'Een op drie Fransen flirt met extreemrechts'

Slechte economische tijden zorgen vaak voor een ruk naar rechts. In Frankrijk is die tendens ook te merken. Eén op drie Fransen zegt 'dichtbij' de ideeën van Marine Le Pen, leidster van het extreemrechtse Front National, te staan, 9 procent stelt zelfs 'zeer dichtbij' te staan.

Vanzelfsprekend zeggen twee op de drie Fransen dat ze 'ver' van de ideeën van Le Pen staan, 28 procent zelfs 'erg ver'. Desondanks zegt ongeveer 60 procent dat Le Pen van plan is Frankrijk echt te veranderen. Een derde denkt dat ze ook plannen heeft die Frankrijk daadwerkelijk uit de crisis zullen helpen.

Le Pen is overigens niet bij alle bevolkingsgroepen even populair. Hoewel r in alle bevolkingsgroepen sympathisanten te vinden waren, was Le Pen toch populairder bij mannen, jongeren en plattelandsbewoners dan bij vrouwen, ouderen en stedelingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Institut français d'opinion publique (Ifop), een internationaal pollbedrijf. Zij ondervroegen een naar eigen zeggen representatieve groep van duizend Fransen.