Nokia presenteert nieuw toptoestel Lumia 1020

Telefoonbouwer Nokia heeft donderdag met de Lumia 1020 een nieuw vlaggenschip gepresenteerd. De smartphone heeft een camera met 41 megapixels die volgens het bedrijf nog scherpere foto's kan maken, zelfs bij weinig licht. Dat heeft het Finse concern donderdag bekendgemaakt.

Het toestel draait op het besturingssysteem Windows Phone 8 van softwareontwikkelaar Microsoft en heeft een amoled-scherm van 4,5 inch. De Lumia 1020 weegt 158 gram en is even meer dan een centimeter dik. De telefoon wordt aangedreven door een 1,5Ghz dual-core S4-processor en heeft 2GB aan werkgeheugen.

De Lumia 1020 - verkrijgbaar in geel, zwart en wit - werd dinsdag al gelekt, toen Microsoft-topman Joe Belfiore een foto online plaatste die is gemaakt met het toestel. Eerder verschenen er ook al persfoto's van het toestel op internet.

Het nieuwe vlaggenschip van Nokia wordt op 26 juli gelanceerd in de Verenigde Staten en gaat daar driehonderd euro kosten in combinatie met een tweejarig abonnement bij telefoonbedrijf AT&T. Het toestel in Nederland verschijnt is onduidelijk. Wel meldt Nokia dat de Lumia 1020 'ergens in het derde kwartaal' in de belangrijkste Europese markten en China uitkomt.