Truckers in actie tegen liberalisering wegtransport

Eurocommissaris Siim Kallas kan dinsdag heel veel telefoontjes verwachten. FNV Bondgenoten heeft vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om de Estse commissaris verantwoordelijk voor transport massaal op te bellen uit protest tegen de verdere liberalisering van de transportmarkt.

De voorzitter van de vakcentrales FNV en CNV, Ton Heerts en Jaap Smit, trappen de actie om 09.00 uur af. Een hele stoet chauffeurs vertrekt vervolgens vanuit Amersfoort naar onder meer Papendrecht en Zoetermeer. In die laatste plaats is verladersorganisatie EVO gevestigd, die juist voor een vrij transportverkeer is.

Kallas werkt momenteel aan een voorstel om de nationale transportmarkten binnen de Europese Unie verder vrij te stellen voor buitenlandse spelers. Nu mogen chauffeurs van buitenlandse bedrijven per week niet meer dan drie binnenlandse ritten in een ander land maken.

Volgens de Europese Commissie levert een verdere openstelling een efficiëntere transportmarkt op. De vakbonden vrezen echter dat binnenlandse chauffeurs worden verdrongen door goedkopere buitenlandse chauffeurs.