.

De Parijse locoburgemeester Philippe Ducloux noemt het echter 'een eer voor alle Parijzenaren om de tiende Gay games te verwelkomen'. Sportminister Valérie Fourneyron zei te hopen dat de Gay Games zorgen voor een 'meer accepterende en ruimhartiger samenleving in Frankrijk'.

Asscher en Rutte bij overleg Financiën

Op het ministerie van Financiën is iets voor 20.00 uur het overleg begonnen met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Een paar fracties stuurden hun woordvoerders sociale zaken. De woordvoerders financiën praten al sinds 17.00 uur.

Tijdens het overleg over de begroting 2014 wordt mogelijk ook over maatregelen uit het sociaal akkoord gesproken. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zei bij binnenkomst dat hij was gekomen om te praten over maatregelen om werkgelegenheid te creëren.

Premier Mark Rutte (VVD) voegt zich om 22.15 uur bij het begrotingsoverleg dat gaande is op het ministerie van Financiën. Ook de fractievoorzitters van de zes partijen die praten over de begroting van volgend jaar zullen aanschuiven.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ontving om 17.00 uur de financieel woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA en van oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP. Later schoven ook de Kamerleden die sociale zaken in hun portefeuille hebben aan.

Onduidelijk is nog tot hoe laat het overleg duurt. Maandag waren de besprekingen pas om 02.00 uur afgelopen.

Doden door brand in textielfabriek Bangladesh

Zeker negen mensen zijn dinsdag in Bangladesh om het leven gekomen door een brand in een textielfabriek nabij de hoofdstad Dhaka. Ongeveer 50 mensen zijn volgens lokale media gewond geraakt, meldde de BBC. Naar verwachting zal het aantal doden oplopen.

Hoewel de meeste arbeiders het gebouw hadden verlaten omdat hun werkdag er op zat, werkten er verscheidene mensen over.

De arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielfabrieken zijn berucht. In april kwamen meer dan 1000 mensen om toen een gebouw instortte waarin tal van fabriekjes waren gehuisvest. Vorig jaar november kostte een brand in een fabriek 112 arbeiders het leven. Beide fabrieken lagen in dezelfde buitenwijk van Dhaka.

Doden door brand in textielfabriek Bangladesh
Doden door brand in textielfabriek Bangladesh (Foto: ANP)

'Migranten Lampedusa leven als dieren'

Migranten op het Zuid-Italiaanse eilandje Lampedusa hebben dinsdag geprotesteerd tegen de omstandigheden waaronder ze vastzitten. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

Ze gooiden matrassen naar buiten en probeerden vertrekkende bussen tegen te houden. "We zijn de manier zat waarop we hier leven, als dieren", stellen ze.

De vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr in Italië heeft de "verslechterende situatie" op Lampedusa scherp veroordeeld.

"De extreme situatie in het opvangcentrum is verder verslechterd. Hele families moesten noodgedwongen 3 dagen achter elkaar in de regen buiten doorbrengen. Het is absoluut onacceptabel", aldus Unhcr-vertegenwoordiger Lauren Jolles.

'Migranten Lampedusa leven als dieren'
'Migranten Lampedusa leven als dieren' (Foto: ANP)

Diplomaat: 'Niet naar Nederland gaan

Russen die van plan zijn Nederland te bezoeken, moeten daar goed over nadenken. Dat twittert Russische gezant voor mensenrechten Konstantin Dolgov dinsdag naar aanleiding van de arrestatie van de hooggeplaatste Russische diplomaat Dmitri Borodin afgelopen weekend in Nederland.

De Russische president Vladimir Poetin is woest over de arrestatie van de diplomaat en eiste eerder dinsdag al dat Nederland excuses maakt. De Russen doen beschuldigingen over kindermishandeling van de hand en noemen de reden van de arrestatie 'absoluut gekunsteld'.

Het Meldpunt Kindermishandeling heeft echter tegenover de NOS bevestigd dat dit weekend een melding is binnengekomen over het gezin van Borodin. Het meldpunt heeft aangegeven dat onderzoek wordt ingesteld.

Het Nederland-Ruslandjaar gaat niet van een leien dakje. Nederland is eerder deze maand bij het zeerechttribunaal in Hamburg een juridische procedure gestart tegen Rusland om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise terug te krijgen. De opvarenden van het schip, dat onder Nederlandse vlag voer, werden vorige week aangeklaagd voor piraterij.

Rusland vindt reactie Nederland helemaal niks

Rusland is ontevreden over de reactie van Nederland op de arrestatie van de hooggeplaatste Russische diplomaat Dmitri Borodin afgelopen weekend in Den Haag. Alle denkbare en niet-denkbare mensenrechten zouden zijn geschonden. "En het antwoord: stilte", laat woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj dinsdag weten.

Zowel in Den Haag als in Moskou moest Nederland dinsdag tekst en uitleg geven over de kwestie. De uitkomsten van deze gesprekken waren 'meer dan ontgoochelend', aldus de zegsman in een verklaring op de website van het ministerie. "De reactie van onze Nederlandse partners was onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en niet passend bij het niveau van de Russisch-Nederlandse betrekkingen."

Loekasjevitsj, die eerder al liet weten dat Borodin is gearresteerd vanwege een verzonnen beschuldiging van kindermishandeling, stelt dat de poging van Nederlandse zijde om de 'brute actie' van de agenten te rechtvaardigen de 'elementaire toets der kritiek' niet doorstaat. "De feiten zelf spreken voor zich: agenten breken 's nachts in in de woning van een hoge Russische diplomaat, mishandelen hem, slaan hem in de boeien en nemen hem mee naar het politiebureau, en geven hem niet de mogelijkheid contact op te nemen met de Russische ambassade."

Daarbij gaat het over een Rus die diplomatieke onschendbaarheid geniet, benadrukt de woordvoerder. Rusland verwacht nog steeds een 'uitputtende verklaring'. "Als die tenminste mogelijk is." Ook eist Rusland nog steeds excuses van Nederland en wordt verwacht dat 'krachtige maatregelen' worden genomen tegen de 'organisatoren van en deelnemers aan deze provocatie'.

Borodin, de tweede man op de Russische ambassade, heeft zelf via Twitter laten weten dat mannen van wie hij vermoedde dat het Nederlandse politiemensen waren zaterdagavond laat zijn woning binnenvielen, nadat hij ze eerst de toegang had geweigerd. Hij zou zich hebben geïdentificeerd en hebben aangegeven dat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. Desondanks zou hij handboeien om hebben gekregen en zou hij op zijn hoofd zijn geslagen. Hij en zijn twee jonge kinderen werden vervolgens meegenomen naar een politiebureau. Zondagochtend vroeg mochten ze weer gaan.

De NOS meldde dinsdag dat een ongeluk met een auto met een kenteken op naam van de Russische ambassade agenten naar de woning van Borodin leidde. Buren zouden de politie hebben verteld dat ze zich zorgden maakten om de kinderen in de woning.

Borodin heeft dinsdag via Twitter laten weten dat het goed met hem en zijn kinderen gaat, maar dat hij niet meer wil praten over de kwestie omdat het geen privézaak meer is.

Leraren slopen Rio

Delen van Rio de Janeiro en Sao Paulo leken dinsdag op een slagveld nadat demonstraties van onderwijzend personeel maandag volledig uit de hand waren gelopen. De leerkrachten waren de straat opgegaan om meer salaris te eisen.

In Rio de Janeiro deden zo'n twintigduizend leerkrachten mee aan de betoging. Het geweld brak uit toen kleine groepen gemaskerde demonstranten stenen en molotovcoktails naar banken, winkels en restaurants begonnen te gooien. In Sao Paulo liep een protest ook uit de hand. In beide steden gingen demonstranten pinautomaten te lijf met hamers en stukken hout.

Niet alleen winkels en banken, maar ook de Amerikaanse en Angolese consulaten in Rio de Janeiro werden met molotovcoktails bekogeld. De relschoppers probeerden ook het gemeentehuis in brand te steken. De politie zette traangas, rubberkogels en schokgranaten in om hen te verdrijven.

Weekers wekt irritatie in Eerste Kamer

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft dinsdagavond de irritatie gewekt van veel leden van de Eerste Kamer. Ondanks vernietigende kritiek van een meerderheid op de pensioenplannen, begon Weekers nog eens uit te leggen waarom de plannen toch echt nodig zijn.

Kort nadat Weekers van wal was gestoken, informeerde GroenLinks-senator Tof Thissen of hij serieus dacht dat hij de Eerste Kamer nog kon overtuigen. "Dit is een complete herhaling van zetten", voegde OSF-senator Kees de Lange toe. "Het komt bijna neer op een onderschatting van de intellectuele vermogens van de mensen in dit huis."

Ook andere oppositiepartijen uitten hun twijfels over de zin van voortzetting van het debat. "Hij leeft in een virtuele werkelijkheid", zei PVV-senator Kees Kok over Weekers. "Dit wordt een ingewikkelde avond", verzuchtte D66-senator Joris Backer.

Na een korte schorsing besloot de Eerste Kamer Weekers toch zijn zegje te laten doen. Die zei een poging te willen doen in te gaan op de bezwaren van de senaat tegen de pensioenplannen, die inhouden dat de belastingvrije pensioenafdracht wordt verlaagd van 2,25 procent nu naar 1,75 procent.

De voltallige oppositie, die in de Eerste Kamer een meerderheid heeft, ziet niets in de plannen. De oppositie vindt dat een lagere pensioenopbouw ook een lagere pensioenpremie moet betekenen. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen en de sociale partners daarover beslissen. Ook PvdA-senator André Postema noemde lagere premies 'essentieel'.

'Stuur terreurmoslim naar Guantanamo'

De Amerikaanse regering moet de zaterdag gevangengenomen terreurverdachte Abu Anas Al-Libi naar Guantanamo Bay overbrengen. Dat hebben drie Republikeinse senatoren dinsdag gezegd. Al-Libi wordt momenteel vastgehouden op een Amerikaanse oorlogsbodem in de Middellandse Zee.

Volgens senatoren Lindsey Graham, Kelly Ayotte en Saxby Chambliss hebben de inlichtingendiensten meer dan een paar maanden tijd nodig om Al-Libi te verhoren. Al-Libi wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij meer dan 220 mensen omkwamen.

Graham zei dat president Barack Obama een politieke keuze maakt door Al-Libi niet naar Guantanamo te sturen, omdat hij in het verleden heeft aangegeven de gevangenis te willen sluiten.

Huta Galung overleeft eerste ronde Rennes niet

Jesse Huta Galung heeft dinsdag in de eerste ronde van het challengertoernooi in het Franse Rennes verloren. De in Limburg wonende tennisser ging in drie sets onderuit tegen de Fransman Maxime Teixeira: 6-3, 6-7 (5) en 3-6. Voor Huta Galung is het de vierde week op rij dat hij in de eerste ronde onderuit gaat.

Huta Galung (4) begon prima aan de wedstrijd en won de eerste set. In het tweede bedrijf kwam hij tot een 5-2 voorsprong in de tiebreak en leek de zege binnen handbereik. Teixeira kwam echter terug en dwong een derde set af. Daarin nam hij een 2-0 voorsprong. Huta Galung brak terug en kwam op een 3-2 voorsprong, maar toen was het gedaan met zijn verzet.

Eto'o toch weer international

Samuel Eto'o blijft voorlopig toch international van Kameroen. De spits van Chelsea is teruggekomen op zijn besluit niet meer voor zijn land uit te komen. Eto'o wil alsnog met Kameroen naar het WK. Tot die herziene mening kwam hij, naeen persoonlijk verzoek van Paul Biya, president van het land. "Het is zijn wens dat ik terugkeer in de nationale ploeg", liet de topscorer van Kameroen weten.

De 32-jarige Chelsea-aanvaller is dus weer beschikbaar als Kameroen het komende week in de eerste play-off tegen Tunesië opneemt. Eto'o sluit deze week aan bij de Kameroense selectie, die in Frankrijk in voorbereiding is op de eerste wedstrijd, komende zondag in Tunesië. Op 17 november is de return.

Eto'o bedankte vorige maand voor de nationale ploeg van Kameroen. Privéredenen lagen daaraan volgens hem ten grondslag. De viervoudig Afrikaans voetballer van het jaar nam in 2011 al eens initiatief tot een staking, uit onvrede over bonussen die niet zouden zijn uitbetaald.

Tuitert nog niet bezig met stoppen

Mark Tuitert heeft nog geen flauw idee of hij deze maand begint aan zijn laatste seizoen als profschaatser. "Als je jezelf die vraag stelt, ben je eigenlijk al bezig met stoppen", vertelt de 33-jarige schaatser van Beslist.nl aan Novum Nieuws. "Terwijl ik juist bezig wil zijn met het leveren van topprestaties."

Voort Tuitert draait alles momenteel om de Olympische Spelen, waar hij zijn titel op de 1500 meter met succes hoopt te verdedigen. "Ik richt me helemaal op Sochi en wat er daarna gebeurt, zie ik dan wel. De vraag of ik wel of niet doorga, stel ik mezelf pas begin april."

Tuitert kende vorig jaar een moeizaam eerste seizoen bij Beslist.nl. Toch heeft de routinier er het volste vertrouwen in dat hij zijn niveau nog een keer op kan krikken. "Ik heb nu geen tijd meer nodig om te wennen", refereert hij aan zijn overstap van het team van Jac Orie. "Alle randzaken wil ik zoveel mogelijk uitbannen. Ik heb nu rust en vastigheid nodig."

Welshman Bellamy beëindigt interlandloopbaan

Craig Bellamy beëindigt volgende week dinsdag na de wedstrijd van Wales tegen België zijn interlandloopbaan. Dat onthulde de 34-jarige Welshman dinsdag tegen Sky News. "Dit is de laatste week van mijn Wales-carrière", zei de 76-voudig international, die na Neville Southall en Gary Speed de meeste interlands voor Wales speelde.

Ondanks dat Bellamy nooit op een groot toernooi actief was, kijkt hij tevreden terug. "Ik ben dankbaar voor elke interland die ik heb mogen spelen. Ondanks alle teleurstellingen, dieptepunten en keren dat ik niet wilde spelen, omdat nederlagen aan je vreten." Met zes punten uit acht duels staat Wales momenteel laatste in kwalificatiegroep A.

In clubverband is Bellamy inmiddels actief voor Cardiff City, waarmee hij afgelopen seizoen promoveerde naar de Premier League.

'Crediteuren VS worden zenuwachtig'

De aansporing van de Japanse minister van Financiën Taro Aso dat de Verenigde Staten moeten ophouden met het politieke geruzie over het schuldenplafond, wijst er op dat Japan zich zorgen begint te maken over de politiek-financiële situatie in Washington. Japan, een van de grootste bezitters van Amerikaanse schuldpapier, zou volgens analisten ook in de problemen komen als de VS niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen.

Aso liet dinsdag weten dat "de VS een situatie moeten voorkomen waarin het land niet meer zijn schulden kan betalen en plotseling zijn AAA-waardering kwijtraakt". Volgens Aso zou Washington zich er "volledig bewust van moeten zijn dat als dit gebeurt, het land in een diepe crisis terechtkomt".

Ook China, de grootste crediteur van Washington, lijkt zenuwachtig te gaan worden. De Chinese staatssecretaris van Financiën liet maandag weten dat Peking al met het Witte Huis in contact is geweest over de kwestie.

China bezat eind juli nog 1,28 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. Japan had op dat moment papieren ter waarde van 1,14 biljoen dollar.

'Crediteuren VS worden zenuwachtig'
'Crediteuren VS worden zenuwachtig' (Foto: ANP)

Man graaft 15 meter lange tunnel naar bank

De politie van Malta heeft gisteren ontdekt dat er een 15 meter lange tunnel naar een bank was gegraven.

De tunnel, die begon in een garage in Swieqi was bedoeld om een van de kluizen te bereiken van een HSBC-bank in Triq. Er zijn geen arrestaties verricht.

De Rapid Intervention Unit en de Criminal Investigation Department ontdekten de tunnel na weken van intensief onderzoek, vertelde de politie.

Het eerste onderzoek begon nadat er een tip binnen was gekomen bij de politie dat er mensen bezig waren met voorbereidingen om de bank te overvallen. De opvolgende onderzoeken leidden tot de ontdekking van de 15 meter lange tunnel, die een meter breed is en anderhalve meter hoog. De tunnel kwam slechts enkele meters te kort om bij een van de kluizen te komen.

'Verbied GTA V'

Ja mensen, het is er weer, het maandelijkse 'GTA moet verboden worden!'-artikel. Deze keer komt het echter niet van een of andere relifanaat, een 'bezorgde ouder' of een andere vorm van professioneel moraalridder, maar van een heuse traumapsycholoog.

Ignace Lepage, een leraar uit België, was geschokt door de GTA-verhalen van zijn leerlingen. Die vertelden hoe ze mensen virtueel martelen in de bestseller GTA V. Volgens Lepage is het duidelijk dat de game verboden moet worden: "Als kinderporno verboden wordt, dan mag dit soort games ook op dat lijstje."

Lepage krijgt bijval van traumapsycholoog Eric De Soir. De Soir wijst erop dat veel jongeren die hun school overhoop schieten een kopie van de bestverkopende game ooit of van een soortgelijk spel in hun kast hebben staan. Volgens De Soir is de game vooral gevaarlijk door de verbeterde graphics: "De grens tussen spel en realiteit wordt veel te klein."

Hij ziet dan ook een duidelijke relatie tussen GTA-spellen en een dodelijke steekpartij die afgelopen weekend plaatsvond in Antwerpen: "Ik wil dat geval niet in verband brengen met games, maar enerzijds ageren tegen zinloos geweld en anderzijds toelaten dat onze kinderen geweld banaliseren is een verkeerd signaal."

Daarom ziet De Soir maar één oplossing, zo zegt hij in het Vlaamse Radio 1-programma Hautekiet: "De productie van dit soort games moet verboden worden, want dit is toxisch goed voor jongeren."

Jongens gewond bij aanvaring met marineboot

Twee 10-jarige jongens uit Alkmaar zijn dinsdagmiddag gewond geraakt bij een aanvaring tussen een speedboot van de marine en een gewoon bootje. De speedboot voer vanwege het feest Alkmaars Ontzet rond met burgers over het Noordhollands Kanaal, meldt de politie. De 27-jarige marinier aan het roer is aangehouden.

Het marinevaartuig botste door nog onbekende oorzaak rond 13.45 uur op een bootje van een 31-jarige Alkmaarder. Behalve de twee gewonde jongetjes werden ook de marinier en andere opvarenden naar een ziekenhuis gebracht ter controle. Het gaat om twee meisjes van 5 en 8 jaar en hun vader.

In het andere bootje zaten behalve de 31-jarige man uit Alkmaar nog drie volwassenen en een kind. Zij bleven allen ongedeerd.

The Pogues-gitarist overleden

Gitarist Phil Chevron is dinsdag op 56-jarige leeftijd overleden. Het lid van de Iers/Engelse folkpunkband The Pogues werd al enige tijd behandeld wegens hoofd- en nekkanker. Hij laat een zus en zijn moeder achter.

De in Dublin als Philip Ryan geboren muzikant maakte voor zijn periode met The Pogues deel uit van de Ierse punkrockband The Radiators From Space. Hij schreef een groot aantal bekende nummer van The Pogues, waaronder Thousands Are Sailing.

Luchtaanvallen op stad in Noord-Syrië

Het Syrische leger heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op de noordelijke stad Maaret al-Numan. Na de bombardementen braken gevechten uit. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen zei het Observatorium niet.

Maaret al-Numan werd een jaar geleden veroverd door Syrische rebellen. De stad is strategisch belangrijk omdat hij langs een belangrijke bevoorradingsroute tussen de hoofdstad Damascus en de noordelijke stad Aleppo ligt. Het grootste gedeelte van het platteland in het noorden is in handen van rebellen. Het leger houdt zich vooralsnog staande op legerbases en in grote steden.

Na de bombardementen braken zware gevechten uit bij een legerbasis bij Maaret al-Numan. Daarbij vielen slachtoffers, maar hoeveel wist het Observatorium niet.

Nederland wil meer doen aan grensbewaking EU

Nederland wil meer bijdragen aan Europese grensbewaking als de andere 27 EU-lidstaten dat ook doen. Dat verklaarde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in Luxemburg na speciaal overleg met zijn collega's over de vluchtelingenramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa.

"Het is onbestaanbaar dat je dergelijke rampen, waarbij honderden mensen op zee verdrinken, opnieuw laat gebeuren", aldus Teeven. Hij pleit voor het verbeteren van reddingsoperaties van bootvluchtelingen in de Middellandse Zee.

Maar Teeven vindt ook dat tegelijkertijd de illegale immigratie uit bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse landen beter moet worden bestreden, bijvoorbeeld door de mensensmokkelaars aan te pakken.

Nederland wil meer doen aan grensbewaking EU
Nederland wil meer doen aan grensbewaking EU (Foto: ANP)

Michel Mulder wil wereldtitel verdedigen

Michel Mulder is van plan om zijn wereldtitel sprint in het olympische seizoen gewoon te verdedigen. "Na het WK heb ik nog drie weken tot aan Sochi. Dat is normaal gesproken genoeg", zegt de 27-jarige schaatser, die wel een slag om de arm houdt. "Ik moet het nog wel met mijn trainer Gerard van Velde overleggen."

Waar ploeggenoot Mark Tuitert dinsdag tijdens de ploegpresentatie van Beslist.nl aangaf het WK sprint half januari in het Japanse Nagano liever te mijden, geldt dat duidelijk niet voor Mulder. "Als het aan mij ligt, schaats ik daar gewoon. Voor mij is dat een goede voorbereiding. Maar ik weet nog niet of Gerard daar net zo over denkt."

Hoewel tijdens de presentatie bijna alle vragen betrekking hadden op de Olympische Spelen, die op 7 februari in Sochi beginnen, moet Mulder zich daarvoor eerst nog zien te plaatsen. Een goed optreden tijdens het olympisch kwalificatietoernooi eind december in Heerenveen is daarvoor vereist. "Het niveau is heel hoog, dus het wordt moeilijk genoeg", weet Mulder. "Er is geen enkele Nederlandse schaatser die geen twijfels kent over zijn deelname aan Sochi."

Het lastige traject om in Nederland kwalificatie af te dwingen, stoort Mulder overigens niet. "Door die onderlinge concurrentie zijn we ook allemaal zo goed geworden. En als je je als Nederlander eenmaal plaatst, weet je ook dat je meteen een serieuze kandidaat bent voor een medaille."

Tijdens de zomer bleef Mulder in vorm door op het hoogste niveau te skeeleren. Het leverde hem een gebroken pols op na een botsing met een fotograaf. "Ik heb daar nu geen last meer van", bezweert hij. "Hooguit kan ik een paar oefeningen in het krachthonk nog niet doen. Verder sta ik er momenteel gewoon goed voor."

PlayStation krijgt exclusieve Assassin's Creed-content

Ubisoft heeft een trailer het internet op geslingerd voor Assassin's Creed IV: Black Flag. In de video neemt de studio ons mee door de exclusieve content die de game krijgt voor de PlayStation-versies.

De PlayStation 3 en 4-versies krijgen zestig minuten extra gameplay rondom Aveline de Grandpré, de hoofdpersoon uit Assassin's Creed III: Liberation

Assassin's Creed IV: Black Flag komt 1 november uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Het spel is ook een launchtitel later dit jaar en in 2014 voor PlayStation 4 en Xbox One.

Suárez: "Ik besef dat ik nu beter speel"

Luis Suárez voetbalt weer bij Liverpool. De Uruguyaan was lange tijd geschorst, maar maakt nu weer minuten. Hij is rustiger dan voor zijn uitsluiting, vindt de spits zelf.

"Ik ben heel zelfkritisch en besef dat ik nu beter speel, met meer rust", zegt de oud-Ajacied tegen Eurosport. "Het is beter als ik op deze weg doorga. Ik zal niet meer hetzelfde zijn als voorheen", belooft hij. Suárez werd vorig seizoen voor tien wedstrijden geschorst voor het in de arm bijten van Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic.

Suárez is dus terug en hoe: hij scoorde in de laatste twee wedstrijden drie keer. Mede daardoor is Liverpool de koploper in de Premier League. Suárez moet dus wel lekker in zijn vel zitten, maar dat heeft niet uitsluitend sportieve gronden. Afgelopen weekend kwam hij met zijn pasgeboren zoon Benjamin en driejarige dochtertje Delfina het veld op.

"Zoiets is niet heel normaal in Engeland. Maar ik zei tegen de clubleiding dat ze toch met me mee het veld op zouden gaan, of ze dat nou leuk zouden vinden of niet", licht Suárez toe. "Uiteindelijk begrepen ze ook wel dat het een heel mooi en speciaal moment was. Mijn familieleden zijn heel belangrijk voor me. Ze kalmeren me. Ik denk vaak aan hen als ik op het veld sta."


Liverpool-captain Steven Gerrard gaf onlangs aan blij te zijn dat Suárez afgelopen zomer Liverpool niet heeft verruild voor een andere club. "Zijn houding heeft er mede voor gezorgd dat ik ben gebleven", aldus de Uruguyaan over Gerrard. "Hij is een legende bij Liverpool en de beste speler met wie ik ooit gespeeld heb. Samen met de fans heeft hij mijn beslissing beïnvloed."

State of Decay krijgt uitbreiding

Het zombiespel State of Decay krijgt zijn eerste uitbreiding. Gamestudio Undead Labs wil State of Decay: Breakdown eind deze maand op de markt brengen. De uitbreiding moet meer uitdaging bieden dan het origineel, waarvan een miljoen exemplaren zijn verkocht. Dat heeft de Amerikaanse gamestudio maandagnacht bekendgemaakt.

State of Decay is sinds juni verkrijgbaar voor de Xbox 360. Een vroege versie voor de pc verscheen vorige maand, maar deze wordt nog om de haverklap aangepast en geüpdatet. Tot nu toe heeft het spel zeker zeventien miljoen euro opgeleverd.

In de zombiegame stappen spelers in de schoenen van een overlevende van de zombieapocalyps. Gamers moeten overleven door zombies af te slachten of te vermijden.


State of Decay krijgt uitbreiding

Halloween in Guild Wars 2

ArenaNet, ontwikkelaar van de Guild Wars-franchise, kondigt Blood and Madness aan, een Halloween-gethematiseerde content update voor Guild Wars 2, die vanaf 15 oktober a.s. in de game beschikbaar is. Deze seizoensrelease is de tweede in rij van in totaal drie geplande releases die deze maand gepland staan en bevat een frisse kijk op een deel van de populaire content die de Halloween-update van vorig jaar zo succesvol maakte. 

Halloween komt eraan en in Blood and Madness heeft Magister Tassi van de wetenschappelijke orde Durmand Priory ongewone energievelden waargenomen die aantonen dat een andere kracht aan sterkte wint in de Underworld. Deze keer is het Bloody Prince Edrick, zoon van Mad King Thorn, de gestoorde tiran die eeuwen geleden over Kryta regeerde en nu Tyria bespookt als de krachtige geest van Halloween. Angstaanjagende nieuwe events en uitdagingen staan spelers te wachten, die de Bloody Prince en zijn groeiende, kwaardaardige invloed te lijf gaan.

Blood and Madness bevat ook nieuwe features en rewards. Spelers kunnen een eerste kijkje nemen hoe de release eruit komt te zien door deel te nemen aan een preview livestream met de ontwikkelaars van ArenaNet op maandag 14 oktober om 21:00 uur op het Guild Wars 2-Twitch kanaal via http://www.twitch.tv/guildwars2.

Nieuwe Events
• Mad Realm Doors: Spelers kunnen op trick-or-treat langs de behekste deuren in Kryta. Maar pas op: op de deuren kloppen is niet zonder risico.
• Mad King’s Labyrinth: Bloody Prince Edrick heeft delen van het Mad King’s Labyrinth overgenomen en geeft leiding aan het ondode leger in de Mad King’s Realm. De Skeletal Lich, Grand High Viscount of Candy Corn en de Labyrinthine Horror liggen in de luwte te wachten.
• Mad King’s Clock Tower: Tyria’s meest waanzinnige springende puzzel heeft spelers tijdens het Halloween event van vorig jaar bijzonder vermaakt en dit jaar is de puzzel beter dan ooit tevoren. Alleen de besten weten door de waanzin van de Mad King’s Clock Tower te navigeren om de top op tijd te bereiken.
• Lunatic Inquisition: Spelers kunnen hun PvP skills testen in het Mad King’s Labyrinth. Speel als een dorpeling om de nacht te overleven of een doorgedraaide hoveling die op vernietiging uit is. Survival tools en verborgen geheimen zijn overal om ontdekt te worden.

Nieuwe Features
• Combat Quality of Life Fixes: Verbeteringen op het gebied van combat bestaan onder meer uit nieuwe grond targeting opties, betere targeting en een gloednieuwe, optionele manier om de ‘condition damage numbers’ in beeld te brengen.
• Trait and Skill Tooltips: Updates aan het tooltip systeem voor traits en skills zijn gedaan, waardoor traits nu ook display nummers bevatten en skill tooltips tonen hoe de skills worden beïnvloed door equipped traits.
• Balance Updates: Bestaande skills en karaktereigenschappen hebben een balanspas gekregen, waarbij de focus ligt op het verbeteren van support builds in alle delen van de game voor alle professies.

Nieuwe Rewards
• Sweet Rewards: Spelers die de Blood and Madness meta achievement bereiken, ontvangen een Mini Candy Corn Elemental. Spelers die de verhaallijn volgen, ontvangen een Candy Corn node.
• Candy Cornucopia: Speler kunnen Candy Corn inruilen voor nieuwe Halloween items, zoals een Mini Bloody Prince, een 20-slot Halloween Pail en speciale crafting items die nodig zijn voor Halloween wapens.
• Mask of the Night: Spelers kunnen een ‘Mask of the Night’ verdienen door hun vaardigheden te tonen om de waanzinnige monarch in de rondes van ‘Mad King Says’ te gehoorzamen.

Guild Wars 2

Guild Wars 2

Guild Wars 2

Guild Wars 2

Guild Wars 2

Duizenden ontwikkelaars geregistreerd voor Ouya

Wereldwijd hebben 25 duizend ontwikkelaars zich geregistreerd om een spel of app te maken voor de Ouya-spelcomputer. Dat heeft het bedrijf achter de Ouya dinsdagochtend bekendgemaakt. Ondanks de duizenden registraties zijn er op dit moment slechts 465 verschillende applicaties voor het apparaat beschikbaar.

Van controle aan de deur van Ouya is overigens weinig sprake: elke ontwikkelaar wordt toegelaten. Het is nog maar de vraag of alle geregistreerde ontwikkelaars daadwerkelijk een app zullen uitgeven.

De spelcomputer is sinds juni verkrijgbaar in Groot-Brittannië en Noord-Amerika. Ouya wil zijn spelcomputer eind deze maand ook in andere Europese landen gaan aanbieden. Details over deze plannen zijn nog niet bekendgemaakt.

Spelletjes en applicaties voor de Ouya moeten worden gedownload. Towerfall, waarin maximaal vier gamers in een arena tegen elkaar strijden is een van de populairste games. Daarnaast wordt de Ouya veel gebruikt om illegaal gedownloade spellen voor oudere spelcomputers spelen, waaronder de Super Nintendo.


Duizenden ontwikkelaars geregistreerd voor Ouya

Ophof definitief technisch directeur N.E.C.

N.E.C. heeft Edo Ophof aangesteld als directeur technische zaken. Dat heeft de Nijmeegse club dinsdag bekendgemaakt. Ophof was aan het begin van het seizoen al even interim-directeur, toen Carlos Aalbers op doktersadvies thuiszat. Aalbers' terugkeer half september was van korte duur. Na vijf dagen gingen beide partijen weer uit elkaar vanwege een verschil in inzicht.

Voorzitter van de raad van commissarissen, Ton van Gaalen, is blij dat de 54-jarige Ophof nu permanent in dienst komt. "Met het aantrekken van Edo kunnen we onze ambities op het gebied van voetbal extra kracht bijzetten. Hij heeft bij N.E.C. al bewezen over uitstekende vaardigheden te beschikken, net als over een sterk netwerk op regionaal en landelijk niveau en een enorm hart voor de club."

Vijftienvoudig international Ophof speelde tussen 1976 en 1980 vier seizoenen voor N.E.C., alvorens hij werd verkocht aan Ajax. Ophof was eerder in De Goffert commissaris met als portefeuille technische zaken.

Tafeltennissters degraderen toch niet

De Nederlandse tafeltennisvrouwen komen volgend jaar toch ook uit in de Championships Division op het EK. De ploeg van bondscoach Elena Timina degradeerde zondag tijdens het EK in het Oostenrijkse Schwechat, maar de Europese tafeltennisbond ETTU besloot de hoogste klasse uit te breiden. In 2014 doen geen twaalf, maar zestien landen mee op het hoogste niveau.

De tafeltennissters verloren in Schwechat al hun partijen. Daardoor eindigden ze als twaalfde en laatste in de Championships Division. De nummers elf en twaalf zouden degraderen. Van 2008 tot en met 2011 werden de Oranjevrouwen Europees kampioen. In 2012 werd er geen EK afgewerkt.

Halloweenfeest omgedoopt na protest SGP

De Halloweenfestiviteiten voor schoolkinderen van Werkendam zijn onder druk van de SGP aangepast. Activiteiten als speurtochten en het beschilderen van pompoenen worden aangeduid onder de noemer Herfstweek. Dat hebben de burgemeester en wethouders besloten na vragen van de SGP in de Brabantse gemeente.

De orthodox-christelijke partij liet vorige week weten de 'verwerpelijke' feestelijkheden te willen tegenhouden. Volgens de SGP is de trend van het verkleden voor Halloween verschoven van pompoenenpakjes naar 'gewaden van duivels en levende doden'. De SGP vindt niet dat de Werkendamse kinderen daarmee moeten worden geconfronteerd.

De burgemeester en wethouders van de christelijke gemeente vinden de themanaam Herfstweek toepasselijker. "Er zullen geen 'draconische verkleedpartijen' of 'griezelige' aspecten aan de activiteiten worden verbonden", laat het college weten.

De SGP heeft in Werkendam drie van de 21 zetels in de raad. De partij zit samen met het CDA en een lokale partij ook in het college.

Golfstaten weren homo's via medische test

De Golfstaten willen voortaan homoseksuele gasten weren. Wanneer je als rechtgeaarde homo Qatar, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten in wil, kan het zomaar gebeuren dat je aan een medische test wordt onderworpen. Als die test positief uitvalt dan mag/moet je weer terug naar het land van herkomst.

Het is niet bekend wat die zogenaamde medische test inhoudt. Maar mogen wetenschappers uit Koeweit werkelijk zover zijn dat ze door een medische test homo’s van niet-homo’s kunnen scheiden, dan kunnen we spreken over een medische doorbraak. 

In het samenwerkingsverband van Golfstaten is homoseksualiteit haram. In Saoedi-Arabië staat er zelfs de doodstraf op.  Andere aangesloten staten zijn niet te beroerd iemand jarenlang op te sluiten wegens het hebben van een andere voorkeur.

Richard de Mos van de PVV heeft eerder al voorgesteld om, mocht het Nederlands Elftal zich kwalificeren voor het Wereldkampioenschap Voetbal van 2022, in plaats van een oranje tenue een roze te dragen. Ook in gastland Qatar is het verboden eventueel jezelf te zijn.

Leerlingen basisschool bedreigd via social media

Leerlingen van basisschool De Wissel in Vlissingen zijn afgelopen weekend via social media bedreigd. De school heeft aangifte gedaan. Ook heeft de school het 'sluitingsbeleid van deuren en hekken' aangepast, meldt de gemeente Vlissingen dinsdag.

De anonieme bedreigingen zijn gericht tegen leerlingen uit een van de hoogste groepen van de basisschool met ongeveer 450 leerlingen. Waaruit de dreigementen bestaan, is niet bekendgemaakt.

De ouders van de twee locaties van de school zijn op de hoogte gesteld van de dreigementen. Dinsdag houdt de directie van De Wissel besloten bijeenkomsten in een naburige kerk over de zaak. Daarbij zijn ook de politie, de burgemeester, het Openbaar Ministerie, medewerkers van Slachtofferhulp en de GGD aanwezig.

Een op zeven banen weg bij ProRail

ProRail wil de komende drie jaar zeshonderd banen schrappen. Dat komt overeen met ruim veertien procent van het totale aantal arbeidsplaatsen bij de spoorbeheerder, bevestigen de spoorbeheerder en FNV Bondgenoten dinsdag. Bij de reorganisatie wil ProRail gedwongen ontslagen voorkomen.

FNV Bondgenoten heeft in mei afgesproken met ProRail dat er tot 2017 geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij eventuele reorganisaties. Dat is vastgelegd in de cao. De banen verdwijnen de komende jaren dan ook door natuurlijk verloop, aldus de vakbond.

Het zijn met name kantoorbanen en ondersteunende functies die verdwijnen, zegt de spoorbeheerder in een toelichting op de reorganisatie. Bij ProRail staan in totaal 4200 werknemers op de loonlijst.

Het inkrimpen bij ProRail is het gevolg van de bezuinigingen die het staatsbedrijf de komende jaren moet doorvoeren. ProRail moet van het kabinet voor ongeveer 250 miljoen euro snijden in de uitgaven op beheer, onderhoud en eenmalige projecten. Op het hoofdrailnet, dat wordt geëxploiteerd door de NS, moet de beheerder 110 miljoen euro per jaar besparen.

Reizigersclub Voor Beter OV is boos over de bezuinigingen: 'Ons Kabinet gedraagt zich als de toenmalige Britse premier Thatcher, die ooit door enorme bezuinigingen op het Britse spoor een onbetrouwbaar en zelfs gevaarlijk vervoersysteem op haar geweten had. De bezuinigingen die ProRail worden opgelegd zijn onaanvaardbaar. Straks staat ProRail in de schijnwerpers als onbetrouwbare infrabeheerder, terwijl de werkelijke schuld in politiek Den Haag ligt.'

Janssen lang out: "Wil niet zo eindigen"

Theo Janssen (32) komt de rest van dit seizoen niet meer in actie, maar de Arnhemmer denkt er niet aan om zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Janssen heeft bij Vitesse een contract tot medio 2015 en wil fit zijn voor aanvang van het nieuwe seizoen.

"Ik hoor veel mensen zeggen dat dit het einde is van de carrière van Theo. Dat sterkt me erin om terug te komen", vertelt Janssen in gesprek met De Gelderlander. De middenvelder gaf eerder nog te kennen dat hij twijfelde over het voortzetten van zijn loopbaan na dit seizoen. "Als ik niet geblesseerd was geraakt, dan had ik meer getwijfeld dan nu", aldus Janssen, die nu goed moet revalideren om helemaal terug te komen.

"Dit seizoen heb ik uit mijn hoofd gezet. Ik richt me op volgend seizoen. Als de revalidatie goed verloopt, dan ga ik ervan uit dat ik weer tegen de bal zal trappen. En hopelijk kan ik dan voor mezelf en voor Vitesse iets moois neerzetten. Ik wil niet zo, met deze blessure, eindigen."

Janse van Rensburg wint Mémorial Vandenbroucke

Reinardt Janse van Rensburg heeft vandaag de Mémorial Frank Vandenbroucke gewonnen. De Zuid-Afrikaan van Argos-Shimano was na 178 kilometer in de straten van Binche de sterkste in de sprint. Achter Janse van Rensburg spurtte de Belg Björn Leukemans (Vacansoleil) naar de tweede plaats, terwijl zijn landgenoot Greg van Avermaet (BMC) derde werd.

Lars Boom was op de vierde plaats de beste Nederlander. Jetse Bol werd op de zevende plaats de tweede Belkin-renner in de top tien.

De semiklassieker door Wallonië is een eerbetoon aan de overleden Frank Vandenbroucke, die in 1996 de laatste editie van Binche-Doornik-Binche won. Als eerbetoon aan VDB werd de koers in 2010 opnieuw tot leven gewekt en vernoemd naar de oud-coureur.

FOK!filmtip van de dag: Sherlock Holmes (2009)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Sherlock Holmes

Vanavond kiezen we bij de FOK!filmtip van de dag voor de film Sherlock Holmes, die vanavond om 20.30 uur te zien is op Veronica. In de film van de Britse filmmaker Guy Ritchie zien we Robert Downey Jr. als de wereldberoemde privédetective Sherlock Holmes die samen met zijn loyale assistent Dr. John Watson (Jude Law) aan een zaak werkt waardoor de invloedrijke Lord Blackwood (Mark Strong) achter de tralies verdwijnt. Het is echter pas het begin van een samenzwering waardoor de toekomst van heel Engeland in gevaar wordt gebracht.

Sherlock Holmes 1

De verfilming van Guy Ritchie heeft alles in huis wat je van een moderne Britse film kunt verwachten. Prachtig camerawerk, een stevig tempo, heerlijk zwartgallige humor en een ijzersterke cast, met naast Robert Downey Jr en Jude Law ook prima rollen voor Rachel McAdams en Eddie Marsan. Ritchie mag het verhaal van Sherlock Holmes dan in een wat moderner jasje gieten, de film ademt nog steeds de sfeer uit van de historische verhalen van Sir Arthur Conan Doyle.

Sherlock Holmes 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Voetbalspel via cloud beschikbaar in Zuid-Korea

Het voetbalspel Pro Evolution Soccer 2014 is in Zuid-Korea zonder spelcomputer of schijfje te spelen via de cloud. Koreaanse consumenten kunnen het spel on-demand spelen op hun smart-tv van LG of een televisiekastje van Google. Dat heeft het Koreaanse internetbedrijf Ubitus bekendgemaakt.

Bij games via de cloud worden alle berekeningen uitgevoerd door internetservers. Het enige wat de consument ontvangt zijn de beelden die berekend zijn door computers in grote serverparken staan. Hiervoor is een goede internetverbinding vereist.

Microsoft en Sony willen een soortgelijke dienst verwerken in hun nieuwe spelcomputers. Sony is heeft hiervoor Gaikai ingelijfd, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanbieden van games via de cloud.

Ondertussen is Pro Evolution Soccer 2014 in Nederland alleen verkrijgbaar voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Het is niet bekend of uitgever Konami plannen heeft het voetbalspel ook hier via de cloud aan te bieden.


Voetbalspel via cloud beschikbaar in Zuid-Korea

Patricia Paay wil taboe doorbreken met Cougar Love

Patricia Paay hoopt een taboe te doorbreken met haar nieuwe programma. In Cougar Love duikt ze in de wereld van de zogenoemde cougars, oudere vrouwen die op jonge mannen jagen. "Ik hoop wel dat vrouwen zich wat vrijer voelen om zich daar niet voor te schamen", zegt de 64-jarige oud-zangeres, Nederlands bekendste cougar.

"Cougars zijn vaak ook hele interessante, zelfstandige en succesvolle vrouwen. Vaak zakenvrouwen en die zitten helemaal niet te wachten op een man die voor hen moet zorgen", legt ze uit voor de camera van Novum Nieuws. "Ik hoop wel dat we de vrouw ook een beetje opvoeden, dat het allemaal mag."

Paay geeft toe dat liefde in de cougarrelatie niet op nummer een staat. "Ik denk niet dat we zitten te wachten op 'ik hou van jou'. Dat hebben we waarschijnlijk allemaal al gehad. En als je wat ouder bent dan zeg je dat ook niet meer zo snel", zegt ze. "Natuurlijk hou je van die persoon, van de mens, maar ik geloof dat je er anders in zit."

Paay ziet zelf alleen maar voordelen in een relatie met een jongere man. "Ze hebben meer uithoudingsvermogen, bedrijven vaak betere seks - als je de goede uitzoekt - en hebben enorme lol. Ze zijn enthousiast en zijn in voor leuke dingen. Perfect. Klinkt toch goed?"

De eerste aflevering van Cougar Love is donderdag te zien op zender TLC.

'Geen klacht om Russische antihomowet'

Een statenklacht tegen Rusland vanwege de zogenoemde antihomowet is niet aan de orde. Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag. in antwoord op Kamervragen van D66. Een statenklacht is volgens hem een te zwaar middel dat alleen in uitzonderlijke gevallen en in laatste instantie wordt ingezet.

D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Sjoerd Sjoerdsma hadden Timmermans eind september gevraagd of het kabinet bij de Raad van Europa een klacht kon indienen tegen Rusland. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) pleitte daar eerder voor tijdens een protest tegen de wet in de hoofdstad. Een kabinetsreactie was echter uitgebleven.

Nederland vindt een statenklacht echter te ver gaan. Timmermans voorziet dan 'een bilateraal proces met de daaruit voortvloeiende verharding van standpunten'. Wat de bewindsman liever ziet is het bespreekbaar maken van het probleem rond de wet die propaganda van 'niet-traditionele seksuele relaties' strafbaar stelt.

"Nederland heeft een sterke voorkeur om de dialoog met Rusland open te houden, omdat dat de beste manier is om te komen tot verbetering van de mensenrechtensituatie in Rusland", stelt de minister.

D66 vond een schorsing van Rusland bij de Raad van Europa eventueel ook een acceptabele maatregel, maar ook dat vindt Timmermans te ver gaan. Met een dergelijke schorsing is slechts een keer eerder gedreigd. Dat was tegen Griekenland na de militaire coup eind jaren zestig. Ook een schorsing van Russische parlementariërs door de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa ligt volgens de minister niet voor de hand.

Borgman ook geselecteerd voor filmfestival Tokyo

De Nederlandse film Borgman van Alex van Warmerdam is geselecteerd voor het Tokyo International Film Festival. De thriller maakt deel uit van World Focus, dat in totaal 21 films vertoont die een sensatie hebben veroorzaakt in het internationale filmfestivalcircuit.

Borgman ging tijdens het filmfestival van Cannes in première en is sindsdien te zien geweest op talloze festivals en werd al aan meerdere landen verkocht. De film is momenteel namens Nederland in de race om de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De film gaat over een vreemdeling die zich opdringt aan de bewoners van een villawijk, met dodelijke gevolgen. De hoofdrollen zijn voor Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

De 26e editie van het festival vindt in de Japanse hoofdstad plaats van 10 tot en met 25 oktober.


Borgman geselecteerd voor filmfestival Tokyo (Foto: Novum)

Borgman op shortlist niet-Engelstalige Oscar

Borgman van regisseur Alex van Warmerdam heeft de eerste ronde van de Oscars bereikt. De Nederlandse thriller staat op de shortlist van alle ingezonden titels voor beste niet-Engelstalige film. De term 'shortlist' is nog minder van toepassing dan voorheen, aangezien maar liefst 76 titels werden geselecteerd, na de 71 van vorig jaar een nieuw record.

Op de lijst staan ook films als Jagten van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, The Grandmaster van Wong Kar-wai uit Hong Kong en An Episode in the Life of an Iron Picker van Danis Tanovic uit Bosnië-Herzegovina.

Borgman heeft het in zowel binnen- als buitenland al fantastisch gedaan. De film was de eerste Nederlandse film in bijna veertig jaar die werd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes en is inmiddels aan tientallen landen verkocht. Vrijdag sleepte de film drie Gouden Kalveren in de wacht, waaronder dat voor beste film.

De film gaat over een vreemdeling die zich opdringt aan de bewoners van een villawijk, met dodelijke gevolgen. De hoofdrollen zijn voor Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

Half januari maakt de Academy, de organisatie achter de Oscars, bekend welke films zijn genomineerd. De laatste keer dat Nederland op deze lijst stond, was in 2004 met De Tweeling van Ben Sombogaart. Nederland won in 1998 voor het laatst een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, voor Karakter van Mike van Diem.


Borgman op shortlist niet-Engelstalige Oscar (Foto: Novum)

Kensington op Eurosonic Noorderslag

Kensington staat volgend jaar op het Groningse festival Eurosonic Noorderslag. De organisatie maakte dinsdag de eerste namen voor het festival, dat van 15 tot en met 18 januari plaatsvindt, bekend. Ook Mister and Mississippi is te zien op de 28e editie.

Het festival bestaat uit twee delen. Noorderslag, het Nederlandse deel, vindt plaats op zaterdag 18 januari. Van 15 tot en met 17 januari vindt Eurosonic plaats, dat in het teken van Europees talent staat. Hier kunnen ook Nederlandse acts staan, zoals Kensington en Mister and Mississippi.

Ook de Ierse band The Strypes komt in januari naar Groningen, net als de Vlaamse acts Coely en Vismets. Eerder werd bekend dat Eurosonic dit jaar in het teken van Oostenrijkse muziek staat. Dat betekent dat ook relatief onbekende Oostenrijkse artiesten optreden.

De eerste Oostenrijkse naam die bekend is gemaakt, is rockband Ja, Panik. Eurosonic Noorderslag geldt als belangrijk platform voor Europese muziek. Van de driehonderd bands en muzikanten die optreden, beleven velen daarna een internationale doorbraak. Kensington stond ook op de vorige editie van het festival.

Onzekere toekomst schaatsploeg Beslist.nl

Beslist.nl stopt na het olympische seizoen mogelijk als sponsor van de gelijknamige schaatsploeg. Voorzitter Kees Verpalen van de huidige geldschieter twijfelt hardop of het aflopende sponsorcontract moet worden verlengd. Dat liet hij dinsdag weten tijdens de presentatie van de schaatsploeg.

Verpalen vindt de zichtbaarheid van de sponsornaam, met name op de schaatspakken, onvoldoende. Volgens hem gaat KPN als hoofdsponsor van de schaatsbond met bijna alle eer strijken. "Die verhouding is compleet scheef. Als er niets verandert, gaan we niet door."

Volgens Verpalen is het onder de huidige omstandigheden bijna onmogelijk om de commerciële doelstellingen te halen. "Vorig seizoen hebben we ongeveer anderhalf miljoen euro in de schaatsploeg gestopt, gelijk aan de commerciële waarde. We draaien dus break-even. Dat was niet de doelstelling."

De sponsor is in gesprek met de KNSB om veranderingen door te voeren. "De bond zegt dat ze willen bewegen. Dat moeten we nu afwachten", zegt Verpalen, die nog niet precies weet wanneer hij de knoop doorhakt. "In ieder geval na de Spelen in Sochi. De schaatsers willen op een gegeven moment ook zekerheid."

Beslist.nl stapte in mei vorig jaar in het schaatsen als opvolger van APPM. Bij de ploeg van coach Gerard van Velde staan onder anderen Mark Tuitert, Michel Mulder en Hein Otterspeer onder contract.

Brandweervrijwilliger vast voor brandstichting

Een vrijwilliger van het brandweerkorps van Appingedam is aangehouden voor brandstichting. De 29-jarige man wordt verdacht van het in brand steken van een auto en een bedrijfsbus, laat de politie dinsdag weten.

De inwoner van de Groningse plaats zou de branden in oktober 2010 en april van dit jaar hebben gesticht. De politie onderzoekt of hij betrokken is bij meer branden.

De Groninger werd vrijdag aangehouden voor de brandstichtingen. Een paar dagen eerder was hij al aangehouden voor diefstal op zijn werk en bedreiging. Hij zit voorlopig in de cel.

Spinnen vertragen fruitschip

Een Duits vrachtschip met fruit kan sinds maandagmiddag de Rotterdamse haven niet in door de vondst van twintig spinnen. Deskundigen bekijken of ze giftig zijn, laat een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam weten.

De bemanning van de Stellenbosch ontdekte de spinnen tussen de containers en maakte er melding van. De kans is groot dat de dieren vanuit de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad zijn meegevaren met het schip van het Duitse bedrijf Dal.

Het gebeurt niet vaak dat een schip de haven niet in kan omdat mogelijk giftige spinnen zijn aangetroffen. "Dit is een uitzonderlijke situatie", aldus de woordvoerder.

Dode Zutphenaren niet vermoord

De man en de vrouw die vorige week dood werden gevonden in hun woning in Zutphen zijn niet door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft sectie uitgewezen. De politie wil verder niets zeggen over de doodsoorzaak van het stel.

De lichamen werden donderdag gevonden in de woning aan de Johan van Oldenbarneveltstraat na een melding van buurtbewoners die de bewoners al een tijdje niet hadden gezien. De lichamen bleken inderdaad van de bewoners, een 51-jarige man en een 55-jarige vrouw. Het ziet ernaar uit dat ze zelfmoord hebben gepleegd.

Lichaam gevonden bij wrak Costa Concordia

Duikers hebben dinsdag een lichaam gevonden in het wrak van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia. Volgens de autoriteiten zijn de resten vermoedelijk van Russel Rebello, een Indiase kelner die sinds de scheepsramp wordt vermist.

Eind september werden ook al menselijke resten gevonden in de buurt van het Costa Concordia-wrak. Dat lichaam is waarschijnlijk van de andere opvarende die nog wordt vermist, de Italiaanse passagier Maria Grazia Trecarichi.

In totaal kwamen, met de twee vermisten inbegrepen, 32 mensen om het leven toen de Concordia in januari op een rif liep en kapseisde.

Voorwaardelijke straf om vuurpijlmuis

Twee mannen uit Drachten die bijna twee jaar geleden met een vuurpijl een muis probeerden te lanceren zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van vijftig uur. De politierechter in Leeuwarden oordeelde dinsdag dat weliswaar sprake was van dierenmishandeling, maar deelde slechts een voorwaardelijke werkstraf uit omdat de zaak zo lang was blijven liggen.

De Friezen werden in december 2011 in Burgum aangehouden. Agenten zagen dat het tweetal in een steegje met iets verdachts bezig was en volgden het duo. Toen de agenten de mannen vervolgens wilden aanspreken omdat ze even verderop vuurwerk afstaken, zagen ze een pijl op de grond liggen waar een muis aan was vastgetapet.

De pijl was afgestoken, maar door het gewicht niet de lucht ingegaan. Het diertje leefde nog. Op aanwijzing van de verdachten vonden de agenten een doos met daarin nog meer muizen. Die hadden de twee eerder gekocht bij een dierenwinkel. Volgens de eigenaar hadden de Friezen gezegd dat de diertjes bedoeld waren als slangenvoer.

De muis ging een paar dagen na het incident alsnog dood. Het dier is opgezet en opgenomen in de collectie van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

Meer Nederlanders laaggeletterd

Het aantal Nederlanders met een lage taalvaardigheid is de afgelopen jaren toegenomen. De afgelopen zeventien jaar steeg het percentage laaggeletterden van 9,4 naar twaalf procent. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd internationaal onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Aan het onderzoek deden 5100 Nederlanders van 16 tot 65 jaar mee.

Laaggeletterden zijn volgens de onderzoekers mensen die in het dagelijks leven moeite hebben met het gebruik van taal. "Hun taalvaardigheid beperkt zich tot het lezen van eenvoudige teksten", vertelt een woordvoerder van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs, dat het onderzoek in Nederland uitvoerde. "Ze hebben moeite met lange en ingewikkelde teksten." De toename wordt onder meer verklaard met de vergrijzing. "Hoe ouder je wordt, des te lager je taalniveau."

De grootste groep laaggeletterden vormen oudere allochtonen met een middelbaar opleidingsniveau. In totaal vormen zij 45 procent van die groep, zo'n 540.000 mensen. Daarnaast vormen 120.000 autochtone en 108.000 allochtone niet-werkende lager opgeleiden twee relatief grote groepen binnen de laaggeletterden.

In vergelijking met andere landen heeft Nederland relatief weinig laaggeletterden. Nederland neemt voor excellente taalvaardigheden samen met Australië de derde plaats in, na Japan en Finland.

Ook op andere vaardigheden scoort Nederland internationaal gezien goed. Samen met vier andere landen is Nederland tweede op het gebied van rekenvaardigheid bij volwassenen. Wat betreft probleemoplossend vermogen staat Nederland samen met vier anderen op een derde plek. Het onderzoek werd het afgelopen jaar in 24 landen uitgevoerd.

'Lang begrotingsoverleg is aanfluiting'

SP-leider Emile Roemer vindt het een 'aanfluiting' dat het kabinet nog steeds geen begrotingsakkoord heeft gesloten met de oppositiepartijen. Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid Helma Neppérus (VVD) om de algemene financiële beschouwingen opnieuw een week uit te stellen.

Roemer ging daarmee niettemin mokkend akkoord. Het heeft ook geen zin om te debatteren wanneer zes partijen en de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hun kaken op elkaar houden. "Dit is het laatste uitstel wat ons betreft."

De algemene financiële beschouwingen zouden eigenlijk vorige week worden gehouden, maar werden toen uitgesteld vanwege het overleg met de oppositie over steun aan de begroting voor volgend jaar. Die gesprekken lopen nog steeds. Daarom is het debat nu opnieuw een week uitgesteld.

Neppérus diende haar verzoek in van de onderhandelende partijen: VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP. Omdat voor het uitstellen van de beschouwingen een gewone meerderheid voldoende is, haalde het verzoek een ruime meerderheid.

Het CDA van Sybrand Buma haakte vorige week af bij de onderhandelingen. Kamerlid Pieter Omtzigt kroop daarop meteen in de oppositiemodus. De CDA'er wilde van Neppérus weten wanneer een akkoord te verwachten is. Omtzigt wil uiterlijk maandagmiddag een brief krijgen waarin staat of de onderhandelingen geslaagd zijn of niet.

PVV'er Tony van Dijck wilde van geen uitstel weten. Hij wil zo snel mogelijk in debat met Dijsselbloem.

Utrechts raadslid weg na stelen geld daklozenkrant

Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest is dinsdag per direct opgestapt. Hij heeft als penningmeester bij het Utrechtse Straatnieuws geld uit de kas van de daklozenkrant genomen voor eigen gebruik. Van der Roest kan daardoor niet meer functioneren als politicus, laat de PvdA in een verklaring weten.

Het gaat volgens RTV Utrecht om een bedrag van zo'n veertigduizend euro. Over een periode van een jaar werden regelmatig bedragen overgeboekt naar de privérekening van het raadslid. Tevens zou hij de pinpas van de stichting hebben gebruikt tijdens zijn vakantie en in de kroeg.

De 55-jarige Van der Roest heeft de diefstal toegegeven, zegt voorzitter van Straatnieuws Broos Schnetz tegenover de regionale omroep. Als hij het bedrag terugbetaalt, wordt geen aangifte tegen hem gedaan. "Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt", aldus Schnetz.

De PvdA heeft naar aanleiding van het nieuws Van der Roest gevraagd zijn raadszetel in te leveren. Hij gaf daar direct gehoor aan, aldus de fractie. Van der Roest heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden bij de burgemeester.

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat Van der Roest ook zonder aangifte kan worden vervolgd. Een woordvoerder meldt dat voorlopig geen onderzoek wordt ingesteld. "We hebben kennis genomen van de zaak. Ik kan niet uitsluiten dat er uiteindelijk toch onderzoek komt", aldus de zegsvrouw.

Elektroden in je kut voor de wetenschap

Welke vrouw wil dat niet, een meetinstrument met elektroden in je kut en er nog voor betaald worden ook? Nou, het kan in Leiden waar het LUMC 100 vrouwen zoekt die mee willen werken aan een seksperiment.

De afdeling Gynaecologie van het Leids Universitair Medisch Centrum zoekt heteroseksuele vrouwen die zich twee uur lang willen onderwerpen aan de test, zo schrijft het AD. Je krijgt geile plaatjes te zien, moet vragen beantwoorden en in je doos krijg je een meetinstrument dat ook nog fijn vibreert. Als dat niet lekker is. Het LUMC wil de samenhang tussen erotische stimulatie van de doos en seksuele opwinding onderzoeken. Ben je tussen de 18 en 45 jaar, geef je dan snel op want vol is vol.

Vijf minuten Bioshock Infinite: Burial at Sea

Vandaag zijn de eerste vijf minuten van Bioshock Infinite: Burial at Sea online verschenen. Zoals als we gewend zijn Irrational Games druipt de sfeer weer van de onderstaande beelden af.

Bioshock Infinite: Burial at Sea speelt zich af in Rapture, de onderwater stad die we kennen uit de eerdere twee Bioshock delen. De dlc gaat uit twee delen bestaan en kost €9,99 per stuk.

Vandaal Rijksmuseum vrijgesproken

De 22-jarige Duitse toerist die in juli werd aangehouden op verdenking van het vernielen van een 17e eeuws rustbed in het Rijksmuseum, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Amsterdam is niet bewezen dat de schade aan het waardevolle museumstuk is veroorzaakt doordat de jongen er voor de grap op ging liggen.

Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden een geldboete van 1250 euro, omdat volgens de officier van justitie een duidelijk signaal moet worden afgegeven dat dergelijk gedrag 'onaangepast en onacceptabel' is.

De student uit Aken was met zijn broertje en vrienden deze zomer een paar dagen in Amsterdam. Tijdens een uitje naar het Rijksmuseum is hij voor de grap op de waardevolle chaise longue gekropen, zijn vrienden maakten foto's en filmpjes. Na het incident constateerden medewerkers van het museum beschadigingen aan het pronkstuk. Daarop is de jongen, die inmiddels alweer buiten stond, aangehouden. Hij zat 2 dagen in een Nederlandse cel voordat hij terug naar huis mocht.

Vandaal Rijksmuseum vrijgesproken
Vandaal Rijksmuseum vrijgesproken (Foto: ANP)

Tunesiër aangehouden voor ramp Lampedusa

Een 35-jarige Tunesiër die vermoedelijk de leiding had over het schip dat bij het Italiaanse eilandje Lampedusa verging, is opgepakt. Dat heeft het Italiaanse openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Volgens overlevenden van de ramp was Kaled Bensalam mensensmokkelaar en de baas van de tweekoppige bemanning van de boot. Zijn collega zou een minderjarige zijn die het drama niet heeft overleefd.

Bij Lampedusa zijn inmiddels 250 lichamen geborgen, meldde de Italiaanse kustwacht. Dinsdag zijn nog eens 19 lichamen uit zee gehaald. Duikers moesten daarvoor diep duiken. Het scheepswrak en de lichamen liggen op zo'n 50 meter diepte.

Het schip met vermoedelijk ruim 500 migranten aan boord zonk in de nacht van woensdag op donderdag. 155 opvarenden hebben de ramp overleefd.

Tunesiër aangehouden voor ramp Lampedusa
Tunesiër aangehouden voor ramp Lampedusa (Foto: ANP)

'Bezuiniging NPO moet geheel van tafel'

Met de demonstratie op het Malieveld van aanstaande woensdag hoopt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de volledige bezuiniging van 100 miljoen euro op de omroepen van tafel te krijgen. Dat liet NPO-voorman Henk Hagoort weten.

De bezuiniging zou betekenen dat te veel programma’s worden geschrapt, waardoor de NPO niet meer voor iedereen wat wils zou maken. Dat vindt de Hagoort onacceptabel en dus is de hoop dat de maatregel dankzij het protest en een massaal ondertekende petitie wordt teruggedraaid door staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur).

Wat de NPO gaat doen als de demonstratie op het Haagse Malieveld van woensdag geen zin heeft, is nog niet bekend.

'Bezuiniging op omroep moet geheel van tafel'
'Bezuiniging op omroep moet geheel van tafel' (Foto: ANP)

Brein klaagt meer over zoekresultaten

Stichting Brein is bij Google vaker gaan klagen over de weergave van bepaalde websites in de zoekmachine van de internetgigant. In september diende de auteursrechtenorganisatie ruim 220 duizend verwijderingsverzoeken in. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een halfjaar geleden. Dat blijkt uit een verslag van Google.

In de laatste week van september diende Brein ruim 58 duizend verzoeken in. Dat waren er een jaar geleden slechts een paar duizend. In een jaar tijd heeft de Nederlandse auteursrechtenorganisatie duizenden klachten ingediend om in totaal bijna 1,7 miljoen websites uit de zoekresultaten van Google te houden.

Het aantal klachten van Stichting Brein valt overigens in het niet bij het totale aantal verwijderingsverzoeken dat Google per maand ontvangt. Alleen al vorige maand noteerde de internetgigant 21,5 miljoen klachten van verschillende organisaties wereldwijd.

Google ontving in september de meeste klachten van de Britse auteursrechtenwaakhond BPI, ruim 5,7 miljoen. Het Amerikaanse auteursrechtenbedrijf Degban en de Amerikaanse muziekindustrieorganisatie RIAA waren eveneens verantwoordelijk voor enkele miljoenen verzoeken.

Twee jaar geleden werd 97 procent van de verzoeken ingewilligd. Het aantal verwijderingsverzoeken is echter flink toegenomen. Het is niet bekend of het percentage daardoor nu lager ligt.

EP: strengere tabaksregels

Het Europees Parlement heeft dinsdag gestemd voor strengere nieuwe regels om roken terug te dringen. Op sigarettenpakjes moeten grotere waarschuwingen worden gedrukt, menthol en andere smaaktoevoegingen worden verboden en ook reclame voor elektrische sigaretten wordt aan banden gelegd.

De waarschuwingslabels moeten 65 procent van het sigarettenpakje beslaan. Een voorstel om sigaretten blanco te verpakken haalde het niet. Reclame voor elektrische sigaretten wordt strenger gereguleerd, maar ze worden niet beperkt tot louter therapeutisch gebruik. Menthol en andere smaaktoevoegingen worden vanaf 2022 verboden.

Tabakslobbyisten noemen de maatregelen buitenproportioneel en zeggen dat ze de vrijheid van consumenten beperken. Voorstanders wijzen op de voordelen voor de volksgezondheid; ziektes die met roken verband houden kosten ongeveer 25 miljard euro per jaar en eisen in de 28 lidstaten van de Europese Unie rond de zevenhonderdduizend levens.

Flecha: "Ik stop met een glimlach"

Juan Antonio Flecha kijkt uit naar zijn laatste optreden in het wielerpeloton. De 36-jarige Spaanse renner van Vacansoleil-DCM kondigde zondag zijn afscheid aan. Hij rijdt met de Ronde van Peking zijn laatste wedstrijd. "Ik hou van deze sport en neem afscheid met een grote glimlach. Ik weet zeker dat wielrennen een groot onderdeel van mijn toekomstige leven blijft”, aldus Flecha.

Teammanager Daan Luijkx is Flecha dankbaar voor zijn tijd bij de Nederlandse ploeg. "We vroegen Juan Antonio bij ons team vanwege zijn ervaring en omdat hij een seizoen lang op een constant hoog niveau koerst. Vanaf de eerste bijeenkomst in november was hij van immense waarde. Hij deelde zijn ervaringen, toonde leiderschap en was een voorbeeldprof. Zijn manier van koersen en ingesteldheid was een perfecte match met ons team."
 
Ook Flecha is tevreden over zijn laatste seizoen: "Ik heb kunnen koersen zoals ik wou in de wedstrijden die me liggen. Ondanks dat ik geen grote overwinning boekte was ik zeer constant en ik denk dat dit dan ook een van mijn beste seizoenen was. Nu de fiets aan de haak hangen, geeft me de kans met goede herinneringen aan mijn laatste jaar terug te kijken op mijn carrière.”

Rus heeft de smaak te pakken

Arantxa Rus heeft haar toernooizege in Vallduxo een goed vervolg gegeven. De Monsterse overleefde dinsdag de eerste ronde van het ITF-toernooi in Sant Cugat. Rus won in het Spaanse plaatsje met 6-2 en 6-3 van de Russin Anastasia Rudakova en is daardoor inmiddels al zes wedstrijden ongeslagen.

Cindy Burger vond in hetzelfde toernooi haar waterloo. Ze verloor in drie sets nipt van de Italiaanse Anastasia Grymalska. Burger gaf in de beslissende derde set een 4-1 voorsprong uit handen en verloor uiteindelijk in de tiebreak: 6-4, 2-6 en 6-7.

In Antalya drong Quirine Lemoine wel door tot de tweede ronde. Hua-Chen Lee werd in drie sets op de knieën gebracht: 1-6, 7-5 en 6-2.

Pospisil verrast Gasquet in eerste ronde Shanghai

Richard Gasquet is dinsdag al in de eerste ronde van het masterstoernooi in Shanghai uitgeschakeld. De als negende geplaatste Fransman ging in twee sets onderuit tegen Vasek Pospisil. Het werd 6-3 en 6-4 voor de Canadees, die op de wereldranglijst 33 plaatsen lager staat dan Gasquet.

Andreas Seppi ging wel verder. De Italiaan rekende met 6-4 en 6-2 af met de Australiër Lleyton Hewitt. De voormalig nummer een van de wereld was met een wildcard toegelaten.

Bij het WTA-toernooi in Osaka moest ook een outsider voor de titel in de eerste ronde haar biezen pakken. De Italiaanse Flavia Pennetta (4) won de eerste set van de Amerikaanse Vania King, maar moest daarna het hoofd buigen: 3-6, 7-5 en 6-0.

PSV boekt winst van drie ton

PSV heeft na jaren van operationeel verlies weer eens zwarte cijfers genoteerd. Over het boekjaar 2012-2013 werd een winst geboekt van driehonderdduizend euro, zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde financieel jaarverslag.

PSV had in de meerjarenplanning rekening gehouden met een verlies van circa vijf miljoen euro. Door toegenomen media-inkomsten als gevolg van de overeenkomst met FOX belandden de Eindhovenaren toch licht in de plus. De omzet steeg van 58,1 miljoen naar 62,4 miljoen euro.

In het afgelopen boekjaar werden transfers tot 1 juli opgenomen, waaronder de verkoop van Jeremain Lens (Dynamo Kiev) en Dries Mertens (Napoli). Omdat PSV later nog voor veel geld Kevin Strootman (AS Roma) en in mindere Marcelo (Hannover 96) verkocht, ligt in de lijn der verwachting dat PSV over het volgende boekjaar wederom winst noteert.

[MLB] Los Angeles Dodgers door naar de NL Championship Series

De Los Angeles Dodgers hebben afgelopen nacht als eerste team een plek veilig gesteld in de NL Championship Series. In Los Angeles werden de Atlanta Braves met 4-3 verslagen, waardoor de Dodgers de serie met 3-1 wonnen.

Juan Uribe was de gevierde man aan de kant van de Dodgers. Hij sloeg in de achtste inning een homerun die goed was voor twee punten. Dit hadden de Dodgers nodig om een 2-3 achterstand om te buigen in een 4-3 voorsprong. Reliever Ronald Belisario hield vervolgens in de negende inning de Braves op nul runs.

De Dodgers zijn nu in afwachting wie hun volgende tegenstander wordt. Dat wordt of de Pittsburgh Pirates of de St. Louis Cardinals. Zij strijden woensdagavond om een plek in de NL Championship Series in hun vijfde en beslissende wedstrijd. 

Overige uitslagen:


Thuis Uit Score
Detroit Tigers Oakland Athletics 3 - 6
Pittsburgh Pirates St. Louis Cardinals 1 - 2
Tampa Bay Rays Boston Red Sox 5 - 4

[NHL] New Jersey Devils verliezen opnieuw

De New Jersey Devils hebben vannacht opnieuw verloren. Ditmaal waren de Edmonton Oilers te sterk na penalties. In de reguliere speeltijd werd het 4-4.

Het is al de tweede keer dit seizoen dat de Devils na penalties verliezen. Eerder waren de New York Jets al te sterk in de shootout. Hierdoor wachten de Devils nog steeds op hun eerste overwinning. 

De Devils begonnen de wedstrijd goed. Binnen drie minuten opende Jaromir Jagr de score na een mooie solo. Vijf minuten later verdubbelde Damien Brunner de stand na een mooie schijnbeweging en goed voorbereidend teamwork van de Devils. Met deze 2-0 voorsprong gingen de Devils de rust in. 

In de tweede periode scoorden ze opnieuw snel. Ditmaal was het Michael Ryder die de score naar 3-0 tilde. Er leek voor de Devils niets aan de hand, maar in de derde periode ging het helemaal mis. Edmonton scoorde een powerplay-goal en kreeg daarna vleugels. Met drie achtereenvolgende goals stonden ze ineens op voorsprong. Patrick Elias maakte met een shorthanded goal en een empty net in de allerlaatste minuut nog de gelijkmaker voor de Devils. In de shootout scoorde David Perron echter de winnende goal voor de Oilers.

Los Angeles Kings - New York Rangers

De New York Rangers pakten hun eerste overwinning van het seizoen tegen de Los Angeles Kings. In eigen huis werden de Kings met 1-3 verslagen.

De wedstrijd was niet bijzonder spectaculair. Brad Richards zorgde voor twee goals voor de Rangers, door zowel in de eerste als in de tweede periode te scoren. Jake Muzzin deed vervolgens nog wat terug voor de Kings, maar de Rangers gooiden daarna de wedstrijd op slot door toedoen van een shorthanded goal van Ryan McDonagh in de derde periode. De Kings wachten hierdoor nog steeds op hun eerste overwinning in regular time.

Eerste beelden uit Star Wars Rebels online

Lucasfilms heeft een eerste teaser online gezet voor het eerste seizoen van de serie Star Wars Rebels. De langverwachte animatieserie speelt zich af in het tijdperk tussen Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith en Star Wars: Episode IV - A New Hope, een periode waarover we tot nu toe nog maar bar weinig vernamen.

Star Wars Rebels wordt geproduceerd door Dave Filoni (Star Wars: The Clone Wars), Greg Weisman (Young Justice en The Spectacular Spider-Man) en Simon Kinberg (X-Men: Days of Future Past) en zal vanaf augustus 2014 op de Amerikaanse televisie te zien zijn.


Eerste teaser voor Star Wars Rebels

Rodelaar Zöggeler vlaggendrager Italië in Sochi

Rodelaar Armin Zöggeler draagt op 7 februari de Italiaanse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat heeft het Italiaans olympisch comité dinsdag bekendgemaakt. De 39-jarige Zöggeler won bij het rodelen medailles op de laatste vijf Winterspelen.

In 2002 en 2006 won Zöggeler goud. Bij de vorige Winterspelen, in 2010 in Vancouver, moest de rodelaar genoegen nemen met brons. De Kannibaal pakte ook zes wereldtitels.

Helft flexwerkers wil vaste baan

Ongeveer de helft van de werknemers met een flexibel contract wil een vast contract. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar flexibele arbeidscontracten.

Van de tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract, zegt 49 procent eigenlijk nu al een vast contract te willen. Van deze groep is 45 procent echter wel tevreden over de huidige aanstellingsvorm. Van de tijdelijke werknemers zonder uitzicht op een vaste aanstelling wil 59 procent een vast contract en is 31 procent tevreden over de huidige arbeidsovereenkomst.

Van de zelfstandigen zonder personeel zijn negen van de tien tevreden over de huidige aanstellingsvorm. Zes procent zou een vast contract willen bij een baas. Het SCP concludeert hieruit dat de stap naar het zzp-bestaan niet door iedereen vrijwillig is genomen. "Deze groep wil liever gewoon in dienst zijn van de organisatie waaraan men zijn diensten levert."

Het aandeel werknemers met een tijdelijke aanstelling is tussen 2002 en 2012 toegenomen van zeven naar tien procent. Dat komt volgens het SCP vooral doordat het veel langer duurt voordat mensen een vaste aanstelling krijgen. Van de werknemers met zes tot tien jaar werkervaring heeft momenteel een op de drie nog steeds een tijdelijk dienstverband.

Het aandeel tijdelijke werknemers dat zicht zegt te hebben op een vast contract nam echter ook toe tussen 2002 en 2012, van 4,7 naar 6,7 procent. "Als deze mensen inderdaad een goede kans hebben op een vast contract, is de toename van het aandeel flexibel werk niet zo zorgwekkend als soms wel wordt gesuggereerd", schrijft het SCP.

Het uitzicht op vast werk blijkt echter niet vaak te zijn vastgelegd. Ruim een derde heeft die belofte van de werkgever op papier laten zetten, terwijl een derde eigenlijk helemaal niet weet wat de werkgever gaat doen. "Al met al wekken de cijfers een indruk van onzekerheid over de toekomst", schrijven de SCP-onderzoekers.

Sinterklaasfilms houden vast aan Zwarte Piet

De discussie om Zwarte Piet vanwege racisme te weren van het sinterklaasfeest is pure onzin. Daarover zijn de makers van de twee grote sinterklaasfilms van dit jaar het eens. "We zaniken ook niet dat De Efteling het Volk van Laaf gevangen houdt of dat Sneeuwwitje de Zeven Dwergen onderdrukt", zegt Martijn van Nellestijn, maker van het deze week verschenen Sinterklaas en de Pepernoten Chaos, tegen Novum Nieuws.

De afgelopen dagen barstte de discussie omtrent Zwarte Piet weer los. Zoals in voorgaande jaren werd gesuggereerd dat de aanwezigheid van zwart geschminkte mensen in de rol van in essentie zwarte slaven ongepast is in de moderne multiculturele maatschappij. Gesuggereerd werd daarom om het sinterklaasfeest ditmaal eens zonder Zwarte Pieten te vieren.

"Sinterklaas is een sprookje voor kinderen, daar moet je niet te serieus op ingaan", vindt Melcher Hillmann, regisseur van de donderdag te verschijnen De Club van Sinterklaas & De Pietenschool. "Ik vertel mijn kinderen altijd dat het zwart is van het roet, ik heb dat ook geloofd. We vieren met het Sinterklaasfeest heus niet de slavenarbeid."

De beide filmmakers zijn absoluut niet te porren voor een feest met Witte Pieten en een zwarte Sint, zoals in het verleden werd geprobeerd. "Het is politieke correctheid op z'n smalst", vindt Hillmann. "Smurfen zijn blauw, Pieten zijn zwart. Meer is het echt niet, zeker niet voor kleine kinderen."

"De discussie is te sneu voor woorden", vindt Van Nellestijn. "We steken Sneeuwwitje toch ook niet in een smoking en de Zeven Dwergen in een jurkje? Daarbij hebben de Pieten toch nauwelijks een slavenbestaan. Ik wou dat ik maar drie weken per jaar hoefde te werken en de rest van de tijd pepernoten mocht bakken".

In veel vertellingen over Sinterklaas worden de Pieten weggezet als een beetje koddig en onnozel. Ook dat stuit sommige kijkers tegen de borst.

"Ik kom weer terug bij de Smurfen", zegt Hillmann. "Net als in die tekenfilmserie zitten in mijn film verschillende Pieten, zoals een Cadeaupiet en een Slimme Piet."

"In mijn films zijn de Pieten grappig, maar werken ze ook altijd mee aan een oplossing voor het probleem", zegt Van Nellestijn. "Nee, volgens mij hebben de mensen die klagen nog nooit een leuk sinterklaasfeest meegemaakt. Ik denk dat ze gewoon niet in het Grote Boek stonden en nu een beetje zitten te miepen."

Oppositie in senaat kraakt pensioenplannen

Het kabinet moet de plannen voor verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw van tafel halen. Dat heeft CDA-senator Wopke Hoekstra dinsdag gezegd tijdens het debat in de Eerste Kamer over de pensioenplannen. Ook D66 en ChristenUnie toonden zich zoals verwacht uiterst kritisch.

"De lijst met bezwaren is lang en fundamenteel", zei Hoekstra. "Ik wil het kabinet in overweging geven de voorstellen in te trekken, en niet te proberen te repareren wat niet reparabel is." Hoekstra maande het kabinet niet te proberen tijd te kopen met een beperkte wijziging van de plannen. "Dat wordt een herhaling van de ellende."

Ook D66 uitte een reeks bezwaren. "Bezorgdheid is de hoofdtoon bij mijn fractie", verklaarde senator Joris Backer. "Ik kan me geen wetsvoorstel herinneren dat zo kritisch is ontvangen." D66 heeft er bezwaar tegen dat de plannen primair zijn bedoeld om op korte termijn geld op te leveren, en niet voortkomen uit een visie op de toekomst van het pensioenstelsel.

ChristenUnie-senator Peter Ester zei 'grote zorgen' te hebben. "Mijn vrees is dat de jongeren van nu geen volwaardig pensioen zullen opbouwen, ook al wordt er langer doorgewerkt. Het kabinet wil nu flink cashen, maar de jongeren zullen daar op de lange termijn de dupe van worden."

Het debat is spannend voor het kabinet omdat er in de senaat vooralsnog geen meerderheid is voor de pensioenplannen. In de Tweede Kamer stemden alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA voor. In de Eerste Kamer hebben deze twee partijen samen echter geen meerderheid.

De plannen houden in dat de belastingvrije pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Volgens het kabinet is dat mogelijk doordat mensen later met pensioen gaan. De tegenstanders stellen echter dat jongeren straks een lager pensioen krijgen. Ook betwijfelen ze of de pensioenfondsen de premies wel zullen verlagen, zoals het kabinet stelt.

De plannen zijn belangrijk voor het kabinet, omdat ze op korte termijn een kleine drie miljard euro aan extra belastinginkomsten moeten opleveren. Het debat gaat kort na 13.30 uur verder.

Air Miles krijgen houdbaarheidsdatum

Air Miles zijn vanaf 21 oktober niet meer onbeperkt houdbaar. Voor dan al gespaarde spaarpunten wordt de houdbaarheid vijf jaar, voor nieuwe punten drie jaar. Dat maakte de uitgever van het Air Miles-programma dinsdag bekend. Die wil hiermee consumenten aansporen hun Air Miles uit te gaan geven.

Volgens het bedrijf, Loyalty Management, hebben de zes miljoen Air Miles-spaarders gemiddeld zestig euro aan ongebruikte punten op hun kaart staan. Om het inwisselen van Air Miles nog een zetje te geven, kunnen punten voortaan ook worden ingewisseld bij Bol.com.

Consumenten kunnen bij Ahold-dochters Albert Heijn, Etos, Gall & Gall punten verdienen. Bij Bol.com, eveneens van Ahold, kan dat niet. Daarnaast doen Shell, V&D en Praxis mee aan de actie.

Bij Albert Heijn wordt per 21 oktober het spaarprogramma uitgebreid. Spaarders krijgen dan bij elke twee euro aan boodschappen een Air Mile. Nu krijgen spaarders alleen bij elk huismerkproduct een punt. Voor 2004 was dat overigens ook al het geval.

Nobelprijs voor natuurkunde naar Englert en Higgs

De Nobelprijs voor natuurkunde 2013 is dinsdag toegekend aan de Belg François Englert van de Vrije Universiteit in Brussel en de Brit Peter Higgs van de Universiteit van Edinburgh. Zij krijgen de prijs voor de 'theoretische ontdekking van een mechanisme dat bijdraagt aan ons begrip van de herkomst van de massa van subatomaire deeltjes'.

Hun ontdekking werd kortgeleden bevestigd door de ontdekking van het deeltje met de Large Hadron Collider, de deeltjesversneller van het onderzoekscentrum CERN. Aan de prijs is een som van acht miljoen Zweedse kroon (917 duizend euro) verbonden.

Englert en Higgs kwamen in 1964 onafhankelijk van elkaar met de theorie over de wijze waarop deeltjes massa krijgen. Englert werkte voor zijn theorie samen met de Belgische natuurkundige Robert Brout, die inmiddels overleden is.

De theorie van Higgs en Englert is een centraal onderdeel van het Standaardmodel van de deeltjesfysica. In dat model is vastgelegd hoe de wereld in elkaar zit. Volgens het Standaardmodel bestaat alles - van bloemen tot mensen tot zelfs planeten - uit slechts een paar bouwstenen: deeltjes die materie vormen. Deze deeltjes worden beheerst door krachtvoerende deeltjes die ervoor zorgen dat alles werkt zoals zou moeten.

Het volledige Standaardmodel berust op het bestaan van een speciaal deeltje: het Higgs-deeltje. Dit deeltje komt voort uit een onzichtbaar veld dat alle ruimte vult. Zelfs als het universum leeg lijkt te zijn, is dit veld aanwezig. Zonder dit veld zouden we niet bestaan, omdat deeltjes massa krijgen door het contact met dit veld.

Op 4 juli 2012 werd bij CERN hun theorie bevestigd door de ontdekking van het zogeheten Higgs-boson bij CERN in het Zwitserse Genève. Daarvoor werd gebruikgemaakt van de LHC, waarschijnlijk een van de meest complexe machines die ooit door de mens gebouwd is. Twee onderzoeksgroepen, ATLAS en CMS, elk bestaande uit zo'n drieduizend wetenschappers, wisten uit miljarden deeltjes het Higgs-deeltje te isoleren.

Hoewel het Higgs-deeltje is gevonden, wil dat niet zeggen dat de puzzel van het Standaardmodel is opgelost. Een van de redenen is dat het Standaardmodel ervan uitgaat dat sommige deeltjes - neutrino's - vrijwel geen massa hebben. Uit onderzoek is echter gebleken dat neutrino's wel degelijk massa hebben. Een andere reden is dat het Standaardmodel slechts zichtbare materie beschrijft, terwijl dit slechts een vijfde is van de totale hoeveelheid materie in de kosmos. Het vinden van deze 'donkere materie' is een van de doelen van de wetenschap.

Maandag werd de Nobelprijs voor geneeskunde toegekend aan de Amerikanen James Rothman en Randy Schekman en de Duitser Thomas Südhof. Zij kregen de prijs voor hun ontdekkingen op het gebied van het transportsysteem van lichaamscellen.

Woensdag wordt de winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde bekendgemaakt, donderdag de literatuurprijs, vrijdag de vredesprijs en maandag de economieprijs.

De prijzen worden op 10 december uitgereikt.

Van Persie laat verstek gaan bij training Oranje

Robin van Persie ontbrak dinsdag op de training van het Nederlands elftal. De aanvoerder van Oranje bleef vanwege een lichte blessure aan zijn kleine teen uit voorzorg aan de kant en werkte binnen een aantal oefeningen af. Het meespelen van Van Persie vrijdag tegen Hongarije is niet in gevaar.

Op Van Persie na waren alle 21 spelers van de partij. Oranje bereidt zich momenteel voor op de laatste twee WK-kwalificatieduels. Oranje speelt vrijdag in Amsterdam tegen Hongarije, vier dagen later is in Istanbul Turkije de tegenstander. Nederland heeft zich al geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië.

De NS Treinetiquette

Halverwege de rit neemt een jonge conducteur met een vrolijke stem het woord via de speakers: “Dames en heren, zoals u merkt is het nogal druk in de trein. Mijn volgende vraag mag misschien gek klinken, maar aan alle jongeren wil ik vragen op te staan voor de ouderen, zichtbaar zwangere vrouwen en de gehandicapte medemens, zodat zij plaats kunnen nemen op de stoelen.” Het gegrinnik van een andere coupe is op de achtergrond te horen op de speakers.

Ghana wil play-off niet in onveilig Egypte spelen

Ghana wil dat de return van de play-off tegen Egypte volgende maand op neutraal terrein wordt gespeeld. De Ghanese voetbalbond heeft daartoe een verzoek ingediend bij de FIFA vanwege de 'alarmerende en snel verslechterende veiligheidssituatie in Egypte'.

Bij gevechten tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi kwamen afgelopen week ten minste 51 mensen om het leven. Volgens de Ghanese bond hebben diverse internationals al hun bezorgdheid geuit over de veiligheidssituatie in Egypte.

Ghana speelt op 15 november thuis in Kumasi, waarna vier dagen later de return in Caïro op het programma staat. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor het WK in Brazilië.

FOK!toen: John Lennon - Imagine

In de FOK!toen van vandaag richten we ons vizier op een album van een artiest, die al bijna 33 jaar niet meer onder ons is, maar wiens muziek tot op de dag van vandaag nog steeds van grote invloed is op vele andere muzikanten. Op 8 oktober 1971 verscheen namelijk het album Imagine van John Lennon voor het eerst in de Britse platenwinkels. Imagine was het tweede solo-album van de voormalige Beatle en wordt tot door velen als één van de allerbeste uit zijn rijke oeuvre gezien.

John Lennon - Imagine

De achtergrond

Het idee voor het tweede album van John Lennon ontstond begin 1971. Lennon had net een spraakmakend interview gegeven aan het blad Rolling Stone en was van plan om samen met zijn vrouw Yoko Ono naar Japan om daar tot rust te komen. Daar kwam echter weinig van terecht toen bleek dat Paul McCartney een rechtzaak was begonnen, om een einde te maken aan zijn partnerschap met Lennon in The Beatles. Op 21 januari keerden Lennon en Ono terug uit New York en kregen tot hun grote ergernis te horen, dat de zaak ook via de telefoon afgehandeld had kunnen worden.

John Lennon zag dit ook als een prima moment om weer eens aan de slag te gaan in zijn Ascot Sound Studios, in zijn prachtige landgoed in Tittenhurst Park, Ascot, Berkshire. Tijdens de opnames voor de single 'Power to the People' werden ook vroege versies opgenomen van 'I Don't Want to Be a Soldier, Mama, I Don't Want to Die' en 'It's So Hard'. Samen met toetsenist Nicky Hopkins, drummers Alan White en Jim Keltner en een aantal bandleden van de band Badfinger, ging Lennon in zijn thuisstudio aan de slag met nieuwe liedjes.

John Lennon - Imagine back

Imagine

Op 23 juni 1971 gingen de opnames van start in de Ascot Sound Studios, waarbij ook George Harrison regelmatig langs kwam om wat gitaarpartijen in te spelen. Voor de opname van het titelnummer maakte Lennon weer gebruik van de diensten van de beroemde producer Phil Spector. 'Imagine' was gebaseerd op het gedicht Cloud Piece, dat Yoko Ono in 1963 had gepubliceerd in haar boek Grapefruit.

"Imagine the clouds dripping. Dig a hole in your garden to put them in."

Naast de tracks die op het album zouden eindigen, nam Lennon ook demo's op van nummers als 'I'm the Greatest' en het onuitgebrachte 'San Francisco Bay Blues'. 'I'm the Greatest' zou later verschijnen, als Lennon's bijdrage aan een elpee van Ringo Starr en 'San Francisco Bay Blues' zou in 1973 in een herschreven uitvoering op het album Mind Games verschijnen, onder de titel 'Aisumasen (I'm Sorry)'.

John Lennon - Imagine tape

Op 3 juli 1971 vlogen John en Yoko weer naar New York, alwaar ze nog een tweetal dagen aan de slag gingen in de beroemde Record Plant studio. Alhoewel de basis voor het album Imagine al was vastgelegd in de Ascot Sound Studios, besloot Lennon om een aantal van de instrumenten opnieuw op te laten nemen in New York. Ook werd King Curtis erbij gehaald om een aantal saxofoonpartijen in te dubben. Nadat 'It's So Hard', 'I Don't Want to Be a Soldier' en 'How Do You Sleep?' op 5 juli op de gevoelige band waren vastgelegd, was Imagine klaar om uitgebracht te kunnen worden.

John Lennon - Imagine a

Kant 1:
Imagine – 3:01
Crippled Inside – 3:47
Jealous Guy – 4:14
It's So Hard – 2:25
I Don't Want to Be a Soldier – 6:05

John Lennon - Imagine b

Kant 2:
Gimme Some Truth – 3:16
Oh My Love (Lennon-Yoko Ono) – 2:50
How Do You Sleep? – 5:36
How? – 3:43
Oh Yoko! – 4:20

Op 9 september verscheen de elpee Imagine voor het eerst in de Amerikaanse platenwinkels, gevolgd door Groot Brittannië op 8 oktober. Imagine was de allereerste elpee op Apple Records die in een op dat moment nog revolutionaire quadrofonische versie werd uitgebracht. Imagine was commercieel gezien Lennon's meest succesvolle plaat. De gelijknamige single schoot al snel naar de hoogste plaats in de Amerikaanse hitlijsten en was ook Lennon's enige nummer 1 hit in Australië.

De Russische persing van Imagine
De Russische persing van Imagine

Lennon vs McCartney

Na de breuk van The Beatles in 1970 konden John Lennon en Paul McCartney elkaar wel schieten. Vooral toen McCartney de langdurige rechtzaak tegen Lennon had gewonnen, moest Lennon zijn woede kwijt en ventileerde dit in een aantal van de liedjes op Imagine. Zo horen we de eerste steek onder water in het liedje 'Crippled Inside', waarin we Lennon "You can live a lie until you die" horen zingen. Ook de tekst van 'Gimme Some Truth' was duidelijk gericht op zijn voormalige bandgenoot, maar Lennon was op zijn scherpst in het aanvallende 'How Do You Sleep?'. Toen Paul McCartney zijn album Ram had uitgebracht, dacht Lennon dat er in liedjes als 'Too Many People', 'Dear Boy', 'Three Legs' en 'The Back Seat Of My Car' verborgen boodschappen voor hem verborgen zaten en ook de platenhoes, waarop we op de achterkant twee neukende kevers (beetles) zagen, was naar Lennon's mening een verwijzing naar hun rol in The Beatles. Lennon reageerde daarop met de onderstaande tekst, die boekdelen sprak over de verstandhouding tussen de twee ex-Beatles.

So Sgt. Pepper took you by surprise.
You better through that mother's eyes.
Those freaks was right when they said you was dead.
The one mistake you made was in your head.

How do you sleep?
Ah how do you sleep at night?

You live with straights who tell you you was king.
Jump when your mamma tell you any thing.
The only thing you did was yesterday.
And since your gone you're just another day.

How do you sleep?
Ah how do you sleep at night?

A pretty face may last a year or two.
But pretty soon they'll see what you can do.
The sound you make is muzak to my ears.
You must have learnt something all those years.

How do you Sleep?
Ah how do you sleep at night?

John Lennon met varken
John Lennon met varken

Lennon zou in 1980 in een interview zeggen dat 'How Do You Sleep' meer over hemzelf ging dan over McCartney: "Ik gebruikte mijn wrok tegen Paul, om een liedje te schrijven. Ik gebruikte mijn wrok en de terugtreding van Paul McCartney en The Beatles, en de relatie met Paul, om 'How Do You Sleep' te schrijven. Het is niet zo dat ik elke dag met deze gedachten rondloop of zo."

Bij de eerste persingen van de elpee zat ook een aanzichtkaart bijgesloten waarop we Lennon zien staan met een varken. Ook deze foto was weer een duidelijke verwijzing naar het album Ram van McCartney. Lennon en McCartney zouden later de strijdbijl begraven maar de relatie tussen de twee mannen uit Liverpool zou nooit meer als vanouds worden. De twee voormalige Beatles zouden elkaar in mei 1976 voor het laatst ontmoeten.

John Lennon - Imagine 40th anniv edition

Van het album Imagine van John Lennon verschenen diverse uitvoeringen. Naast de reguliere versies van het oorspronkelijke album uit 1971 verscheen na de dood van Lennon in 1980 een box met zeven albums, waarbij we ook het album Imagine aantreffen. In 2000 verscheen een compleet geremasterde editie van het legendarische album, die in 2003 ook op 180 grams vinyl zou worden uitgebracht. Ook verscheen er op Record Store Day in 2011 een 40th anniversary editie van Imagine, met als extra een maxisingle op wit vinyl met opnames van de Imagine-sessies.

Microsoft verwijdert YouTube-app

Microsoft heeft zijn YouTube-app voor Windows-telefoons verwijderd. De nieuwste update voor de app vervangt het programma met een snelkoppeling naar de mobiele website van YouTube. De oude versie van het programma voor Windows Phone 8 werkte al bijna twee maanden niet meer.

Google wil geen YouTube-app ontwikkelen voor Windows-telefoons omdat te weinig mensen zo'n telefoon zouden hebben. Microsoft maakte daarop een eigen YouTube-programma, maar toonde daarin geen reclames aan de gebruikers. Google, dat juist geld verdient aan YouTube met die advertenties, blokkeerde vervolgens de Microsoft-app.

Google en Microsoft liggen al langer met elkaar in de clinch vanwege de app en het Google-besturingssysteem Android voor mobiele apparaten. Microsoft heeft afgelopen voorjaar bij de Europese Unie een klacht ingediend omdat Google misbruik zou maken van zijn monopoliepositie door eigen apps op Android voorrang te geven.

Voor de iPhone en Android-telefoons is wel een speciale YouTube-app beschikbaar. Google biedt de app gratis aan, maar er worden wel advertenties getoond. Naast Google verdienen ook de makers van de internetfilmpjes geld met het tonen van reclames.

Juf (34) schaart scholiere van 14

Een 34-jarige lerares Engels uit Frankrijk is tot anderhalf jaar voorwaardelijk veroordeeld. De vrouw uit Rijsel heeft namelijk een seksrelatie gehad met een 14-jarige leerlinge.

De geile juf viel twee jaar geleden als een blok voor haar pupil. In september 2011 kwam het tot een eerste intieme ontmoeting. Sindsdien schaarden de twee dames erop los.

Vorig jaar december gooide de moeder van het tienermeisje roet in het eten. Ze ontdekte liefdesbrieven en e-mails en sms'jes van erotische aard bij haar dochter. Pure lesbische porno dus.

De lerares, Cécile A, is gisteren veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijk. Ook moet zij het meisje 700 euro betalen en staat ze vanaf heden ingeschreven in het pedofielenregister. Desondanks mag ze haar beroep als juf blijven uitoefenen, zij het op een andere school.

Rellen bij lerarendemonstratie Brazilië

Bij een protestmars in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro van leerkrachten tegen onderwijshervormingen zijn maandag rellen uitgebroken. Op de betoging waren ongeveer twintigduizend mensen afgekomen.

De protestmars begon vreedzaam, maar toen de betogers aankwamen bij het gemeentehuis van de stad braken er rellen uit. Een kleine groep betogers gooide met vuurwerk, traangas en andere voorwerpen en stak een berg vuilnis bij het gemeentehuis in brand. De politie greep in en zette traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. Betogers richtten tevens vernielingen aan bij banken in de buurt van het stadhuis en ook een stadsbus ging in vlammen op.

Op de mars waren niet alleen leerkrachten afgekomen, maar ook scholieren, burgerrechtengroepen en anarchisten.

Leerkrachten hebben het werk neergelegd en eisen meer salaris. De stakingen duren inmiddels al bijna twee maanden. "Het land heeft wel geld om de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal naar het land te halen, maar waar is het geld voor onderwijs, gezondheidszorg en de rest?", aldus Simone Matias, een lerares Engels die op de protestmars was afgekomen.

Ibn Ghaldoun failliet verklaard

De Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is failliet verklaard. De rechtbank in Rotterdam heeft het faillissement dinsdag uitgesproken.

De islamitische school voor voortgezet onderwijs kwam deze zomer in het nieuws omdat er 27 examens waren gestolen. Daarnaast bleek uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is. Ook waren er bestuurlijke en financiële gebreken.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) kondigde vorige maand naar aanleiding van de bevindingen van de inspectie aan de financiering per 1 november stop te zetten. Daarop vroeg de school faillissement aan.

De ruim zeshonderd leerlingen van de school kunnen voorlopig terecht bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon. Ze krijgen onderwijs op de huidige locatie als tijdelijke nevenvestiging van de scholengemeenschap. Wel komt er een heel nieuw docententeam.

Schuld huishoudens licht gedaald

Nederlandse huishoudens en niet-financiële instellingen hadden halverwege dit jaar een totale schuld van meer dan dertienhonderd miljard euro. Dat is 223,7 procent van het bruto binnenlands product, iets minder dan de 224 procent van drie maanden eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Iets meer dan de helft van de schuld bestaat uit hypotheken van huishoudens. In totaal stond 670 miljard euro aan hypotheken open, een daling van twee miljard. De hypotheekschuld van huishoudens daalt al drie kwartalen, maar wel in zeer geringe mate. Van 1995 tot medio 2012 nam de hypotheekschuld nog fors toe.

De schuld van huishoudens bedroeg eind juni 127,4 procent van het bbp, iets minder dan de 127,8 procent van eind maart. Het is de derde keer op rij dat de schuldquote van huishoudens iets afnam, vooral omdat de hypotheekschuld daalt. De schuld van niet-financiële instellingen bleef ongeveer gelijk op 96,3 procent.

Georgina Verbaan nieuwe columnist nrc.next

Georgina Verbaan gaat columns schrijven voor de nieuwe zaterdageditie van nrc.next. Dat onthulde de krant dinsdag op Twitter. De eerste column van de 33-jarige actrice verschijnt zaterdag.

Het is niet de eerste keer dat Verbaan stukken schrijft over haar leven. Eerder deed ze dit voor het tijdschrift Kinderen. Daarin schreef ze over haar ervaringen als moeder. De actrice heeft zelf nog niet gereageerd op haar nieuwe klus.

Nadal staakt missie tegen hardcourt

Rafael Nadal heeft zijn missie om minder toernooien op hardcourt op de tenniskalender te krijgen gestaakt. De Spanjaard gelooft niet langer dat hij de beleidsbepalers van de ATP op andere gedachten kan brengen. "Ik wil niet langer betrokken worden bij de politiek van het tennis", zei Nadal in Shanghai, waar hij deze week meedoet aan het masterstoernooi.

"Zelfs als je goede ideeën hebt en gelooft dat veranderingen mogelijk zijn, zal er altijd een muur zijn waar je onmogelijk overheen komt", sprak Nadal.

De 27-jarige Spanjaard vindt dat de ATP meer rekening moet houden met de gezondheid van de spelers. Te veel toernooien op hardcourt komen volgens hem de fysieke gesteldheid van tennissers niet ten goede.

"Hardcourt is slecht voor de rug, enkels en knieën", zei Nadal eerder dit jaar. "Voetballers spelen toch ook niet op cement? Er is geen andere sport waarin atleten bewegingen als wij maken op zo'n ondergrond."

Zijn uitstekende prestaties op hardcourt dit seizoen heeft aan zijn mening niets veranderd, benadrukte de blessuregevoelige Nadal. De Spanjaard verloor slechts een van zijn 28 wedstrijden op hardcourt en zegevierde onder meer op de US Open. Nadal heroverde vorige week in Beijing de koppositie van de wereldranglijst.

Uruguayaan Poyet nieuwe coach Sunderland

Gustavo Poyet is de nieuwe trainer van Sunderland. De 45-jarige Uruguayaan heeft voor twee seizoenen getekend, meldt de Engelse club dinsdag. Poyet is de opvolger van de twee weken geleden ontslagen Paolo Di Canio. Sunderland staat na zeven speelronden met een schamel puntje onderaan in de Premier League.

"We hebben veel kandidaten bekeken en denken dat Gus wegens zijn prestaties uit het verleden, zijn ervaring, toewijding en passie de juiste man is om ons vooruit te helpen", zegt voorzitter Ellis Short.

Poyet was eerder hoofdcoach van Swindon Town en Brighton & Hove Albion en assistent bij Leeds United en Tottenham Hotspur. Bij laatstgenoemde club was hij ook als speler actief. Poyet speelde verder ook bij onder meer Chelsea, Real Zaragoza en River Plate.

Bij Sunderland krijgt Poyet voormalig AZ-spits Jozy Altidore onder zijn hoede. De 26-voudig international debuteert volgende week zaterdag met een uitwedstrijd bij Swansea City.

Maldonado wil niet in middenveld blijven hangen

Pastor Maldonado wil niet nog een seizoen anoniem meerijden in de Formule 1. De Venezolaan won afgelopen jaar met de Williams de Grand Prix van Spanje, maar heeft dit jaar slechts één schamel puntje verzameld. Dit kan zo niet langer, meldt hij aan Autosport.

"Ik heb een goede auto nodig om te kunnen genieten, dit jaar geniet ik niet. Ik ga door een slechte fase en ik heb moeite om gemotiveerd te blijven. Ik wil meer dan alleen maar wat anoniem rond te rijden. Het is voor mij niet genoeg om alleen maar aanwezig te zijn in de Formule 1, dan blijf ik liever thuis. Ik hecht geen waarde aan de status van Formule 1-coureur, ik ben hier om te winnen en doe er alles aan om dat voor elkaar te krijgen."

Maldonado twijfelt niet aan zijn eigen capaciteiten. "Ik smacht naar een betere auto voor komend jaar, ik heb het nodig. Ik heb laten zien dat ik met een goede auto mee kan strijden om zeges en kampioenschappen. Het is teleurstellend dat ik nu moet knokken om Q2 überhaupt te halen. Ik kom hier niet om te strijden met Valtterri Bottas, ondanks dat hij een goede coureur is. Ik wil knokken met de grote jongens. In Barcelona 2012 kon ik voor de winst gaan en kon ik deze kans meteen verzilveren, dat laat zien dat ik voor volle 100 procent voor de zeges ga."

De Venezolaan weet nog niet wat hij in 2014 zal gaan doen. Hij werd gesteund door de inmiddels overleden president Hugo Chavez en had in de Formule 1 het staatsbedrijf PDVSA achter zich staan. Of deze financiële support zich voortzet is nog niet bekend.

Poetin eist excuses om behandeling diplomaat

De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van een Russische diplomaat door de politie in Nederland. Poetin zei dat dinsdag op Bali, waar hij een Aziatische top bijwoont, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

"Dit is een ernstige schending van de Weense conventie. We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders", aldus Poetin.

De Russische diplomaat Dmitri Borodin heeft gezegd dat hij zondag is "aangevallen" in zijn huis in Den Haag door "mensen in politieuniform". Dat zou zijn gebeurd na een klacht van buren over zijn gedrag tegenover zijn kinderen.

Poetin eist excuses om behandeling diplomaat
Poetin eist excuses om behandeling diplomaat (Foto: ANP)

Deus Ex met Director's Cut-trailer

Eidos Montreal heeft een nieuwe trailer uitgebracht van de opkomende re-release van Deus Ex: Human Revolution. De trailer toont de nieuwe functies van de Director's Cut-versie. Hieronder is de trailer te bekijken. 

De vernieuwde versie bevat betere boss battles, verbeterde AI, opgepoetste graphics, alle DLC, en meer dan 8 uur commentaar van de ontwikkelaar. De game wordt 25 oktober verrwacht voor PlayStation 3, Nintendo Wii U, Xbox 360, pc en Mac.

Mercedes ontkent vertrek Brawn

Het Formule 1-team Mercedes heeft ontkend dat Ross Brawn na dit seizoen opstapt als teambaas, zoals gesuggereerd was door Bild. Volgens Niki Lauda wil de Duits/Britse renstal hem graag behouden.

Brawn is al sinds 2008 verbonden aan het team uit Brackley. Eerst als teambaas bij Honda F1, maar nadat het Japanse merk zich voor 2009 terugtrok kocht hij samen met Nick Fry de renstal. Mercedes nam het team eind 2009 over, waarna Brawn teambaas werd.

Dat Brawn vertrekt zou komen door de komst van McLaren-directeur Paddy Lowe. Bild-correspondenten Ralf Bach en Bianca Garloff stellen dat de Brit niet achter de nieuwe structuur staat bij Mercedes waarin ook Lauda en Toto Wolff hoge posities bekleden. De knoop om te vertrekken zou afgelopen weekend in Zuid-Korea door zijn gehakt. Hij zou in beeld zijn om terug te keren bij Honda dat vanaf 2015 motoren aan McLaren zal gaan leveren.

Mercedes zegt van niets te weten, zo meldt Lauda aan SID News. "Ik weet niet waar het verhaal vandaan komt. Er is niets veranderd." Wel zegt de Oostenrijker nog met Brawn in gesprek te zijn. Volgens hem wordt er dit seizoen geen besluit genomen over de positie van Brawn. Hij wil de Brit graag behouden, maar kan hem niet tegenhouden mocht Brawn toch willen vertrekken.

[WGP Darts] Klaasen hard onderuit

De eerste dag van de World Grand Prix 2013 zit er op. In Dublin beleefde de Nederlandse darter Jelle Klaasen een uitermate teleurstellend toernooi. Tegenstander in de eerste ronde Gary Anderson gooide een gemiddelde van ruim 104 en schoof daarmee kinderlijk eenvoudig de Alphenaar opzij: 2-0.

Nagenoeg alle favorieten wisten te winnen. Tienvoudig winnaar Phil Taylor won in een spannende wedstrijd met 2-1 van Jamie Caven. James Wade won met 2-1 van Steve Beaton. Verder wisten Simon Whitlock, Paul Nicholson, Wes Newton en Ronnie Baxter hun eerste ronde partij te winnen.

Voor een Ierse overwinning moest het aanwezige publiek geduld hebben, want pas in de laatste partij van de avond kwam Connie Finnan aan de oche. Met behulp van het zeer enthousiaste publiek zette hij The Bull Terry Jenkins onder druk. Druk die voor Jenkins uiteindelijk te groot bleek: 2-0.

Vanavond gaat het befaamde 'double-in double-out' toernooi verder. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen laten dan ook hun pijlen spreken.

[Upd] Einde seizoen voor T. Janssen

Vitesse verwacht het ongeveer zes weken zonder Theo Janssen te moeten doen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De 32-jarige middenvelder viel zondag tegen Feyenoord uit bij een ongelukkige landing na een luchtduel en onderging vervolgens maandagavond een kijkoperatie aan zijn rechterknie. Janssen miste dit seizoen nog geen wedstrijd voor Vitesse.

Janssen liet zondag direct na de wedstrijd weten niet bang te zijn voor een gescheurde kruisband, maar te denken aan een beschadigde meniscus. Een woordvoerder van Vitesse wilde het nieuws bevestigen noch ontkennen en zei dat Vitesse later op de dag met een persbericht komt.

Update 10.28 uur

Voor Theo Janssen is het seizoen voorbij. De middenvelder heeft zijn voorste kruisband in zijn rechterknie afgescheurd. Herstel zal zes tot negen maanden duren, waardoor Janssen zich op het seizoen 2014/2015 zal gaan richten.

'Microsoft deelt misschien je gegevens'

Eerder deze week kwam naar buiten dat Microsoft mogelijk de opgenomen beelden van de nieuwe Xbox One Kinect-camera gaat delen met derden. Microsoft probeert nu met man en macht deze bekendmaking te ontkrachten.

Yusuf Mehdi, verantwoordelijk voor de corporate VP-marketing en strategie van Microsoft, onthulde gisteren wel heel opmerkelijk en belangrijk nieuws betreffende de lancering van Xbox One en het plan met betrekking tot persoonlijke reclame.

Naar verluidt zal Microsoft de door Kinect verzamelde gegevens van gebruikers die zijn overgehaald om hun gegevens te delen door kunnen verkopen aan de hoogste bieders.

Microsoftmedewerker Larry Hryb, beter bekend als Major Nelson, spreekt dit vandaag tegen en heeft gezegd dat het bedrijf de door Kinect verzamelde gebruikersgegevens niet zal verstrekken aan derden. Microsoft is momenteel druk bezig met het zoeken naar een correctie op het rapport waarin iets anders wordt gesuggereerd.

"We verzamelen geen informatie om te delen of te verkopen. Je bent volledig in controle over je persoonlijke gegevens. Je privacy is belangrijk voor ons.", aldus Hryb.

Hryb verwees daarbij op het AllThingsD-rapport dat Microsoft beschrijft als het Advertising Age-rapport. Dit rapport zou namelijk de presentatie van Yusuf Mehdi verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Kinect Xbox One

Eigen RLS voor Amy's Baking Company

Goed nieuws voor wie zo genoten heeft van Gordon Ramsey versus Amy's Baking Company. De eigenaren van het Amerikaanse restaurant krijgen een eigen reallifesoap.

Eerder dit jaar werd de beruchte aflevering van Gordon Ramsay's Kitchen Nightmares met Amy's Baking Company uitgezonden. De eigenaren vonden dat hun eten uitmuntend was en ze scholden klanten uit die dachten dat het niet zo was. Verder kreeg het personeel geen fooi want ze moesten blij zijn dat ze er mochten werken,

Halverwege de week vertrok Ramsey met de tv-ploeg omdat de eigenaren niet wilden luisteren. Na de uitzending kregen ze commentaar van kijkers die ook weer werden uitgescholden. Later beweerden ze dat hun Facebook-account was gehackt. Maar nu krijgen ze dus een eigen soap. Ze zoeken ook nog personeel. Die moeten trouwens een contract tekenen waarin onder meer staat dat ze geen fooi krijgen en een boete als ze ze niet op zondag kunnen werken.

Horner hoopt met twitteroffensief op nieuwe ploeg

Vuelta-winnaar Chris Horner heeft nog geen zekerheid dat hij volgend seizoen ergens onderdak heeft. Dat zit de 41-jarige Amerikaan dwars. Met een twitteroffensief zette hij de voorbije uren zijn jarenlange opofferingen, zijn professionalisme en zijn beroepsernst online, in de hoop alsnog opgepikt te worden door een nieuwe ploeg.

"Als 15-jarige werd ik om half 5 wakker om voor schooltijd nog te trainen. Dromend van winst in een grote ronde." Deze tweet was het begin van een lange reeks, de ene ontboezeming na de andere: "Maanden door het land liften om naar wedstrijden te kunnen, zonder geld op zak. 'I did that'." "Met de fiets naar het werk om na de werkuren in het donker nog te kunnen trainen, ik deed het."

Het ging maar door. Van slapen op bankjes in het park tot het laten liggen van het grote geld in de Verenigde Staten om toch maar in Europa te kunnen gaan koersen. "Ik verkocht alles wat ik had om een grote ronde te kunnen betwisten."

De huidige ploeg van Horner, RadioShack-Leopard Trek, verdwijnt na dit seizoen. Een groot aantal renners, onder wie Fabian Cancellara en Stijn Devolder, verhuist mee naar de opvolger van Trek. De Amerikaan, die 23 oktober 42 jaar wordt, heeft echter nog geen aanbod gekregen. De renner uit Oregon, na de winst in de Vuelta fors werd bekritiseerd en verdacht van dopinggebruik, komt dit seizoen niet meer in actie nadat hij op het WK in Firenze enkele ribben brak in een valpartij.

Bruine jongen nekt inbreker

Een inbreker uit de Amerikaanse stad Oklahoma City is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Charles Marqull Williams had na het schijten in het bewuste huis niet doorgetrokken.

De 20-jarige man brak onlangs in bij een huis in de grote stad. Hij nam enkele voorwerpen mee, maar moest ineens hoognodig een neger op de boot zetten. Hij besloot maar even gebruik te maken van de wc aldaar.

Hij was blijkbaar na het kleien van de bruine jongen zo trots op het resultaat, dat hij vergat door te trekken. De politie trof tijdens het onderzoek niet alleen een fax uit Darmstadt aan, maar ook gebruikt toiletpapier.

Omdat het zaakje volgens Bromsnor nogal stonk, besloot men dna-sporen te verzamelen. Deze konden uiteindelijk worden gelinkt aan Williams. Hij is woensdag opgepakt op verdenking van inbraak.

FOK!filmblik: Marathon Man (1976)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik weer een bijzondere film uit 1976 tegen. The Marathon Man was een ijzingwekkende film van John Schlesinger, die zeker bij de betere thrillers uit de zeventiger jaren mag worden gezien.

Marathon Man

Dustin Hoffman is Thomas "Babe" Levy, een student die in het laatste jaar van zijn opleiding zit. Babe woont in de stad New York, waar de laatste tijd een aantal raadselachtige moorden hebben plaatsgevonden. Ook een aantal leden van de geheime overheidsorganisatie The Division ontkomen niet aan de moordenaar. Als Babe er getuige van is dat zijn broer wordt vermoord ontdekt hij dat deze ook lid was van de organisatie, wiens taak het jagen op ontsnapte nazis was.

Marathon Man 1

Christian Szell: Is it safe?
Babe: Is what safe?

Is It Safe?
Is It Safe?

The Marathon Man was gebaseerd op het geijknamige boek van William Goldman, die ook het scenario voor de film zou schrijven. Goldman was alleen niet te spreken over het feit dat Schlesinger had besloten om het door Hoffman voorgestelde einde van de film te gebruiken, in plaats van het oorspronkelijke einde uit zijn verhaal. Na het verschijnen van de film verschenen er dan ook geruchten dat Dustin Hoffman en Laurence Olivier het absoluut niet met elkaar konden vinden tijdens het maken van deze film. Het personage Christian Szell (Laurence Olivier) was gebaseerd op de beruchte nazi-arts Josef Mengele. Na een aantal proefvoorstellingen van The Marathon Man besloot Schlesinger om de martelscène wat in te korten, omdat deze te misselijkmakend was. Laurence Olivier zou voor zijn rol in deze film een Oscar winnen.

Robben: "Ik ben volledig fit"

Arjen Robben is iemand diein het verleden veelvuldig is afgehaakt bij Oranje vanwege blessures. De reserve-aanvoerder van het Nederlands elftal begon afgelopen zaterdag op de bank bij Bayern München vanwege een kuitblessure. In de slotfase kwam hij alsnog in actie.

"Uit voorzorg startte ik niet in de basis, maar ik ben volledig fit voor Hongarije”, aldus de 29-jarige Bedummer. Gisteravond verscheen hij als enige basisspeler op het veld van Quick Boys, samen met drie doelmannen. De rest van de spelers werkte een training af in de gym. 

'Eerdere belasting op pensioen'

De Nederlandse overheid zou 36 miljard euro extra belasting kunnen ophalen, door pensioenopbouw nu al te belasten in plaats van op het moment van uitkeren. Met deze inkomsten kan de economie een zet krijgen. Daarvoor gaat werkgeversorganisatie AWVN dinsdag pleiten op het eigen jaarcongres, schrijft Het Financieele Dagblad.

"Nu sparen Nederlanders belastingvrij voor hun pensioen en gaan zij pas taks betalen over hun pensioenuitkeringen", legt AWVN-directeur Harry van de Kraats uit. "Maar als je die omkeerregel versobert en mensen bij pensioensparen belast, speel je zo dertig miljard euro vrij." Nederlandse pensioenfondsen hebben ongeveer duizend miljard euro in kas.

Van de Kraats wil daarnaast dat werknemers een gedeelte van hun opgepotte vakantiedagen opgeven. Die zijn bij elkaar zestien miljard euro waard, en drukken flink op de balans van ondernemingen. "Het geld dat die vrije dagen uitdrukken wordt zo volstrekt onproductief ingezet en kan beter in de economie worden gestoken."

De AWVN zou met de vakantiedagen zes miljard euro willen ophalen. Van de Kraats denkt werknemers te kunnen verleiden tot het opgeven van vakantiedagen door het goed uit te leggen. "Werknemers gebruiken die dagen immers niet. Als we er dan bij vertellen dat dit geld in de Nederlandse economie wordt gestoken en dat we daar met zijn alleen beter van worden, dan heb je een goed verhaal."

De AWVN zou het vrijgekomen geld willen besteden aan het beroepsonderwijs en duurzame technologie. Een denktank van politici, wetenschappers en maatschappelijke organisaties zou de bestemming echter moeten bepalen.

Christopher Lee krijgt Britse oeuvreprijs

Christopher Lee krijgt de Fellowship Award van het British Film Institute. Het is de hoogste onderscheiding die de organisatie uitdeelt, voor de uitzonderlijke bijdrage die een acteur of filmmaker aan de cinematografie heeft geleverd. De 91-jarige Lee maakte in 1947 zijn acteerdebuut op de Britse televisie.

Lees bekendste rollen zijn die van Bondschurk Francisco Scaramanga in The Man with the Golden Gun, de duistere jedi Count Dooku in de laatste Star Wars-trilogie en tovenaar Saruman in The Lord of the Rings, een rol die hij weer speelt in de drie Hobbit-films.

Daarnaast heeft Lee een lange geschiedenis als acteur in horrorfilms van Hammer Film Productions, zoals The Curse of Frankenstein, Dracula en The Mummy. Ook speelde hij in films over Sherlock Holmes, zoals The Hound of the Baskervilles en de Duitse productie Sherlock Holmes und das Halsband des Todes.

"De BFI Fellowship wordt uitgereikt aan filmmakers die op het toppunt van hun carrière zijn", zegt festivaldirecteur Amanda Nevill. "Het is werkelijk een groots moment om Christopher Lee te mogen eren voor zijn enorme bijdrage aan film tijdens een festival dat staat voor kwaliteit."

Burgemeester van Londen Boris Johnson noemde de carrière van Lee iconisch. De Britse hoofdstad heeft een van de grootste filmindustrieën ter wereld. Het London Film Festival wordt dit jaar voor de 57e keer georganiseerd, en vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 20 oktober. Lee ontvangt zijn onderscheiding op 19 oktober.


Christopher Lee krijgt Britse oeuvreprijs (Foto: Novum)

Ratelband mag kinderen niet meer zien

Emile Ratelband zegt dat hij van zijn vrouw Moon de kinderen niet meer zien. "Welke moeder doet haar kinderen zoiets aan?", zegt de positiviteitsgoeroe dinsdag in de Telegraaf. Ratelband en Moon zijn al maanden verwikkeld in een vechtscheiding en hebben samen twee kinderen.

Hoewel het er twee maanden geleden op leek dat ze weer door een deur konden, is daar nu geen sprake meer van. "Moon klaagde mij eerder aan omdat ik de kinderen zou mishandelen. Die aanklacht heeft ze moeten intrekken omdat iedereen zag dat het nergens op was gebaseerd." De rechter besloot toen dat Ratelband zijn kinderen eens in de twee weken mag zien, maar Moon houdt zich daar volgens Emile niet aan.

"Mijn dochter Royce werd onlangs 6 en natuurlijk wilde ze dat papa daar bij was. Ik heb haar niet eens kunnen feliciteren." De 64-jarige Ratelband hoopt dat hij door zijn ervaring andere vaders kan helpen die in dezelfde situatie zitten. "De reden dat ik te koop loop met mijn ellende, is omdat ik denk dat ik er anderen door kan helpen."

Moon zegt dat veel van de dingen die haar ex zegt niet kloppen. "Veel gebeurtenissen die Emile beschrijft, zijn feitelijk anders." Moon, die in 2007 met Ratelband trouwde, heeft geen zin om verder op de kwestie te reageren. "Ik wil niet over de kinderen praten in het openbaar. Wel wil ik kwijt dat ik een doodgewone, fatsoenlijke moeder ben en dat er een omgangsregeling is."

'30 procent autobelasting terug naar automobilist'

Ongeveer dertig procent van de belastingen die de Nederlandse overheid binnenkrijgt van automobilisten, vloeit ook weer terug naar het wegverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de ANWB, waarover De Telegraaf dinsdag schrijft.

De Nederlandse overheid haalt volgens Ecorys dit jaar twintig miljard euro op aan inkomsten via accijns, de bpm en de motorrijtuigenbelasting. De overheid geeft tegelijkertijd volgens de onderzoekers acht miljard uit aan het wegverkeer.

Het onderzoek is voor de ANWB en collegabrancheorganisaties Bovag en RAI aanleiding om een brandbrief te schrijven aan de Tweede Kamer, schrijft de krant, vanwege het alsmaar 'uitknijpen van de automobilist'. Het komende jaar nemen de wegverkeerlasten met 1,3 miljard euro toe, als alle plannen van het kabinet doorgaan.

"Deze nieuwe maatregelen zetten het broze consumentenvertrouwen onder druk en zijn slecht voor de werkgelegenheid", schrijven de ondertekenaars aan de Tweede Kamer. "De economische schade van accijnsverhoging is al bij herhaling onder uw aandacht gebracht en onze zorgen daarover zijn onverminderd groot."

Vrouw pleegt zelfmoord via Skype

Een vrouw uit Sri Lanka heeft op bizarre wijze zelfmoord gepleegd. Ze deed dit via Skype, terwijl haar man vanuit Qatar kon toekijken. De beste man was namelijk dronken, en dat kon zijn echtgenote niet langer aanzien.

De echtgenoot is momenteel aan het werk in Qatar. Tijdens het skypegesprek kreeg het stel echter ruzie over zijn drinkgedrag. Hierop draaide de vrouw de camera, opdat haar man kon zien dat er een strop in de kamer hing.

De man moest hierop met lede ogen aanzien hoe zijn echtgenote haar hoofd door de strop strak en even later aan het touw bungelde. Tijdens de daad probeerde de man nog familie en vrienden in de buurt van de vrouw te bellen, maar tevergeefs.

Volgens de politie had de Sri Lankenese al vaker gedreigd zelfmoord te plegen. De vrouw laat een kind achter.

'Inval in flat Russische diplomaat in Den Haag'

Een Russische diplomaat is afgelopen weekend in zijn flat in Den Haag gearresteerd. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

Dmitr Borodin zei tegen het persbureau dat politie in uniform in de nacht van zaterdag op zondag zijn flat binnenviel. Dat zou zijn gebeurd omdat de buren geklaagd zouden hebben over zijn houding richting kinderen in de flat.

De diplomaat is naar eigen zeggen geboeid en met een stok op zijn hoofd geslagen. Borodin zou de agenten hebben gewezen op zijn politieke onschendbaarheid, maar hij werd toch meegenomen naar het bureau. Een diplomaat van de Russische ambassade haalde hem daar vervolgens op.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Rusland laat aan het persbureau weten dat er 'een stevige protestbrief' naar Nederland wordt gestuurd over de kwestie.

Jackass-ster Bam Margera getrouwd

Bam Margera is zaterdag voor de tweede keer getrouwd. De Jackass-ster en muzikant stapte in de IJslandse hoofdstad Reykjavik in het huwelijksbootje met Nicole Boyd. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Margera was in Reykjavik op het Random Hero Festival voor een optreden met zijn band. Bam gaf Nicole zijn jawoord op het podium, gekleed in een rafelige outfit met capuchon en zonnebril. Zijn bruid had voor de gelegenheid een doorschijnende witte kanten jurk aangetrokken. Direct na de eerste kus begon Bam met zijn rockshow.

De 34-jarige Margera was eerder van 2007 tot 2012 getrouwd met zijn jeugdvriendin Melissa Rothstein. Bam, die werd geboren als Brandon Cole Margera, werd bekend door de MTV-serie Jackass.

Rutte gelooft nog in akkoord

Premier Mark Rutte (VVD) gelooft nog dat het mogelijk is om een begrotingsakkoord te sluiten met de vier oppositiepartijen. Dat zei de premier maandagnacht na afloop van het overleg met D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP.

"Ik denk dat we er gezamenlijk uit kunnen komen met deze vier oppositiepartijen", zei Rutte. "En het zal nog moeten blijken of het ook lukt, maar ik denk dat het kan." Dan gaat het om een deal met behoud van de zes miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil bezuinigen. Onder meer GroenLinks en D66 denken daar verschillend over.

De zes miljard is voor het kabinet belangrijk, zei Rutte. "Wij vragen niet aan partijen om het daar allemaal mee eens te zijn, maar wij willen wel met elkaar tot afspraken komen en wij vinden het belangrijk dat we uiteindelijk die zes miljard overeind houden."

Rutte zei verder dat hij probeert om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten. "We proberen het zo snel mogelijk te doen. Maar het is natuurlijk ingewikkeld, het gaat over grote belangen en grote bedragen." Daar moet even grondig over worden gesproken, aldus de premier. De partijen praten dinsdag verder.

FOK!games zoekt versterking

De leukste gamessite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuws willen schrijven voor FOK!games en we zoeken creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi Photoshop-werk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content die verschijnt.

Redacteuren
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Dit nieuws loopt uiteen van de aankondiging van een nieuwe Battlefield of Mario tot een wereldrecordpoging Angry Birds en de eeuwig durende strijd tussen bijvoorbeeld Samsung en Apple op het gebied van mobiele telefoons. Videogames kom je overal tegen en als nieuwsposter zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen.

Naast het schrijven van nieuws help je actief mee met andere artikelen op FOK!games. Spui bijvoorbeeld je mening in een blog of haal herinneringen op in FOK!toen-artikel. Op dit moment zijn we extra geïnteresseerd in crew die beschikt over een goede pc om mee te gamen, en crew die geïnteresseerd is in gadgets. Gamen op een mobiel of tablet wordt namelijk steeds belangrijker. FOK!games wil verder kijken dan Xbox - PlayStation - Nintendo en daar hebben we jou bij nodig!

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper. 

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM de gewenste functie, waarom je die functie wil en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 10 oktober, 23:59u.

Samenvattend
Gewenst profiel
- Minimaal zestien jaar oud
- Goede kennis van de Nederlandse taal
- Minimaal redelijke kennis van de Engelse taal
- Interesse in videogames, gadgets, computers, en de hele wereld er omheen
- Genoeg tijd om minimaal zeven berichten per week te posten

Wat bieden we
- Een plekje in de gezelligste crew van FOK!
- De mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen
- Toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets
- De mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen
- De mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen
- Na een proeftijd waarin je jezelf kunt bewijzen krijg je de mogelijkheid om events te bezoeken en gratis reviewgames te recenseren

'Artsen falen bij stervensbegeleiding'

Artsen en verpleegkundigen schieten tekort bij de palliatieve zorg van patiënten die op sterven liggen. Hun kennis en ervaring op het gebied van deze zorg is onvoldoende, stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag in de Volkskrant.

Als een patiënt in de stervensfase erge pijn heeft of benauwd is, kan een arts palliatieve sedatie gebruiken. Daarbij wordt het bewustzijn verlaagd, waardoor het overlijden rustig kan plaatsvinden.

Uit een rondgang onder artsen blijkt dat vaak te vroeg wordt gestart met de behandeling. Dat mag pas als de patiënt nog maximaal twee weken te leven heeft. Ook wordt sedatie gebruikt als verkapte euthanasie en voelen artsen zich door families onder druk gezet.

De tekortkomingen bij de palliatieve zorg zorgen nu voor 'onnodig lijden en soms traumatische ervaringen voor nabestaanden', zegt directeur netwerken van het IKNL Marlies Jansen-Landheer in de krant. "Er is nog steeds geen strak protocol. Het is tijd voor professionalisering", aldus de directeur. Het IKNL, dat artsen en verpleegkundigen adviseert over palliatieve zorg, brengt binnenkort een rapport uit met analyses van onderzoeken over het onderwerp.

Nederlandse artsen maken volgens de krant steeds vaker gebruik van palliatieve sedatie. Jaarlijks gebeurt het zo'n zeventienduizend keer.

'Drone leidt amper tot aanhoudingen'

De inzet van drones door de politie leidt nauwelijks tot arrestaties. Sinds 2009 werden de onbemande vliegtuigjes op meer dan 130 dagen ingezet, maar in hooguit vier zaken werd daadwerkelijk een verdachte opgepakt. Dat meldt het AD dinsdag op basis van politiegegevens die de krant heeft opgevraagd.

De arrestaties na inzet van drones betreffen allemaal wiettelers. Uit de gegevens zou verder op te maken zijn dat de drones als opsporingsmiddel uit de gratie zijn geraakt bij zowel politie als justitie.

Uit gespreksnotities van het Openbaar Ministerie zou blijken dat justitie terughoudender is geworden met de inzet van drones vanwege 'het achterblijven van concrete resultaten'. Inmiddels wordt per geval met de Luchtvaartpolitie overlegd om te beoordelen of inzet 'proportioneel' is.

De politie wil in de krant de resultaten van de vluchten nog niet kwalificeren. Volgend jaar moet in 'een bredere visie' duidelijk worden hoe effectief de inzet van drones is en wat de inzet in de toekomst wordt.

De inzet van drones is omstreden, vooral vanwege privacy-aspecten.

Eerste Kamer dreigt pensioenplan te blokkeren

Het kabinet lijkt een nederlaag tegemoet te gaan in de Eerste Kamer, die zich dinsdag buigt over de pensioenplannen. Als er niets gebeurt, stemt een meerderheid van de senaat tegen.

Het kabinet wil de belastingvrije pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. Dat betekent dat mensen langzamer pensioen opbouwen, maar doordat ze later met pensioen gaan, is het resultaat uiteindelijk hetzelfde. Het kabinet gaat er verder van uit dat de pensioenfondsen de premies verlagen. Garanties daarvoor zijn er niet: pensioenfondsen bepalen zelf de premie.

In de Tweede Kamer stemde de voltallige oppositie in juni tegen het plan, vooral vanwege het ontbreken van garanties dat de premie omlaag gaat. Dat stelde het kabinet voor een probleem, want in de Eerste Kamer hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid. Het kabinet komt in de senaat acht zetels tekort en heeft dus steun nodig van partijen als CDA (elf zetels), D66 (vijf zetels), ChristenUnie (twee zetels) en SGP (één zetel). PVV en SP zijn sowieso tegen.

Met de sociale partners is het kabinet een bijspaarregeling overeengekomen, waarmee de pensioenopbouw omhoog zou kunnen naar 1,85 procent. Hier is de oppositie niet gecharmeerd van, omdat de regeling veel te ingewikkeld zou zijn. Ook de Raad van State maakte er gehakt van.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) hebben de laatste tijd geprobeerd de oppositie tegemoet te komen, maar hun concessies werden door CDA en D66 verworpen als te klein, te vaag en te vrijblijvend. Als de Eerste Kamer de plannen inderdaad verwerpt, is dat een forse tegenvaller voor het kabinet, alleen al vanwege de geraamde opbrengst. De maatregelen moeten een bezuiniging van drie miljard euro opleveren.

Het debat in de Eerste Kamer begint om 11.00 uur. Voor aanvang voeren de vakbond Abvakabo FNV, de jongerenbond FNV Jong en de vakcentrale FNV actie op het Binnenhof. Volgens de bonden zullen de plannen ertoe leiden dat het pensioen van de jongeren van nu wordt uitgekleed.

Een uitweg voor het kabinet is dat het debat dinsdag tussentijds wordt afgebroken. Daarmee zou het kabinet tijd kopen om het eens te worden met de oppositie.

Nog geen begrotingsakkoord

De coalitie en oppositiepartijen zijn het nog niet eens kunnen worden over de steun aan de begroting voor volgend jaar. Dat bleek maandagnacht na urenlang overleg op het ministerie van Financiën. De onderhandelingen worden dinsdag voortgezet.

De hoofdrolspelers hielden zich na afloop van het overleg op de vlakte over de geboekte vooruitgang. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft het gesprek 'wat meer duidelijkheid over de kaders' opgeleverd. Voor het overleg sprak Pechtold nog van een 'cruciaal overleg' en riep hij het kabinet op om te kiezen. "Er zijn een aantal duidelijke bewegingen. Dat zal morgen verder moeten worden uitgewerkt", zei hij daar na afloop over.

Volgens Pechtold is er ook nog steeds een deal mogelijk. Anders wordt er niet verder gepraat, zei hij.

Bram van Ojik (GroenLinks) wilde eveneens weinig kwijt. Op een aantal punten heeft hij meer duidelijkheid gekregen, zei hij. "Maar dat is nog niet helemaal af dat gesprek, dus dat gaat morgen door." Van Ojik wil ook verder praten. "Want wij zijn op zoek naar die duidelijkheid."

De fractieleiders van D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zaten sinds 22.00 uur aan tafel met de fractieleider van de coalitiepartijen. Ook premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) waren daarbij aanwezig. Even na 02.00 uur waren de partijen klaar met praten.

Halbe Zijlstra (VVD) zei na afloop dat er 'stappen zijn gezet rond de kaders'. "Morgen gaan we vervolgstappen zetten. Dat gaan we doen tot we eruit zijn." Zijlstra zei dat hij nog steeds 'goede hoop heeft' dat het gaat lukken. "Ik merk dat alle partijen er constructief in zitten."

Ook Diederik Samsom (PvdA) was optimistisch. "Ik zie nog steeds perspectief. Er is goed gesproken. Morgen gaan we verder." Inhoudelijk wilde hij geen mededelingen doen. "Er is inhoudelijk veel besproken, er zijn goede stappen gezet." Dat het lang duurt, vindt hij begrijpelijk. "Er zijn veel partijen aan tafel, we geven elkaar ruim de tijd om alle punten op tafel te leggen en om daar nog even over door te praten."

Fan maakt Call of Duty-film

Wat is er beter dan de dag te beginnen met een prachtige korte film, gebaseerd op het succesvolle computerspel Call of Duty. Call of Duty: Finest Hour is geregisseerd door de Canadese cineast Jared Pelletier.

De korte film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en gaat over een groep soldaten, die betrokken raken bij een vuurgevecht op het slagveld. Tijdens de intense strijd lopen de spanningen binnen de groep echter ook hoog op. De uit Ontario afkomstige regisseur Jared Pelletier maakte eerder naam met de korte oorlogsfilm In the Hearts of Men (2011), Halo: Faith (2012) en de tv-serie Omega (2013).


Call of Duty: Finest Hour

FOK! wat een weer... Zon en wolken

Na het oplossen van de nevel en mist, die overigens lang kan blijven hangen, hebben we vandaag nog een prima dag voor de boeg. Op de meeste plaatsen schijnt geregeld de zon, maar uitsmerende stapelwolken kunnen opnieuw roet in het eten gooien.

Gisteren zagen we dat ook al op een aantal plaatsen. Hier in Haarlem was het grotendeels bewolkt, maar in de richting van Zandvoort was het helemaal helder. Op korte afstand kunnen deze verschillen ook vandaag weer voorkomen. Verder neemt de bewolking in de loop van de dag overal toe, maar het blijft nog wel droog. Voor de laatste keer loopt het kwik op tot 17 graden en er staat een een matige zuidwestelijke wind.

Vanaf morgen gaat het roer dan echt om. We krijgen dan te maken met sterk wisselvallig weer en op donderdag kan er zelfs een stormachtige noordwestenwind komen te staan. Verder voegen we er nog een aantal fikse buien aan toe en zodoende krijgen we dan echt een beetje een herfstgevoel. Prima!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Mst1

We gaan de mist in! Dat doen we vandaag met StateOfMind. Hier zien we een Stephen King-achtig monster opdoemen. Het is maar een monument...

 MSt2
Vervolgens liet State zijn hond uit, maar het zicht aan de Maas was nihil.

 Mst3
Heel vaag zijn er wat koeien te zien...

 Mst4
En dit is de sluis van Grave. Bijna niet te zien. Gek, want hier in Haarlem is er op géén enkel moment mist geweest. Alleen maar zon en wolken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Systeemeisen Watch Dogs bekend

Ubisoft heeft de minimumeisen voor de pc-versie van Watch Dogs bekendgemaakt. Er was al eerder een lijst opgedoken, maar deze bleek incorrect te zijn. Je hebt er in ieder geval een 64-bits OS voor nodig, dus mocht je nog van de oude stempel zijn en Watch Dogs willen spelen: upgraden.

Minimale systeemeisen:

  • Besturingssysteem: Windows Vista SP2 64bit, Windows 7 SP1 64bit, Windows 8 64bit
  • Processor: Intel Core 2 Quad Q8400 @ 2.66Ghz of AMD Phenom II X4 940 @ 3.0Ghz
  • RAM: 6 GB
  • Videokaart: 1024 VRAM DirectX 11 met Shader Model 5.0
  • Geluidskaart: DirectX 9 compatible Sound Card

 

Aanbevolen systeemeisen:

  • Processor: Core i7 3770 @ 3.5Ghz of AMD FX-8350 @ 4.0Ghz
  • RAM: 8 GB
  • Videokaart: 2048 VRAM DirectX 11 met Shader Model 5.0 of higher
  • Geluidskaart: Surround Sound 5.1-ondersteuning

 

Ondersteunde videokaarten op release:

  • nVidia GeForce GTX460 of beter, GT500, GT600, GT700
  • AMD Radeon HD5850 of beter, HD6000, HD7000, R7 en R9
  • Intel Iris Pro HD 5200.


Watch Dogs komt uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 en Xbox One in november.

Achievements bekend van BioShock Infinite-DLC

Gamestudio Irrational Games heeft een lijst uitgebracht met de achievements en trophies die verborgen zitten in de pas aangekondigde DLC voor BioShock Infinite Burial at Sea. De volledige lijst is hieronder te lezen. 

LET OP! De lijst kan mogelijk spoilers bevatten over de inhoud van de DLC. Verder lezen is geheel op eigen risico.

Burial at Sea speelt zich af in de onderwaterstad Rapture. Het verhaal draait met name om hoofdpersoon Elizabeth. Het is nog niet bekend wanneer de DLC uitkomt, maar de verwachting is aan het einde van dit jaar.

Down in the Briney
Took a Bathysphere ride in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: 25 Points
• PSN: Bronze

Burial at Sea
Completed Burial at Sea – Episode One.
• XBL: 50 Points
• PSN: Silver

Audio Enthusiast
Collected all Audio Diaries in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: 50 Points
• PSN: Silver

Fully Equipped
Purchased any two upgrades for Old Man Winter or Radar Range in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: Ten Points
• PSN: Bronze

Confirmed Luddite
Destroyed ten Turrets in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: Ten Points
• PSN: Bronze

Cook and Serve
Made five enemies explode with the Radar Range in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: Ten Points
• PSN: Bronze

Chain Reaction
Damaged 15 foes with an exploding enemy, using the Radar Range in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: 50 Points
• PSN: Silver

Break the Ice
Shattered five enemies who had been frozen with Old Man Winter.
• XBL: Ten Points
• PSN: Bronze

Snowball Effect
Froze two enemies with the same Old Man Winter trap.
• XBL: Ten Points
• PSN: Bronze

Going Places
Rode the tram in Burial at Sea – Episode One.
• XBL: 25 Points
• PSN: Bronze

Wind Waker Wii U in zes maanden ontwikkeld

In een 4Gamer-interview vertaald door Siliconera gaf Eiji Aonuma, de producer van de serie, aan dat er hard gewerkt moest worden aan de Wii U-remake, ondanks de relatief korte cyclus van ontwikkeling, namelijk zes maanden.

"Ontwikkeling is nog steeds moeilijk. Je moest het verschil in hardware op het moment overwegen", zei hij. "Daarnaast is er een techniek die bekend staat als tone-shading, die het spel een zeer geanimeerde uiterlijk geeft. Destijds werd de techniek ontwikkeld, maar was niet eerder gebruikt door onze medewerkers, iedereen moest alles met de hand doen."

Er waren andere problemen, bijvoorbeeld doordat de Wii U-versie in breedbeeld-formaat is. Dat betekende dat een aantal voorheen verborgen personages zichtbaar werden op het scherm op momenten dat dat niet moest. Deze moesten er handmatig uitgehaald worden.

Wind Waker

Knoxvilles vieze opa lust Ouwe Hoeren rauw

De hitsige opa Irving Zisman, het door Johnny Knoxville gespeelde personage uit de komedie Bad Grandpa, ziet de zusters Fokkens wel zitten. De 69-jarige tweeling, bekend uit de documentaire Ouwehoeren, was aanwezig bij de perspresentatie van Bad Grandpa. "Die twee meiden kunnen van een tandenstoker een telefoonpaal maken", zei Knoxville, geheel opgemaakt als Zisman, voor de camera van Novum Nieuws.

"Amsterdam is sowieso de stad van de hitsige vrouwen", ging Zisman verder. "Het is het mekka van de mooie meiden." In Bad Grandpa moet Zisman tegen wil en dank zijn kleinzoon babysitten. Vervelend, want dat betekent dat hij niet achter de vrouwen aan kan gaan.

De zusters Fokkens zijn niet geïntimideerd door Zismans vunzige uitspraken. "Hij krijgt het moeilijk met ons tweeën, maar we kunnen hem aan, hoor", zegt Louise Fokkens. "We gooien hem tussen ons in en hij komt niet meer weg, zo is dat", vult zus Martine aan.

Bad Grandpa draait vanaf 24 oktober in de Nederlandse bioscoop.


Knoxvilles vieze opa lust Ouwe Hoeren rauw (Foto: Novum)

1,3 miljoen Nederlanders op herfstvakantie

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op pad tijdens de herfstvakantie. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Meer dan de helft van de Nederlandse vakantiegangers brengt de herfstvakantie door in eigen land en ongeveer zeshonderdduizend trekken naar het buitenland, verwacht het Nederland Bureau voor Toerisme en Congressen.

De trend van laat boeken zet door. Vakantiegangers blijven volgens het bureau letten op de prijs. Bungalows vormen ondertussen bij een vakantie in eigen land een gewild verblijf. Ruim veertig procent van de vakanties wordt daarin doorgebracht. Wandelen, fietsen en uitwaaien op het strand of in het bos zijn de populairste activiteiten. Ook een bezoek aan een museum of attractiepark scoort hoog.

Duitsland en België zijn populaire landen onder vakantiegangers die naar het buitenland gaan, maar ook Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië zijn in trek.

De herfstvakantie vindt, net als voorgaande jaren, gespreid plaats. De regio zuid heeft vanaf vrijdag vakantie. De regio's noord en midden hebben een week later vrij. In de tweede week gaan de meeste Nederlanders op vakantie, ruim 750.000.

Scarlett Johansson weer meest sexy vrouw

Scarlett Johansson is door Esquire uitgeroepen tot meest sexy vrouw ter wereld. Het Amerikaanse blad vond de actrice in 2006 ook al de aantrekkelijkste dame. "Ik ben de enige vrouw die twee keer heeft gewonnen, toch?"

Johansson denkt dat ze op deze leeftijd moet profiteren van haar schoonheid. "Ik ben een 28-jarige vrouw in de filmindustrie. Straks zijn alle rollen die me worden aangeboden moederrollen. En daarna houdt het op", legt de Amerikaanse uit. "Daar moet ik me tegen indekken door zo veel mogelijk te werken."

Johansson treedt in de voetsporen van Mila Kunis, die de titel vorig jaar kreeg toebedeeld. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Rihanna, Angelina Jolie en Halle Berry.

Gaykrant en COC maken droomboek voor Poetin

De Gaykrant en COC Nederland willen een droomboek samenstellen voor president Vladimir Poetin. De organisaties roepen mensen op dromen in te zenden over een Rusland dat anders omgaat met de rechten van homo's en lesbiennes. De initiatiefnemers gaan koning Willem-Alexander vragen het boek aan Poetin aan te bieden.

Mensen met dromen voor Rusland kunnen hun inzendingen sturen naar droomboek@gaykrant.nl. Naast brieven zijn ook foto's, tekeningen en gedichten gericht aan Poetin welkom.

De Gaykrant en COC willen de Russische president laten zien dat zijn land baat zou hebben bij het terugdraaien van omstreden antihomowetgeving. Onlangs werd een nieuwe wet geïntroduceerd die het verspreiden van 'homopropaganda' onder minderjarigen strafbaar stelt.

De koning brengt volgende maand een bezoek aan Rusland. Het COC deed eerder al het verzoek bij Poetin aan te dringen op het intrekken van de omstreden wet. De Nederlandse regering heeft Poetin er al op aangesproken.

Het idee voor het Droomboek voor Poetin is geïnspireerd op het Droomboek Mijn Droom van Ons Land, dat ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander werd gemaakt.

Twintig jaar cel voor corrupte Griekse ex-minister

De rechtbank in Athene heeft maandag de vroegere Griekse minister van defensie Akis Tsochadzopoulos schuldig bevonden aan witwassen en tot twintig jaar cel veroordeeld. Ook zestien van zijn achttien medeverdachten, onder wie de vrouw, de ex-vrouw en de dochter van de Pasok-politicus zijn schuldig verklaard.

De 73-jarige ex-minister zit al bijna anderhalf jaar in voorarrest, evenals zijn vrouw, dochter en naaste medewerkers. De echtgenote en dochter van Tsochadzopoulos kregen elk twaalf jaar cel. Zijn ex-vrouw en neef verdwijnen zes jaar achter de tralies. De rest van de verdachten werden celstraffen van zes tot zestien jaar opgelegd.

Tsochadzopoulos werd in april al tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het doen van valse aangiften voor de inkomstenbelasting. Op zijn huis in Athene werd beslag gelegd en hij kreeg een boete van 520 duizend euro. De zaak kwam voort uit corruptie bij de aankoop van militair materieel.

Tsochadzopoulos heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij noemt het proces tegen hem politiek gemotiveerd.

Kanye West moet uit de buurt van fotograaf blijven

Kanye West moet voortaan negen meter uit de buurt van een paparazzo blijven. De rapper vloog de fotograaf afgelopen zomer aan en mag van de rechter niet meer in zijn buurt komen, schrijft entertainmentsite TMZ. De paparazzo sleepte West voor de rechter omdat hij gewond zou zijn geraakt tijdens het opstootje.

West werd woedend toen de fotograaf een foto van hem wilde maken. De rapper pakte naar verluidt de camera af en gooide deze tegen de grond. De paparazzo klaagde West ook aan voor poging tot diefstal. Als West wordt veroordeeld kan hij maximaal een jaar cel krijgen.

De rapper handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging. West beweert dat zijn 'veiligheid in gevaar was'.

De 36-jarige West heeft het regelmatig aan de stok met de paparazzi. Zo riep hij eerder tegen een fotograaf dat die nooit meer tegen hem mocht praten. Ook schold West een paparazzo de huid vol nadat hij zijn hoofd had gestoten tegen een verkeersbord.

Te jonge scooterrijder voor negende keer betrapt

Een 15-jarige Schiedammer is maandagochtend in zijn woonplaats voor de negende keer in twee jaar tijd betrapt op een scooter. Een achtervolging was nodig om de jongen, die nog te jong is om op een scooter te mogen rijden, dit keer aan de kant te krijgen. De scooter lijkt bovendien te zijn gestolen, meldt de politie.

Een motoragent zag maandagochtend twee scooters op het fietspad rijden. Hij wilde de bestuurders aanspreken, maar een van hen ging er als een speer vandoor. Bij de Parkweg wist hij de scooterrijder tot stoppen te dwingen.

De jongen was de afgelopen twee weken al drie keer betrapt. De jongen overhandigde nog wel een kentekenbewijs van de scooter, maar die bleek van een scooter te zijn die op naam staat van zijn moeder.

Op de scooter zat geen contactslot. Het voertuig is in beslag genomen.

Miss Curaçao mogelijk dupe van arrestatie familie

De kersverse Miss Curaçao 2013 mag mogelijk niet naar de Miss Universe-verkiezing op 9 november in Rusland. De 19-jarige Eline de Pool ligt onder vuur nu een deel van haar familie afgelopen weekend is opgepakt op Curaçao.

De politie arresteerde zes mensen, onder wie vijf familieleden van De Pool, op verdenking van drugs- en wapenbezit. In het onderzoeksteam zitten rechercheurs en politiemensen uit Nederland die ook onderzoek doen naar de moord op politicus Helmin Wiels.

Miss Curaçao is zelf geen verdachte. De organisatie die Eline de Pool uitzendt, beraadt zich nu op stappen. Mogelijk wordt ze vervangen door runner-up Stephany Francisca.

De vijf familieleden zijn verdacht in de zaak 'Scorpio'. Hoofdverdachte G.M.D de Pool werd na het lossen van waarschuwingsschoten aangehouden. Hij had zeven pakketten cocaïne in zijn auto. Tijdens huiszoekingen die op de arrestatie volgden, werden grote hoeveelheden wapens, cocaïne, marihuana en xtc-pillen gevonden.

Witte diamant brengt recordbedrag op

Een witte diamant heeft maandagavond op een veiling van Sotheby's in Hong Kong het recordbedrag van 30,6 miljoen dollar (ruim 22,5 miljoen euro) opgebracht. De zeldzame in een ovaal geslepen steen van 118 karaat is ongeveer zo groot als een ei. Toen hij in 2011 in Afrika werd opgegraven woog de steen 299 karaat.

Hoewel deze witte diamant een recordprijs binnenhaalde - het vorige record voor een witte diamant werd bij een veiling van Christie's gevestigd - had Sotheby's op een nog hoger eindbedrag gehoopt. Het veilinghuis had de waarde van de diamant geschat op tussen de 28 en 35 miljoen dollar.

Oordeel vervroegde vrijlating Dutroux uitgesteld

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft haar oordeel over de mogelijke vervroegde vrijlating van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux uitgesteld. Dat heeft Dutroux' advocaat Pierre Deutsch maandag gezegd. Pas op 13 januari zal de rechtbank het dossier-Dutroux weer opnemen, meldde Het Laatste Nieuws.

In januari buigt de strafuitvoeringsrechtbank zich evenwel nog niet over het verzoek van Dutroux om voorwaardelijk vrij te komen, maar alleen over een aantal procedureproblemen, aldus zijn advocaat.

Dutroux werd in 2004 tot levenslang en tbs veroordeeld voor de moord op en ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes.

Treinverkeer rond Eindhoven woensdag weer normaal

Het treinverkeer rond Eindhoven rijdt woensdagochtend naar verwachting weer volgens de normale dienstregeling. Dat meldt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail. Dinsdag kunnen nog enkele sprinters niet rijden, nadat maandagmiddag op het station Eindhoven een arm van een bouwkraan knakte en een deel van de bovenleidingen beschadigde.

Het treinverkeer rond Eindhoven lag maandagmiddag plat nadat rond 15.15 uur op het station een arm van een bouwkraan was geknakt en een bovenleiding raakte. Omstreeks 18.00 uur werd een aantal sporen weer vrijgegeven, omdat de bovenleidingen het daarvan nog deden. Maandagavond is volgens de zegsman begonnen met het demonteren van de kraan.

De rest van maandag en dinsdag rijden tussen Eindhoven en Weert geen sprinters maar bussen. Tussen Eindhoven en Boxtel rijden minder sprinters. De overige treinen rijden wel. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd die kan oplopen tot een halfuur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.