Israël roept reservisten op om Syrië

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft woensdag besloten reservisten op te roepen in afwachting van een mogelijke aanval vanuit Syrië. Het gaat volgens bronnen bij de regering om een 'beperkte' oproep waarbij ook eenheden van de burgerbescherming, luchtmacht en raketverdediging zijn betrokken. De Israëlische regering acht de kans dat Syrië tot een aanval overgaat uit woede over westers militair ingrijpen overigens klein.

De eventuele Syrische aanval zou een reactie zijn op een militaire aanval van het Westen op Syrië. De bronnen verwachten dat de Verenigde Staten binnen enkele dagen een aanval op Syrië uitvoeren. Als dat het geval is, wordt de regering in Jeruzalem van tevoren ingelicht door Washington.

Niet alleen de Israëlische regering bereidt zich op het ergste voor. Bij distributiecentra voor gasmaskers in Israël stonden woensdag lange rijen. Volgens de autoriteiten is de vraag naar gasmaskers, die gratis beschikbaar worden gesteld aan alle burgers, verdriedubbeld. Zo'n zestig procent van de bevolking - vijf miljoen mensen - heeft nu een gasmasker.

In steden bij de grens met Syrië worden ook voorbereidingen getroffen. Volgens de legerradio worden schuilkelders gereedgemaakt en oefenen schoolkinderen wat te doen in het geval van een aanval.