Verblijfsvergunning voor rijke investeerders

Buitenlanders die minimaal 1,25 miljoen euro investeren in het bedrijfsleven in Nederland kunnen vanaf 1 oktober een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil met de regeling de economie een impuls geven, zo maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, gaat de aanvragen beoordelen. Bekeken wordt of de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd 'toegevoegde waarde' hebben doordat bijvoorbeeld werkgelegenheid wordt gecreëerd of dat het bedrijf innovatief is.

Om misbruik te voorkomen, wordt de herkomst van het geld van de rijke investeerder getoetst. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat de regeling wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. De verblijfsvergunning is in eerste instantie een jaar geldig. Bij verlenging wordt nogmaals getoetst of de buitenlander nog aan de voorwaarden voldoet en of de investering een duurzaam karakter heeft.

Verschillende oppositiepartijen reageren kritisch. Zo noemde Sharon Gesthuizen (SP) het op Radio 1 'moreel gezien niet juist' om gezien de situatie van bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen, iedereen te verwelkomen die maar een zak geld met zich meebrengt. Bovendien vreest ze voor investeringen van malafide organisaties, die een verblijfsvergunning op de koop toe krijgen. "Dat is een heel slechte zaak."

Premier Rutte vindt niet dat dit besluit niet kan vergelijken met de positie van vluchtelingen, die geen geld hebben om op deze manier een verblijfsvergunning te krijgen en maar mondjesmaat worden toegelaten. Dat is het vergelijken van appels met peren, zei de premier.

"Die hebben niets met elkaar te maken. Hier praat je over de situatie waarbij mensen met een groot vermogen bereid zijn om in de Nederlandse economie te investeren. Dat is van groot belang", zei Rutte. "Het geeft een impuls aan de economie." Hij noemde het doel van de maatregel 'volstrekt logisch'.

Daarnaast heeft Nederland ook oog voor vluchtelingen, voegde de premier eraan toe. "Mensen die hulpbehoevend zijn laten we ook toe. We hebben een heel humaan en restrictief asielbeleid."