NAVO: gifgas gevaar voor vrede en veiligheid

De NAVO acht het gebruik van chemische wapens een gevaar voor de internationale vrede en veiligheid. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag in een verklaring laten weten. Volgens Rasmussen kan de vermoedelijke gifgasaanval in Ghouta, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, niet onbeantwoord blijven. Volgens Artsen zonder Grenzen kwamen bij de aanval vorige week woensdag 355 mensen om het leven.

Rasmussen zegt vierkant achter het onderzoek van de Verenigde Naties te staan. Inspecteurs van de VN zijn momenteel in Syrië om bewijs te verzamelen van het gebruik van chemische wapens. De NAVO betreurt het feit dat de Syrische regering de inspecteurs niet direct na de aanval toegang verschafte, maar daar dagen mee wachtte.

Volgens Rasmussen wijst informatie van verschillende kanten er op dat het Syrische regime achter de vermoedelijke gifgasaanval zat. Het Syrische regime ontkent in alle toonaarden en wijst met de beschuldigende vinger naar de rebellen in het land.

Bronnen bij de NAVO hebben tegen het Duitse persbureau dpa gezegd dat het bondgenootschap er niets voor voelt een militaire rol te spelen in het conflict in Syrië. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk lijken zich op te maken voor een militaire reactie op de gifgasaanval, maar hebben daar vooralsnog niet de steun van de VN-Veiligheidsraad voor. Een resolutie voor militaire actie tegen Syrië in de Veiligheidsraad zou hoogstwaarschijnlijk geblokkeerd worden door China en Rusland, beide bondgenoten van Damascus. Een mogelijke oplossing zou het betrekken van de NAVO zijn, maar dat lijkt dus volgens de diplomaten geen optie te zijn.