Valsmunterij neemt sterk toe

Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is in de eerste helft van dit jaar fors toegenomen. Tussen januari en juli werden 19.400 valse bankbiljetten onderschept en geregistreerd. Dat is bijna twintig procent meer dan in het tweede halfjaar van 2012, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar is het aantal valse biljetten - doorgaans van twintig en vijftig euro - het afgelopen halfjaar zelfs met bijna vijftig procent toegenomen. Daarmee lijkt een einde te komen aan de daling in valse eurobriefjes die in 2009 begon. Ondanks de stijging is het risico op het ontvangen van een vals biljet nog altijd erg laag, zo benadrukt DNB.

Uniek is de stijging in Nederland niet: ook wereldwijd is het aantal valse eurobiljetten in het eerste halfjaar van 2013 toegenomen, zo meldde de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdagochtend. De ECB onderschepte de laatste zes maanden 317 duizend valse biljetten, dertien procent meer dan in het laatste halfjaar van 2012.