Veiligheidsraad informeel bijeen over Syrië

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn woensdag in informeel verband bijeengekomen om een conceptresolutie te bespreken die een militaire actie in Syrië zou goedkeuren. De resolutie is een initiatief van Groot-Brittannië. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk lijken zich op te maken voor een militaire reactie op de vermoedelijke gifgasaanval in Syrië van vorige week.

De aanval in Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, kostte volgens Artsen zonder Grenzen aan 355 mensen het leven. Diverse westerse landen, waaronder de VS en Groot-Brittannië, zeggen vrijwel zeker te weten dat de regering van president Bashar Assad achter de aanval zit. Tot dusver hebben de VS echter geen bewijzen aangedragen. VN-inspecteurs die momenteel onderzoek doen in Syrië naar de aanval hebben zich tot dusver niet achter de aantijgingen van het Westen geschaard.

Het is vrijwel zeker dat Rusland, een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en een bondgenoot van Syrië, de Britse resolutie met een veto blokkeert en als deze officieel in stemming wordt gebracht. Ook China steunt de resolutie naar verwachting niet.